Zdravlje 30. listopada 2022.

Najbolje maske za kosu: 9 maski za 9 različitih tipova kose

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ove domaće maske za kosu uključuju sastojke poput meda, ulja i aloe vere za jaču, sjajniju kosu i svaka od vas pronaći će odgovarajući za sebe.

Iako sada ponovno možemo u frizerske i kozmetičke salone, to ne znači da odmah trebaš prestati davati sama pažnju svojoj koži i kosi. Jedan od najjednostavnijih načina da to napraviš, jest da sama, kod kuće, pomiješaš razne sastojke i stvoriš idealnu masku za kosu za svoje potrebe. Osim uštede novca, ona ti jamči da ćeš na svoju kosu nanositi samo odabrane i provjerene namirnice, bez dodatnih kemikalija.

Možda te zanima... Kako pravilno obojiti kosu kod kuće, što da rade žene s kratkom kosom ... Zdravlje

"Sastojci na biljnoj osnovi su cjeloviti, što znači da će jedan sastojak donijeti razne dobrobiti i neće imati negativne posljedice, poput ostavljanja kemijskih ostataka", kaže Devin Toth, frizer iz New Yorka za Prevention.

 | Author: Gulliver/Shutterstock/Instagram Foto: Gulliver/Shutterstock/Instagram

Kako najbolje pripremiti maske za kosu

  • Prvo testiraj sastojke: "Uvijek je važno razmotriti sve postojeće alergije na hranu", kaže Toth. "Ako nisi sigurna, testiraj svaki sastojak na zglobu prije upotrebe u maski za kosu."
  • Pazi da ju temeljito naneseš: Maske treba nanositi na suhu ili vlažnu kosu, dio po dio, od korijena do vrha. "Da bi osigurala potpunu prekrivenost, započni ju unositi češljem sa širokim zubima", kaže slavna frizerska Michelle Cleveland, vlasnica frizerskog salona u New Jerseyju. 
  • Pazi na vrstu svoje kose: DIY maske ili maske koje sama napraviš kod kuće možeš ostaviti na kosi da djeluju od 15 do sat vremena. Sve ovisi o tvojoj kosi i željenim rezultatima.  "Ako je tvoja kosa, primjerice, suha, sastojci će se apsorbirati brže", kaže Cleveland. "Iako je ovo sjajno ako koristiš proizvode koji vraćaju hidrataciju i vlagu, može biti i loše ako naneseš masku za uklanjanje nakupina proizvoda, poput maske od jabučnog octa." Stoga, dobro pripazi na ono što želiš da tvoja maska radi, a zatim na vrstu svoje kose.
  • Razmisli o svojim navikama: Preporučuje se nanošenje maski za kosu jednom tjedno, ali tvoj se osobni prosjek nanošenja može razlikovati. Recimo da želiš primijeniti masku za uklanjanje nakupina  proizvoda: "Nju je sjajno koristiti jednom tjedno u trajanju od oko 15 minuta ako koristiš mnoštvo proizvoda za stilizaciju kose. Ali ako ih koristiš rijetko, ovu masku dovoljno je staviti jednom mjesečno ako rijetko koristiš styling proizvode i samo želite ukloniti nakupljanje iz težak šampon ili regenerator, jednom  minuta", Cleveland.

Maska za kosu s medom i uljem za uklanjanje štete od topline

Osim što med sadrži vitamine, minerale i proteine koji pomažu u popravljanju kose, to je ujedno i sredstvo za ublažavanje koje dodaje sjaj. U međuvremenu ulja, poput maslinovog ulja, "sadrže vitamin E i omega-3 masne kiseline koje štite kosu od suhoće  i jačaju elastičnost kose", kaže Cleveland.

Sastojci:

  • 2 žlice sirovog meda
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Upute: Pomiješaj med i ulje zajedno i zagrij smjesu kako bi poboljšala konzistenciju meda (samo pazi da testiraš temperaturu smjese prije nanošenja). Nanesi smjesu na vlažnu kosu, od korijena do krajeva. Prekrij kosu kapicom za tuširanje ili vlažnim ručnikom i pričekaj 15 do 20 minuta. Dobro isperi toplom vodom.

 | Author: Gulliver/Shutterstock/Instagram Foto: Gulliver/Shutterstock/Instagram

Maska za kosu s ružmarinom i matcha prahom za tanku i ravnu kosu

Arganovo ulje, ulje ružmarina, jaje i hibiskus u prahu u ovoj maski zajedno se spajaju i promiču rast kose i njeno zadebljanje, kaže Toth. Kalij i silicij (mineralni element) u banani također su izvrsni za zadebljanje kose, dok EGCG spoj koji se nalazi u zelenom čaju može pomoći usporavanju gubitka kose.

