Zdravlje 22. ožujka 2020.

Kako postupati tijekom i nakon potresa i važni brojevi telefona

Foto: Sanjin Strukić Oštećenja u centru Zagreba nakon potresa
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zagreb i njegovo šire područje jutros nešto iza šest sati pogodio je potres magnitude 5,3 stupnja prema Richteru. U sedam sati nastupio je drugi potres jačine 5.1 te treći u 7:42 magnitude 3.7 stupnja prema Richteru. Prenosimo ti upute kako postupati prije, za vrijeme trajanja i nakon potresa koje je propisao Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.

Klasifikacija jačine potresa

Potresi su također klasificirani u kategorije u rasponu od manjih do velikih, ovisno o njihovoj magnitudi.

Richterove magnitude
Razarajući 8 ili više
Veliki 7 - 7.9
Jaki 6 - 6,9
Umjereni 5 - 5,9
Lagani 4 - 4,9
Manji 3 -3.9

Izvor: Michigan Tech

Tijekom potresa

Minimalno se kreći tijekom potresa. Nastoji što kraćim putem doći do najbližeg sigurnog mjesta. Ostani u kući dok potres ne prestane, a zatim što mirnije izađi na otvoreni prostor podalje od građevina. Barem za djecu nastojte ponijeti tople odjevne predmete i pokrivače. Ponesi dokumente, novac i lijekove za bolesne članove obitelji. Ako si u mogućnosti, ponesi i prvu pomoć kao i hranu i vodu.

Ako si u zatvorenom prostoru

Sakrij se pod čvrsti stol ili klupu ili uz nosivi zid. Ako nema stola u blizini, zaštiti lice i glavu rukama i prisloni se uz kut nosivog zida. Ostani daleko od stakla, prozora, vanjskih vrata i vanjskih zidova, te svega što bi moglo pasti, primjerice rasvjetnih tijela ili namještaja. Ako si u krevetu kada počne potres – čekaj i glavu zaštitite jastukom, osim ako si pod teškim rasvjetnim tijelom koje bi moglo pasti. U tom slučaju, premjesti se na najbliže sigurnije mjesto. Skloni se ispod okvira vrata samo, ako znaš da se radi o snažnom nosivom zidu. Većina ozljeda tijekom potresa dogodi se kada ljudi panično istrčavaju na otvoren prostor.

Ljude najčešće ranjavaju predmeti koji padaju ili polomljene instalacije (građevinski materijal, staklo prozora ili vrata, električni kablovi, plinske cijevi...) Nikako nemoj koristiti dizala.

Ako si na otvorenom

Ostani na otvorenom. Makni se od zgrada, rasvjetnih stupova, drveća... Potres nema nikakvog utjecaja na koronavirus, rekao je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović i pozvao građane da drže razmak i fizičku udaljenost od dva metra.
 

 | Author: Frano Jerkan/PIXSELL Foto: Frano Jerkan/PIXSELL Jak potres ozbiljno ostetio Klaićevu dječju bolnicu, pacijenti i osoblje evakuirani su u park iza muzeja Mimara dok se stanje nije smirilo

 | Author: Sanjin Strukić Foto: Sanjin Strukić Zagreb: Građani na otvorenom u centru grada čekaju da se smiri potres

Ako si u vozilu

Zaustavi se brzo, ali sigurno i ostani u vozilu. Izbjegavaj zaustavljanje blizu ili ispod zgrade, drveća, nadvožnjaka i rasvjetnih stupova. Budite oprezna – nakon potresa moguća su oštećenja ceste, nadvožnjaka, mostova. Vozilo parkiraj na širokom prostoru kako ne bi ometalo prolaz većim službenim vozilima i provjeri hoće li tvoje vozilo otežavati korištenje hidranata.

Ako si pod ruševinama

Ne pali šibice ili upaljače. Kretanje smanji na minimum. Pokrij usta maramicom ili dijelom odjeće. Pokušaj ostati smirena i lagano udaraj po cijevima ili zidu tako da te spasioci mogu pronaći. Koristi zviždaljku, ako je imaš. Ne viči ako ne moraš - vikanje može uzrokovati udisanje opasne količine prašine.

 | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Foto: Marko Lukunić/PIXSELL Zagreb: Vojska započela s čišćenjem ulica

Nakon potresa

Budi spremna za ponovno podrhtavanje tla. Naknadni potresi slabije su jakosti od glavnoga udara, ali su opasni utoliko što mogu uzrokovati dodatne štete na već oštećenim građevinama. Najsigurnije je ostati na otvorenom dok se ne utvrdi koja je građevina sigurna. Ostani mirna i strpljiva. Pregledaj ozlijeđene te pruži prvu pomoć ranjenim osobama.

Ako trebaš pomoć

Grad Zagreb uveo je besplatnu telefonsku liniju 0800 8805 za građane izravno pogođene današnjim potresom.

"Pozivaju se ponajprije oni koji su ostali bez svojih domova ili su u potresu teško oštećeni, da se odmah jave na posebnu liniju Grada kako bi se osigurala adekvatna pomoć u najkraćem mogućem roku. Također svima koji su ostali bez krova nad glavom bit će osiguran smještaj, za sada je to Studentski dom Cvjetno naselje, na adresi Odranska ulica 8. U slučaju potrebe osigurat će se dodatni smještajni kapaciteti",poručuju iz Grada za 24 sata.

Ako sumnjaš u ispravnost plinskih instalacija, možeš se javiti na besplatni broj 0800 400 400.

U slučaju poteškoća s opskrbom vodom, građani se mogu javiti na broj 01/616-39-99.

Kroz besplatni broj 0800 8805 osigurana je i sva druga potrebna asistencija građanima koji su pretrpjeli potresom uzrokovane štete.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.