Zdravlje Zdravlje žena 25. listopada 2021.

Kako sama pregledati dojke: Šanse za ozdravljenje su najveće ako na vrijeme otkriješ promjene

Samopregled dojki
Foto: shutterstock Kvržica na dojci sigurno je razlog da se obratiš svom liječniku.

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svrha samopregleda dojki je uočavanje promjena kojih prije nije bilo i odlazak liječniku, a rano otkrivanje bilo kakvih zloćudnih promjena omogućuje rani početak liječenja i spašava živote.

Rak dojke jedan je od najčešćih tumora kod žena u svijetu, a u Hrvatskoj od njega obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Svakoj jedanaestoj ženi u našoj zemlji prijeti rak dojke, a u sljedećim godinama može se očekivati daljnji trend porasta oboljelih, upozorava Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promjene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Takve promijenjene stanice mogu se preseliti u limfne i/ili krvne žile te tako proširiti bolest u druge dijelove tijela.

Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali sve češće obolijevaju i mlađe žene u četrdesetim, tridesetim i dvadesetim godinama. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali puno rjeđe nego žene, u oko jedan posto svih zabilježenih slučajeva.

Uzrok nastanka raka dojke uglavnom je nepoznat, a najznačajniji čimbenici koji povećavaju rizik su osim dobi, prva menstruacija prije 12. godine života, menopauza nakon 50. godine života, nerađanje ili rađanje poslije 30. godine života, rak dojke i/ili rak jajnika kod bližih srodnika te prethodna bolest dojke.

Izgledi za ozdravljenje su veliki ako se bolest otkrije u dovoljno ranoj fazi, a od ključne važnosti u prevenciji ove zloćudne bolesti su redoviti preventivni pregledi. Samopregled dojki postupak je koji svakoj ženi omogućuje da sama dobro upozna i pregleda svoje grudi i tako otkrije svaku promjenu te reagira na vrijeme. 

Kada obavljati samopregled?

Preporučljivo je obavljati samopregled svaki mjesec i to tjedan ili dva nakon početka mjesečnice (idealno 6-10 dana), jer se žljezdano tkivo dojke mijenja tijekom ciklusa zbog hormona i promjene je teže zapaziti. Žene koje više nemaju mjesečna krvarenja mogu odrediti jedan dan u mjesecu kada će se pregledati.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Za većinu žena sasvim je uobičajeno da primijete promjene na svojim dojkama tijekom mjesečnog ciklusa, zato je nužno dobro upoznati svoje dojke jer tako ćeš znati što je normalno za tebe.

Na koje promjene trebaš obratiti pažnju?

Stani ispred ogledala i dobro pregledaj svaku dojku. Obrati pažnju na promjene u veličini dojke, veličini, obliku i položaju bradavice, bolove ili novi osjet u dojci, krv ili iscjedak iz bradavice ili bilo kakve promjene na koži bradavica i dojki poput kvržice, zadebljanja, nabore ili jamice na koži, upale ili osipa te jesu li vene istaknutije nego prije.

Uočiš li bilo koju od ovih promjena, obavezno se obrati liječniku.

Dok stojiš ispred ogledala, pregledaj dojke na prethodno opisani način, ali u različitim položajima tijela: dok su ti ruke opuštene uz tijelo, dok su ti ruke podignute iznad glave, dok se jako isprsiš, a dlanove čvrsto držiš uz bedra, dok se jako isprsiš, a dlanove držiš uz bedra i naginješ se prema naprijed.

Opipaj dojke dok ležiš i dok stojiš. Lezi na ravno i namaži grudi losionom za tijelo. Kod pregleda desne dojke, jastuk stavi ispod desnog ramena, a desnu ruku iza glave. Za pregled lijeve dojke obrnuto. 

Kako opipati grudi?

Spoji tri srednja prsta i jagodicama opipaj cijelu dojku. Radi kružne pokrete u smjeru kazaljke na satu od bradavice pa prema van. Tri kružna pokreta na istom mjestu, ali laganim, pa srednjim i jačim pritiskom. Nemoj zaboraviti opipati i pazuh. Nježno pritisni bradavicu i provjeri postoji li iscjedak.

Upamti da je 9 od 10 kvržica bezopasno jer dojka je često prirodno neravna zbog normalnih promjena na žlijezdama. Kod većine novih promjena često se radi o cisti ili nekom obliku mastopatije, ali svaka novootkrivena promjena zahtijeva specijalističku obradu (ultrazvuk, mamografija, citopunkcija). Svrha samopregleda dojki je uočavanje promjena kojih prije nije bilo i odlazak liječniku, a rano otkrivanje bilo kakvih zloćudnih promjena omogućuje rani početak liječenja i spašava živote.

Neke stvari treba otkriti na vrijeme - rak dojke jedna je od njih. Zato klikni na link i tvoja prijateljica i ti, ili tvoj partner i ti, možete dati #pinkypromiss da ćete se podsjećati na redoviti samopregled. Svjetski nagrađivan projekt #pinkypromiss ove godine provodimo u suradnji s Croatia osiguranjem s ciljem da podsjetimo na važnost samopregleda i pregleda dojki.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.