Sastojci:

  • 1 žlica arganovog ili suncokretovog ulja
  • 3 - 5 kapi ružmarinovog ulja
  • 1 zrela banana
  • 1 žlica hibiskusa u prahu
  • 1 žlica matcha zelenog čaja u prahu
  • 1 jaje

Upute: Nakon temeljitog miješanja sastojaka, masku nanesi na suhu ili vlažnu kosu, od korijena do krajeva. Pokrij glavu ručnikom i ostavi masku 20 do 60 minuta prije nego što je dobro ispereš toplom vodom.

Možda te zanima... 7 načina kako ne bi trebala koristiti kokosovo ulje Zdravlje

Maska za kosu od kokosovog ulja za suhu kosu

„Za one s vrlo suhom ili sivom kosom, kokosovo je ulje izvrstan prirodni regenerator“, kaže Eliut Rivera, vlasnik salona u New Yorku. "Sadrži hidratantna svojstva, poput masnih kiselina, koje duboko prodiru u kosu."

Sastojci: 2 žlice kokosovog ulja

Upute: zagrij kokosovo ulje među dlanovima dok ne postane tekuće. Nanesi masku od korijena do krajeva i pričekaj 20 minuta te ju zatim isperi.

Kokosovo_Ulje-Žlica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Maska za kosu od avokado ulja i jojobe za gustu i oštećenu kosu

Avokado i jaja sadrže hranjive tvari poput masnih kiselina, aminokiselina, vitamina E i biotina koji oživljavaju svilenkastu glatku teksturu i vraćaju sjaj tvojoj kosi, kaže Marina Perković iz Eliut salona. Ružmarin je, u međuvremenu, bogat antioksidans koji pomaže neutralizirati slobodne radikale koji mogu oslabiti kutikulu kose ili oštetiti zdravlje tvojeg vlasišta.

Sastojci:

  • 1 avokado
  • 1 jaje
  • 1 žlica ulja jojobe
  • 3 - 5 kapi ružmarinovog ulja

Upute: Temeljito pomiješaj sve sastojke i nanesi ih na kosu - najviše na dio gdje je najjače oštećena, a zatim na ostale dijelove i sam skalp. Ostavi da odstoji 20 do 60 minuta i zatim isperi mlakom vodom.

Možda te zanima... 8 prirodnih maski za 8 problema s kosom Zdravlje

Maska za kosu od banane i aloa vere za neposlušnu, frizzy kosu 

Masnoće, vitamini i beta-glukani iz zobenih pahuljica daju kosi sjaj i vlagu, dok mlijeko sadrži vitamine, cink i kalcij koji također dodaju sjaj. Gel avokada, aloe vere i banane sadrže hranjive tvari, poput aminokiselina i silicijevog dioksida koji zaglađuju kosu i vraćaju ti kontrolu nad njoj. 

Sastojci:

  • 1 žlica arganovog ili suncokretovog ulja
  • 25 grama zobene kaše (pahuljica pripremljenih s punim mlijekom)
  • 1 pire zrele banane
  • 2 žlice gela aloe vere
  • 1/2 avokada

Upute: Temeljito izmiješaj sastojke i nanesi ih na suhu ili vlažnu kosu, od korijena do krajeva. Nakon nanošenja, kosu možeš pokriti ručnikom ili kapicom za tuširanje, ali to nije potrebno. Ostavi 20 do 60 minuta prije nego ju ispereš toplom vodom.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Maska za kosu od jabučnog octa i paprene metvice za uklanjanje peruti i ostataka proizvoda

Jabučni ocat prirodni je i učinkovit način dubinskog čišćenja vlasišta, zahvaljujući antibakterijskim i anti-gljivičnim svojstvima. "Ulje paprene metvice dodaje se kako zbog svoje učinkovitosti protiv peruti (djeluje protuupalno i antiseptički), no i zbog uklanjanja snažnih i oštrih mirisa koji dolaze zbog uporabe jabučnoga octa", kaže Cleveland.

