Zdravlje 16. travnja 2018.

Maligna bolest: kako misliti na budućnost?

Foto: Freepik

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Teško je ostati hrabar i pozitivan nakon dijagnoze neke maligne bolesti, no nakon što se prve emocije slegnu, trebaš dignuti glavu i zadržati vjeru u ozdravljenje.

Prolazak kroz kemoterapiju težak je proces s kojim se svatko nosi na svoj način. Ovisno o stadiju bolesti i samoj terapiji, nekome će biti izuzetno teško, dok će se netko lakše nositi s nuspojavama. Ipak, svaka maligna bolest utjecat će na psihu i osjećaje oboljelog, pa se nerijetko javljaju depresija i anksioznost te povećan stres, a mnoge žene zbog fizičkih promjena na tijelu gube i samopouzdanje. Istraživanje iz 2017. provedeno na sveučilištima u Londonu, Edinburghu i Sydneyu pokazalo je da loše psihičko stanje (povećan stres, tjeskoba i depresija) negativno utječe na određene karcinome. Upravo zbog toga trebaš ostati pozitivna i usmjerena na ozdravljenje jer će ti pozitivan stav pomoći da se lakše nosiš s bolešću. 

Izbjegni depresiju

Tijekom terapije normalno je imati dobre i loše dane jer nositi se s bolešću jednako je kompleksno kao i sama bolest, kaže psihologinja i voditeljica Centra za psihološku pomoć SVE za NJU, Ljiljana Vukota. Kako bi izbjegla depresiju, od samog se početka trebaš dobro informirati o svemu što te zanima o bolesti, terapiji i mogućnostima koje su pred tobom. Neizvjesnost i manjak informacija uzrokovat će anksioznost, stoga je dobro informiranje prvi korak u suočavanju s bolešću. Naravno, to ne znači da ponekad nećeš imati depresivne reakcije, ali pojedinim koracima možeš izbjeći depresiju. Ako ti liječnici i tvoje tijelo dopuštaju, nastavi se baviti aktivnostima koje su ti bile zanimacija i prije bolesti. Bilo to kuhanje, čitanje ili neka tjelesna aktivnost - nastavi s time ako možeš i ako te to usrećuje. Važno je da ostaneš zaokupirana nečime kako tijekom dana ne bi imala previše vremena da odlutaš u negativna razmišljanja. 

Osjetiš li se ipak ranjivom i ne uspiješ li razmišljati pozitivno, uvijek možeš potražiti stručnu pomoć jer razgovor sa psihoterapeutom može biti od velike koristi. Prema mom iskustvu najefikasniji smo kada žena dođe k nama na početku liječenja jer je možemo savjetovati korak po korak, ističe Vukota. Stoga, ako već nakon dijagnoze procijeniš da ćeš se teško nositi sa svime, potraži pomoć i već si napravila velik korak za sebe. 

Ne gubi samopouzdanje

Naše samopouzdanje uvelike je povezano s našim izgledom stoga je normalno da fizičke promjene na tijelu, uzrokovane što bolešću, što terapijom, negativno utječu na tebe. Takve promjene mogu utjecati i na tvoje samopoštovanje, a naposljetku i na snagu te odlučnost da prevladaš poteškoće koje bolest donosi. Međutim, imaj na umu da ne možeš spriječiti te vidljive promjene, ali ih možeš prihvatiti. Kako ćeš to učiniti ovisi najviše o tebi samoj. Ljiljana Vukota ističe kako tada trebamo učiniti ono što će nam pomoći da se osjećamo bolje, bio to kakav estetski ili kozmetički zahvat ili kupnja perike. Nema generalnog savjeta za sve jer nismo sve iste. Svaku ženu treba podržati u onome što će joj smanjiti stres, povećati optimizam i samopouzdanje, a to je posve individualno, ističe psihologinja. Stoga učini sve što će ti pomoći da se osjećaš dobro u svom tijelu i da ostaneš samopouzdana i ponosna žena. Možda ti u tome pomognu šminka i perika, možda su ti draže marame i šeširi, a možda ćeš se najugodnije osjećati ako ne stavljaš na sebe ništa. Najvažnije je da se osjećaš zadovoljno sobom koliko god je to moguće, stoga se ne ustručavaj ni u čemu što će ti pomoći da se tako osjećaš. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Raspitaj se o mogućnostima za očuvanje plodnosti

