Zdravlje Simptomi i pomoć 30. lipnja 2016.

Treba li na ljetovanju piti isključivo flaširanu vodu?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prije planiranog putovanja svakako se raspitaj kakva je kvaliteta pitke vode tamo gdje ideš. U suprotnom, mogu se unijeti različiti mikroorganizmi (bakterije,virusi i amebe) koji mogu ostaviti i ozbiljnije posljedice na zdravlje. Pročitaj i kada su antibiotici nužni i koje su posljedice trovanja sladoledom.

Jesu li antibiotici obavezni nakon uboda krpelja?

Krpelj, osim lajmske, prenosi i druge bolesti tipa babezioze, erlihioze i infekcija klamidijom ili mikoplazmom, koje mogu dati kombinirane, vrlo različite kliničke slike, kao i ozbiljne kardiološke, neurološke, reumatske i ostale probleme, čak i nakon više desetaka godina. Otkad je otkrivena lajmska bolest, medicinski stavovi prema uzimanju antibiotika povremeno se mijenjaju. Trenutno, službena je preporuka da se antibiotik ne uzima preventivno, osim ako nisi u rizičnoj skupini: ako si 'zaradila' krpelja u zoni visoke zaraženosti, ako je krpelj dugo bio u koži i ako je vađenje nestručno napravljeno. U tom slučaju samo serološke pretrage na specifična antitijela mogu potvrditi jesi li zaražena lajmskom bolesti. Osobe koje imaju pozitivan nalaz PCR testa na borelije ili protutijela u serumu te imaju karakteristične kliničke simptome uspješno se liječe određenim antibioticima. Osobe koje su pozitivne na antitijela, ali nemaju razvijene kliničke simptome, ne liječe se antibioticima.

Ostavlja li trovanje sladoledom posljedice na želudac i crijeva?

Do trovanja sladoledom najčešće dolazi kada se on otopi pa ponovno zamrzne ili kada se radi od jaja i mlijeka u prahu koji su kontaminirani bakterijama zlatni stafilokok i salmonela. Do kontaminacije može doći i u proizvodnji, prilikom pakiranja i transporta sladoleda, a stafilokoki se mogu mjesecima održati u smrznutoj hrani. Kada radiš sladoled u kućnim uvjetima, najveću opasnost predstavljaju nedovoljno termički obrađena jaja. Simptomi trovanja su: mučnina, gađenje, povraćanje, boli u trbuhu i proljev. Simptomi se javljaju brzo, intenzivni su, ali se brzo i povlače. Ako se ustanovi da si zaražena salmonelom, slijedi antibiotska terapija sve dok nalazi stolice ne budu uredni, a liječenje zaraze zlatnim stafilokokom je simptomatsko.

Treba li tijekom ljetovanja na moru piti isključivo flaširanu vodu?

Prije planiranog putovanja svakako se raspitaj kakva je kvaliteta pitke vode na toj destinaciji. Ponekad naši probavni organi odreagiraju blagim simptomima, jer se u organizam unosi voda na čiji sastav nismo naviknuti, pa se mogu javiti nelagoda u trbuhu, mučnina, ponekad i rjeđa stolica, ali ništa od toga nije posljedica infekcije. S druge strane, odlazak u tropske predjele podrazumijeva obavezno uzimanje flaširane vode, čak i pranje voća i povrća tom vodom, kao i korištenje leda napravljenog od flaširane vode. U suprotnom, mogu se unijeti različiti mikroorganizmi (bakterije,virusi i amebe) koji mogu ostaviti i ozbiljnije posljedice.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.