Zdravlje 23. travnja 2022.

Kako postupati tijekom i nakon potresa te brojevi žurnih službi

Foto: Pixsell / Denis Kapetanovic ;U petak oko 23 sata jak potres pogodio je BiH, a osjetio se i diljem Hrvatske
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U petak oko 23 sata jak potres magnitude 6.1 pogodio je Stolac u BiH, a osjetio se i diljem Hrvatske. Niz naknadnih potresa, od kojih je najjači bio magnitude 4.4, uznemirio je građane tijekom noći. Prenosimo ti upute kako postupati prije, za vrijeme trajanja i nakon potresa koje je propisao Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.

Tijekom potresa

Minimalno se kreći tijekom potresa. Nastoji što kraćim putem doći do najbližeg sigurnog mjesta. Ostani u kući dok potres ne prestane, a zatim što mirnije izađi na otvoreni prostor podalje od građevina. Barem za djecu nastojte ponijeti tople odjevne predmete i pokrivače. Ponesi dokumente, novac i lijekove za bolesne članove obitelji. Ako si u mogućnosti, ponesi i prvu pomoć kao i hranu i vodu.

Ako si u zatvorenom prostoru

Sakrij se pod čvrsti stol ili klupu ili uz nosivi zid. Ako nema stola u blizini, zaštiti lice i glavu rukama i prisloni se uz kut nosivog zida. Ostani daleko od stakla, prozora, vanjskih vrata i vanjskih zidova, te svega što bi moglo pasti, primjerice rasvjetnih tijela ili namještaja. Ako si u krevetu kada počne potres – čekaj i glavu zaštitite jastukom, osim ako si pod teškim rasvjetnim tijelom koje bi moglo pasti. U tom slučaju, premjesti se na najbliže sigurnije mjesto. Skloni se ispod okvira vrata samo, ako znaš da se radi o snažnom nosivom zidu. Većina ozljeda tijekom potresa dogodi se kada ljudi panično istrčavaju na otvoren prostor.

Ljude najčešće ranjavaju predmeti koji padaju ili polomljene instalacije (građevinski materijal, staklo prozora ili vrata, električni kablovi, plinske cijevi...). Nikako nemoj koristiti dizala.

Ako si na otvorenom

Ostani na otvorenom. Makni se od zgrada, rasvjetnih stupova, drveća.

Ako si u vozilu

Zaustavi se brzo, ali sigurno i ostani u vozilu. Izbjegavaj zaustavljanje blizu ili ispod zgrade, drveća, nadvožnjaka i rasvjetnih stupova. Budite oprezna – nakon potresa moguća su oštećenja ceste, nadvožnjaka, mostova. Vozilo parkiraj na širokom prostoru kako ne bi ometalo prolaz većim službenim vozilima i provjeri hoće li tvoje vozilo otežavati korištenje hidranata.

Ako si pod ruševinama

Ne pali šibice ili upaljače. Kretanje smanji na minimum. Pokrij usta maramicom ili dijelom odjeće. Pokušaj ostati smirena i lagano udaraj po cijevima ili zidu tako da te spasioci mogu pronaći. Koristi zviždaljku, ako je imaš. Ne viči ako ne moraš - vikanje može uzrokovati udisanje opasne količine prašine.

 | Author: Pixsell / Denis Kapetanovic Foto: Pixsell / Denis Kapetanovic Nakon potresa

Budi spremna za ponovno podrhtavanje tla. Naknadni potresi slabije su jakosti od glavnoga udara, ali su opasni utoliko što mogu uzrokovati dodatne štete na već oštećenim građevinama. Najsigurnije je ostati na otvorenom dok se ne utvrdi koja je građevina sigurna. Ostani mirna i strpljiva. Pregledaj ozlijeđene te pruži prvu pomoć ranjenim osobama.

Ako trebaš pomoć

Po nastajanju ili po završetku nesreće (ovisno o vrsti nesreće), nazovi broj 112 i izvijesti o nesreći i njenim posljedicama (oslobodi liniju što prije, ne pitaj za informacije i ne traži druge podatke, linije trebaju za operativne potrebe koordiniranja spasilačkih aktivnosti). 

Brojevi žurnih službi u RH: 

112 - jedinstveni broj za hitne službe koji se koristi u Republici Hrvatskoj

192 - policija

193 - vatrogasci

194 - hitna pomoć

1987 – pomoć na cestama

Klasifikacija jačine potresa

Potresi su također klasificirani u kategorije u rasponu od manjih do velikih, ovisno o njihovoj magnitudi.

Richterove magnitude
Razarajući 8 ili više
Veliki 7 - 7.9
Jaki 6 - 6,9
Umjereni 5 - 5,9
Lagani 4 - 4,9
Manji 3 -3.9

 

Možda te zanima... Jedna stvar koju treba napraviti nakon svakog potresa kako bi se umanjila trauma Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.