Zdravlje 06. studenoga 2014.

Kako pomoći djeci da se odupru pušenju?

Pusenje2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U osjetljivom adolescentnom razdoblju, roditelji i društvo dužni su pojačati oprez i pomoći djeci da ne počnu sa štetnim navikama kojih će se kasnije u životu teško riješiti. Odjel za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar usmjerio se, među ostalim, i na promicanje nepušenja među adolescentima

Stručnjaci iz Zavoda naveli su neke savjete o tome kako pomoći djeci da se odupru pušenju

Budi primjer djeci

Stručnjaci ističu kako djeca najviše uče kroz identifikaciju s odraslima, posebno s roditeljima. Ako pušiš, nastoj prestati jer djeca sigurno neće čuti tvoju poruku o štetnosti pušenja i preporuku da ne puše ako te vide s cigaretom. I sam pokušaj prestanka pušenja učinkovitiji je od toga da pušiš i govoriš suprotno od načina ponašanja. Dok se odvikavaš od pušenja, možeš djeci objasniti i kroz svoj primjer koliko je teško odviknuti se od te navike i savjetovati ih da je najbolje nikada s tim niti ne početi.

Uči djecu kroz razgovor

Stručnjaci savjetuju da je potrebno od malih nogu učiti djecu koliko je bitno brinuti o zdravlju, ali na njima pristupačan način. Na primjer, objasni im kratko kako dišemo, što cigareta čini našem disanju (neće moći dugo trčati, uspuhat će se, neće biti 'u formi', bit će lošiji u sportu). Izdvoji im primjere koji su bitni za njih. U razgovoru koristi argumente vezane uz posljedice u sadašnjosti ili bližoj budućnosti jer djeca i adolescenti žive u sadašnjosti i neće ih impresionirati posljedice u dalekoj budućnosti.

Upoznaj svoje dijete

Stručnjaci upozoravaju kako svako dijete zahtijeva individualni pristup. Upoznaj svoje dijete. Svakom djetetu treba pristupati individualno na osnovi procjene njegove osobnosti, interesa i okruženja u kojem se nalazi.

Kada se govori o pušenju budi precizna, dosljedna i otvorena

Sljedeći koristan savjet koji dolazi iz Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar jest da je potrebno da jasno naznačiš, u odgovarajućim prilikama, da ti smeta ako netko puši kraj tebe u zatvorenoj prostoriji, da je pušenje štetno i za zdravlje osoba oko pušača, da ne želiš pušenje u svojoj kući. Budi određena i dosljedna u svom stavu i objasni djeci svoje stavove. Nemoj govoriti 's visoka' ili 'držati predavanje', ali budi odlučna. Raspravljaj s djecom, pitaj ih što oni misle o tome. Najvažnije je od najranije dobi, unutar obitelji, graditi klimu da je pušenje štetna i besmislena navika.

Pritisak vršnjaka

Pritisak vršnjaka još je jedna važna stavka koju ističu stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. U razdoblju puberteta iznimno velik utjecaj na adolescenta imaju vršnjaci, odnosno vršnjačka skupina. Gotovo svi novi pušači su djeca, odnosno adolescenti. Presudnu ulogu za početak pušenja ima pritisak vršnjaka, odnosno vršnjačke skupine (uz identifikaciju s roditeljima). Dijete treba poučiti kako reći 'ne' vršnjacima, a da se ne osjeća isključenim. Također, djeci treba graditi samopouzdanje od najranijeg djetinjstva i treba ih naučiti tzv. racionalnom ponašanju. Pokušaj djetetu na vrijeme 'razbistriti' misli vezane uz pritiske vršnjaka bilo koje vrste.

Što reći tinejdžeru?

  • pušenje ružno izgleda
  • pušenje više nije 'cool'
  • zubi, kosa i koža ružno izgledaju od pušenja
  • pušenje izaziva pojavu bora oko usana
  • pušači ne mirišu lijepo
  • čovjek s reklame za Marlboro umro je od raka pluća
  • pušenje uzrokuje štetu u roku nekoliko sekundi, prilikom jednog udaha

Važno je pravilno se postaviti u slučaju kada saznaš da je tvoje dijete jednom ili nekoliko puta zapalilo cigaretu. Korisni savjeti jesu da ne vičeš, ne osuđuješ i ne 'držiš propovijedi' svome djetetu, da upitaš svoje dijete koliko mu je uopće bilo ugodno to iskustvo i smatra li da neugodno iskustvo, koje se pojavi kada se prvi puta cigarete konzumiraju, treba ponavljati. Nadalje, nemoj uvoditi striktne zabrane, još jednom objasni sve štetne posljedice pušenja svom djetetu, navedi primjere ljudi koji su tvom djetetu uzor, a koji ne puše te se usmjeri na nagrađivanje pozitivnog ponašanja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.