Zdravlje 17. lipnja 2022.

Kako prepoznati fibrocistične promjene u dojkama i imaš li razloga za brigu

Foto: shutterstock Medicinski izraz za predmenstrualno oticanje i osjetljivost dojki je ciklička mastalgija

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stanje je nekada bilo poznato kao fibrocistična bolest dojke, ali budući da je to normalan dio života mnogih žena, a ne zapravo bolest, medicinski stručnjaci ih sada nazivaju "promjenama". Saznaj koji su uzroci, simptomi i kako se liječe

Što je fibrocistična promjena u dojci?

Fibrocistične promjene se mogu prirodno pojaviti u dojkama i vrlo su često stanje kod žena. One mogu biti fibrozno tkivo i benigne (dobroćudne) ciste. Mogu se napipati i osjetiti kroz kožu, a osjećaj je kvrgavosti kože ili poput užeta ispod kože. Također grudi mogu biti natečene ili osjetljive.

Simptomi fibrocistične dojke

"Fibroza" znači da imaš puno tkiva dojke koje je nalik na ožiljak, a tkivo se osjeća kao čvrsto ili gumeno. Cista je kvržica ili vrećica ispunjena tekućinom koja se može pomicati u grudima. Ako se tekućina nakuplja, može rastegnuti okolno tkivo. 

Osim razlike u osjećaju, mogla bi primijetiti i ove simptome:

  • Promjene koje su slične u obje dojke
  • Tamnosmeđi ili zeleni iscjedak iz bradavica
  • Kvržice koje mijenjaju veličinu tijekom menstrualnog ciklusa i mogu se pomicati pod prstima
  • Opća osjetljivost ili bol u dojkama, osobito prije menstruacije
  • Bol ili nelagoda ispod ruku
  • Osjećaj punih, natečenih ili teških grudi.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Prikaz lijevo - fibroza. Prikaz desno - natečene mliječne žlijezde

Uzroci i čimbenici rizika

Otprilike polovica žena od 20 do 50 godina imat će fibrocistične promjene na dojkama. Ovo stanje je rijetko nakon menopauze, ali se može pojaviti u slučaju korištenja hormonske terapije. Liječnici nisu sigurni što uzrokuje takve promjene, iako bi hormoni poput estrogena mogli igrati ulogu jer utječu na tkivo dojke. Konzumacija alkohola može povećati njihovu vjerojatnost, osobito kod žena u dobi od 18 do 22 godine.

Stanje je nekada bilo poznato kao fibrocistična bolest dojke, ali budući da je to normalan dio života mnogih žena, a ne zapravo bolest, medicinski stručnjaci ih sada nazivaju "promjenama".

Je li to rak?

Ne. Fibrocistične promjene u dojkama nisu opasne i rizik za pojavu raka se ne povećava kod žena koje ih imaju. Međutim, tada može biti teško napipati nove kvržice ili promjene na grudima kod obavljanja samopregleda. Zato je važno da žena koja ih ima zna što je normalno za njene grudi i kada primijeti nešto drugačije, odmah posjeti liječnika koji će to provjeriti. 

Dijagnoza fibrocističnih promjena u dojci

Liječnički pregled može uključivati ove pretrage:

Klinički pregled dojki. Liječnik će pogledati i opipati grudi i limfne čvorove u donjem dijelu vrata i ispod ruku. Ako se promjene čine normalnim, vjerojatno neće biti potrebne daljnje pretrage, ali možda će biti potreban još jedan pregled nekoliko tjedana kasnije nakon mjesečnice ili u drugom dijelu ciklusa. 

Mamografija. Ako liječnik želi saznati više o kvržici ili debljem tkivu dojke, možda će tražiti mamografiju, a radiolog će se usmjeriti više na to područje.

Ultrazvuk. Obično se radi uz mamografiju, a kod žena koje su mlađe od 30 godina, umjesto mamografije. Ultrazvuk pokazuje bolje rezultate kod provjere gustog tkiva dojke kod mladih žena. 

Aspiracija tankom iglom. Ako se kvržica osjeća kao cista, liječnik može pokušati ukloniti tekućinu iz nje. 

Biopsija dojke. Ako liječnik treba više informacija za dijagnozu, napravit će biopsiju, odnosno uzeti uzorak tkiva dojke. Biopsija će pokazati je li kvržica cista ili čvrsta kvržica, odnosno je li izraslina kancerogena.

Liječenje fibrocističnih promjena u dojci

Za fibrocistične promjene nije potrebno liječenje, ali ako se radi o cisti liječnik je može probušiti i drenirati. To može smanjiti bol i pritisak, ali se tekućina može vratiti. Ponekad ciste nestaju same od sebe.

Nekim ženama pomaže ograničavanje unosa kofeina, koji se nalazi kavi, čaju, čokoladi i gaziranim pićima. Studije nisu potvrdile povezanost, ali žene koje imaju fibrocistične grudi, mogu pokušati smanjiti unos kofeina da vide pomaže li im.

Liječnik također može preporučiti manje promjene načina života kao što su izbacivanje soli iz prehrane kako bi se smanjilo oticanje grudi na kraju menstrualnog ciklusa te uzimanje diuretika, lijeka koji pomaže drenirati tekućinu iz tijela.

Svakako je važno posavjetovati se s liječnikom prije uzimanja bilo kakvih dodataka vitamina ili biljaka za koje se tvrdi da pomažu kod simptoma jer oni mogu imati nuspojave.

Neki liječnici teške slučajeve liječe hormonalnom terapijom na recept, primjerice kontracepcijske pilule ili tamoksifen, lijek koji se najčešće koristi kod liječenja raka dojke, a takva terapija također može imati ozbiljne nuspojave.

Fibrocistične promjene dojki mogu biti bolne, a kako bi ublažila nelagodu možeš isprobati ove savjete:

  • Izbjegavaj kontaktne sportove i aktivnosti koje bi mogle utjecati na tvoje grudi.
  • Nosi sportski grudnjak kada vježbaš, posebno kada su ti grudi posebno osjetljive. Može ti pomoći i spavanje u grudnjaku.
  • Stavljaj tople ili hladne obloge na bolna područja.
  • Uzmi protuupalni lijek koji se može kupiti bez recepta, poput ibuprofena.
  • Nosi kvalitetan grudnjak u svojoj veličini.
  • Smanji količinu masti u prehrani.

Neke stvari treba otkriti na vrijeme - rak dojke jedna je od njih. Zato klikni na link i tvoja prijateljica i ti, ili tvoj partner i ti, možete dati #pinkypromiss da ćete se podsjećati na redoviti samopregled. Svjetski nagrađivan projekt #pinkypromiss ove godine provodimo u suradnji s Croatia osiguranjem s ciljem da podsjetimo na važnost samopregleda i pregleda dojki.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.