Zdravlje Simptomi i pomoć 15. ožujka 2022.

Kako svako dodatno popijeno piće utječe na mozak

Alkohol utječe na volumen mozga
Foto: shutterstock Istraživanje je pokazalo da čak i skromne razine pijenja, odnosno nekoliko čaša vina tjedno, nose rizik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Istraživanje Ujedinjenom Kraljevstvu pokazalo je da negativni učinci konzumacije alkohola postaju jači sa svakim dodatnim pićem.

Veliko istraživanje na više od 36 000 odraslih sugerira da negativni učinci konzumacije alkohola postaju jači sa svakim dodatnim pićem. Dakle, oni koji piju nekoliko alkoholnih pića svaki dan potencijalno mogu najviše dobiti smanjenjem pijenja.

"Postoje neki dokazi da je učinak pijenja na mozak eksponencijalan. Dakle, jedno dodatno piće u danu moglo bi imati veći utjecaj od bilo kojeg prethodnog pića tog dana. To znači da bi izbjegavanje tog posljednjeg pića u večeri moglo imati veliki učinak u smislu starenja mozga”, rekao je dr. Remi Daviet, prvi autor istraživanja za The Guardian

Alkohol utječe na volumen mozga

Istraživanje je pokazalo da što osoba više pije to je njen mozak manji i da je manje povezanosti u bijeloj tvari mozga. Činilo se da čak i skromne razine pijenja, odnosno nekoliko čaša vina tjedno, nose rizik. A veza između konzumacije alkohola i smanjenja ukupnog volumena mozga postajala je jača što je bila veća razina konzumacije alkohola.

Istraživanje prati prethodni rad koji pokazuje veze između konzumiranja alkohola i zdravlja mozga. No, bilo je nejasno jesu li umjerene razine pijenja imale utjecaja, a neki su čak sugerirali da bi lagano pijenje moglo biti korisno. Nacionalna zdravstvena služba u Velikoj Britaniji preporučuje da se redovito ne pije više od 14 jedinica alkohola tjedno ili 10 manjih čaša slabijeg vina, iako navodi da ne postoji potpuno sigurna razina pijenja

Autori istraživanja koristili su skup podataka magnetskih rezonanci od više od 36 000 odraslih osoba u Velikoj Britaniji, a sama veličina ove skupine omogućila je detaljnije ispitivanje odnosa između pijenja i zdravlja mozga. Istraživanje je pokazalo negativnu povezanost između jednog pića dnevno i volumena mozga, a veza je postajala jača što je razina konzumacije alkohola bila veća

martini Možda te zanima... Deblja li alkohol i koliko kalorija sadrže omiljena pića Hrana

Kod 50-godišnjaka, povećanje prosječnog pijenja s jedne alkoholne jedinice (pola litre piva) dnevno na dvije jedinice (pinta pive ili čaša vina) bilo je povezano s promjenama u mozgu koje su bile jednake starenju od dvije godine. Prijeći s dvije na tri jedinice alkohola u istoj dobi bilo je kao ostarjeti tri i pol godine.

Istraživanje pokazuje povezanost između pijenja i volumena mozga, umjesto da dokazuje da je to bio temeljni uzrok, rekao je dr. Reagan Wetherill, docent psihijatrije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Pennsylvania i koautor istraživanja. 

Međutim, postoje uvjerljivi razlozi za mišljenje da alkohol negativno utječe na mozak. Opijanje alkoholom aktivira upalne enzime u mozgu, a to bi moglo dovesti do gubitka sive tvari i oštećenja strukture veze bijele tvari u mozgu. Autori se nadaju da će u budućnosti detaljnije proučiti obrasce pijenja, uključujući i je li piti jedno pivo dnevno bolje nego ne piti nijedno tijekom tjedna, a zatim sedam tijekom vikenda. 

Možda te zanima... Deset dugoročnih posljedica pijenja alkohola Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.