Zdravlje Simptomi i pomoć 16. veljače 2017.

Kako "smiriti" hormone koji uzrokuju pojačano ispadanje kose?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnoge žene su jako vezane za svoju kosu i zato je pojačano opadanje kose često velika stvar. Više je mogućih uzroka pojačanog opadanja kose, a jedan od češćih je hormonalni utjecaj na vlasište.

Disbalans hormona, uključujući poremećaje rada štitnjače, je uz doživljavanje neke traume najčešći uzrok pojačanog opadanja kose. Oba uzroka djeluju na način da smanje proizvodnju hormona koji pozitivno utječu na rast kose, poput estrogena i progesterona, a istovremeno jačaju proizvodnju androgena i testosterona, koji potiču njeno opadanje.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Što to zapravo znači?

Kada se razina hormona koji potiču opadanje kose poveća, a istovremeno količina onih koji potiču rast smanji, organizam reagira kao da je netko pritisnuo prekidač na kojem piše: "prebaci kosu u telogenu fazu".

Efekti tog disbalansa mogu trajati i do 7 mjeseci. Za to vrijeme primijetit ćeš da ti opada više kose na inače i da nova ne raste onoliko brzo i gusto koliko bi trebala.

Napitak od kombuche za lijepu kožu i kosu

Prorjeđivanje kose uzrokovano hormonima ne zahvaća samo neki određeni dio vlasišta već ti se kosa ravnomjerno prorjeđuje. Vremenom ćeš primijetiti da ti rep više nije gust kao što je nekad bio.

Što pomaže?

Dermatologinja Melissa Piliang preporujučuje redovitu tjelovježbu, meditaciju i zdrave životne navike kao najbolju terapiju kod borbe s opadanjem kose uzrokovanim hormonima. "Na ovaj način pomažeš svom tijelu da se vrati u prirodno, uravnoteženo stanje", objašnjava Piliang.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Iako nema pisanih pravila, ove tehnike mogu čak i prepoloviti period pojačanog opadanja kose. Dodatno, ako je riječ o medicinski uzrokovanom disbalansu hormona, potrebna je i hormonska terapija.

Veza između prerane pojave sijedih i starenja

Pomoći ti mogu i različiti dodatci prehrani bogati brojnim vitaminima i mineralima, posebice oni namijenjeni zdravlju kose.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.