Izuzetno je važno da misliš na budućnost u pogledu majčinstva ako jednog dana želiš zasnovati ili proširiti obitelj. Danas postoje brojne mogućnosti za očuvanje reproduktivnih sposobnosti kod oboljelih od malignih bolesti i važno je da to uzmeš u obzir prije nego što počneš s liječenjem. Dijagnoza zloćudne bolesti ne znači da nema nade za majčinstvo u budućnosti. Štoviše, time se bave stručnjaci za onkofertilitet koji je usmjeren upravo na očuvanje plodnosti u onkoloških pacijenata. Često, pod pritiskom vremena da što prije započnu liječenje ili zato što nisu informirane, žene žure s liječenjem, a da prije toga nitko nije zapodjenuo razgovor o ovoj temi. Nije važno jesu li u vezi/braku ili nisu, već da znaju koje su njihove opcije, objašnjava psihologinja Ljiljana Vukota. Dodaje kako mlade žene često ne rađaju prije bolesti, a žele postati majke u budućnosti ili žele još jedno dijete, pa je iznimno važno da se prije početka terapije dobro informiraju o mogućnostima za očuvanje plodnosti. Stoga, raspitaj se koje su ti mogućnosti dostupne prije nego što kreneš na bilo kakvu terapiju ili operaciju. 

Razgovor pomaže u svemu

Iako ti se ponekad tvoji bližnji mogu činiti napornima jer više vremena ti moraš tješiti njih nego oni tebe, nemoj im to zamjeriti. Oni ti samo žele pomoći, ali ne znaju kako. Zato je ključno da s njima razgovaraš o tome, a naročito s partnerom ili nekom drugom ključnom osobom. Ponekad zbog straha, neznanja ili drugih razloga partneri nisu onakva podrška kakva bi mogli biti, ističe psihologinja. Stoga im reci što ti smeta, a što pomaže. Važno je da shvate kako trebaju uz tebe biti optimistični jer će taj optimizam prenositi i na tebe kada sama ne budeš u takvom raspoloženju.

Ljiljana Vukota u vezi toga savjetuje kako treba pratiti ritam bolesnika i prilagoditi mu se, odvojiti vrijeme za njega i činiti sve one male stvari koje šalju poruku "uz tebe sam". Stoga, ako tvoja obitelj i prijatelji ne znaju kako ti pomoći, olakšaj im i objasni im to. Razgovorom ćeš im pomoći da te bolje shvate, a ujedno ćete se i svi bolje osjećati. 

Iako će ponekad biti teško, pozitivan stav i vjera u sebe tvoji su saveznici da lakše prebrodiš sve izazove na putu do ozdravljenja. Olakšaj si sve što možeš, riješi se nepotrebnog stresa i promišljanja o lošim stvarima. Fokusiraj se na sve dobro što te okružuje pa naposljetku, i sve lijepo što te čeka u budućnosti. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Johan7

      ako za maligno oboljenje saznas kada imas 20 god jos i razumijem"nervozu"ali ne razumijem kada oko toga drame osobe koje su navrsile 50-60 godina. nakon ocitanja nalaza lijecnik je bio deprimiraniji od mene (ne znaci da sam bio sretan). rekao sam mu da i onako nisam mislio zivjeti 100 godina. nakon opereacije lijepo se vratiokuci, bez posebne nervoze sacekao rezultate i eto zivim dalje ne mjenjajuci nacin zivljenja. nekako imam dojam da sve to daleko vise zabrinjava ljude okomene nego mene

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.