Sastojci:

  • 1 šalica prirodnog jabučnog octa
  • 3 šalice mlake vode
  • 3 - 5 kapi ulja paprene metvice

Upute: Šamponiraj kosu kao što to obično i radiš, no preskoči dio kada na nju stavljaš svoj regenerator. Nakon što mokru kosu lagano osušiš ručnikom, nježno i temeljito nanesi masku po cijelom vlasištu. Ostavi da odstoji 15 do 30 minuta i zatim ju isperi mlakom vodom. Po želji, ako se tvoja kosa loše i teško češlja, možeš dodati i malo regeneratora na vrhove kako bi spriječila pucanje.

Možda te zanima... Uz ovih pet vitamina tvoja kosa će biti čvrsta i gusta i brže će rasti Zdravlje

Maska od limuna i lavande za masnu kosu

Ova kombinacija sastojaka sadrži prirodna adstrigentna svojstva koja pomažu u uklanjanju suvišnog ulja s vlasišta, a istovremeno vraća pH ravnotežu vlasišta.

Sastojci:

  • 1 žlica jabučnog octa
  • 5 žlica vode
  • 2 žlice gela aloe vere
  • 1 žlica limunovog soka
  • 25 g zobene kaše (pripremljene s punim mlijekom)
  • 3 - 5 kapi eteričnog ulja lavande

Upute: Temeljito pomiješaj sastojke i nježno ih umasiraj po cijelom vlasištu, a zatim nanesi na kosu, od korijena do kraja. Pričekaj 20 do 60 minuta i isperi toplom vodom.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Maska od ricinusovog ulja za slabu i lomljivu kosu

„Hladno prešano ricinusovo ulje ima nevjerojatna svojstva jačanja kose“, kaže Cleveland. Sadrži omega-6 masne kiseline i antioksidacijska svojstva koja mogu pomoći u smanjenju oštećenja kose uzrokovanih slobodnim radikalima, istodobno smanjujući krhkost i poboljšavajući teksturu.

Sastojci: 1 žlica ricinusovog ulja

Upute: Zagrij ricinusovo ulje oko 10 sekundi kako bi ga lakše mogla unijeti i umasirati u vlasište i kosu. Ostavi ga da djeluje 15 minuta i zatim ga isperi.

Možda te zanima... Masna kosa: Frizeri otkrivaju koji šampon je najbolji, te postoji li rješenje Zdravlje

Maska za kosu od meda i kokosovog ulja za oštećene vrhove

"Iako doista ne postoji bolji način za rješavanje puknutih vrhova od šišanja", kaže Cleveland, "jedan od načina kako im možeš probati pomoći jest koristeći masku od meda i kokosovog ulja." Ona nudi mega-dozu hidratacije.

Sastojci:

  • 2 žlice prirodnog kokosovog ulja
  • 1 žlica sirovog meda

Upute: Ako imaš dugačku kosu, povećaj doze, samo pazi da uvijek budu u omjeru 2:1 u korist kokosovog ulja. Zagrij kokosovo ulje i med na sobnoj temperaturi. Nanesi na kosu i ostavi da djeluje 5 minuta. Dobro isperi jer konzistencija ove maske prilično je gusta.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      ildartth

      Najbolja maska za kosu - https://iherb.co/tACTaHW iskreno PREPORUČAM svakome! Evo i od mene kod za 5% popusta: AID8235

    • Default avatar -
      MarijaIvana

      Dobar dan svima, ja se zovem Marija Ivana, samohrana sam majka 3 djece iz Hrvatske i želim podijeliti opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 90,000 eura od pouzdanog zajmodavca. Već sam dva puta postao žrtvom prijevare sa zajmovima, prije nego što sam upoznao gospodina Davea Thompsona, pročitao sam svjedočanstvo i kontaktirao ga. Zvao sam ovog zajmodavca čovjekom Božjim, jer je odgovarao na moje molitve za kredit.kontaktirajte putem e-pošte: westlakefinancehome@gmail.com

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.