Zdravlje Prirodno liječenje 02. prosinca 2020.

Kako prevladati ovisnost o video igrama

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U današnje vrijeme ne možemo zamisliti život bez kompjutera, tableta ili mobitela. Za roditelje to je potreba modernog vremena, a za djecu to je objekt igranja.

Važno je znati da je vrijeme za igranje  od velike važnosti za zdrav razvoj djeteta. Kompjuterske igrice mogu biti vrlo djelotvorne kod razvijanja koncentracije i etičkih vrijednosti, a osim toga one su izuzetno zanimljiv oblik zabave. Dužina trajanja igrice je također bitna, nije dobro, ako je preduga, a niti prekratka.

Negativna strana video igrica

Često su djeca osamljena pa im je „komp“ jedini prijatelj te svoju emocionalnu glad pokušavaju utažiti bijegom u virtualni svijet. Zbog toga bi se roditelji trebali osvijestiti i osigurati djeci odgovarajuću aktivnost  te odrediti vrijeme za igranje igrica. Zabrinjava me takvo življenje jer osjećam da na taj način gube svoj prirodni sklad i energiju. Mislim da je najvažnije u djeci probuditi svijest o mudrom korištenju slobodnog vremena. Bitno je da ne troše vrijeme na beskorisne aktivnosti jer jednog dana kada odrastu mogu imati problema s organizacijom života.

Možda te zanima... Zašto sve više mladih od 17 do 25 godina pati od anksioznosti? Zdravlje

Zbog puno vremena posvećenog igricama zapostavljaju se kulturne aktivnosti, bavljenje sportom kao i zajednička druženja. Postoje igrice koje izazivaju nasilje i nemoralno ponašanje te negativno utječu na podsvijest djece i mladih. Negativni likovi u kompjuterskim igricama imaju velik utjecaj na razvoj osobnosti djece. Poruke koje odašilju često su primjerice ponižavanje osjećaja drugih ljudi, ubijanje zbog vlastite egzistencije, nepoštivanje osobe kojoj se obraćaju, kategoriziranje ljudi, a sve to ima vrlo negativan utjecaj na daljnji razvoj karaktera djeteta. Zbog nasilnih scena mnogi se suočavaju s poteškoćama poput straha, problema s pažnjom i spavanjem te poremećaja u ponašanju.

Primjećujem da ta mlada bića postaju tromija, bljedolikija i osjetljivijeg su zdravlja. Osim toga, neki imaju problema s leđima zbog nepravilnog držanja i prekomjernog sjedenja. Navodno, zbog pretjeranog virtualnog komuniciranja, gubi se jasnoća izražavanja u svakodnevnom životu.

Možda te zanima... Uzroci neplodnosti često su emotivne prirode, kako ih otkloniti? Zdravlje

Tretmani kao pomoć

Često mi na tretmane dovode djecu koja kao posljedice pretjeranog igranja imaju tikove, strahove, noćne more, poremećaj spavanja, a neki imaju i vrtoglavice. Uspostavljam im sklad na fizičkom, mentalnom i emocionalnom tijelu pa se prilično brzo oporave i nastave normalno funkcionirati.

Nedavno mi je mlada majka dovodila sina, desetogodišnjaka koji je vrlo inteligentan dječak, ali je bio prepun strahova i nesigurnosti. Navodno, ne zna se razlog. Ipak sam uspjela izvući informaciju da voli igrice, ali kao nisu nasilne. Isprva su sve dobronamjerne, ali svaka nova ima nijansu više agresije.  Nakon par susreta Antonio je postao sigurniji, potaknula sam mu volju i elan, a osim toga popravila mu se koncentracija.

Ponekad im predložim da krenu na neke borilačke vještine poput, tajlandskog boksa, jiu -jitsua, aikida. Mnogi mi priznaju kako imaju poriv za nekom takvom aktivnošću, ali da im nedostaje slobodnog vremena. Bavljenje sportom veoma je korisno za fizički i psihički razvoj djeteta, kao i za razvijanje društvene svjesnosti. Podržavam zabavljanje uz kompjuterske igrice, ali samo ako su pozitivnog sadržaja i primjereno vremenski dozirane.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.