Zdravlje Wellness 03. travnja 2020.

Kako pravilno obojiti kosu kod kuće, što da rade žene s kratkom kosom ...

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sad kad su frizerski saloni silom prilika zatvoreni, mnoge žene naći će se u nedoumici što da učine sa svojom kosom. Kako ne bi napravile više štete nego koristi prilikom bojenja izrasta i drugih pothvata razgovarali smo s iskusnom frizerkom Ninom Dundur iz frizerskog salona Jagoda smještenog u hotelu Laguna u Zagrebu.

Plavušama je najteže bez frizera, kako da si pomognu?

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva Nina Dundur iz frizerskog salona Jagoda u Zagrebu Plavuše će imati najviše teškoća kako da se riješe neželjenog izrasta, odnosno kako da postignu toliko željenu platinastu boju od korijena do vrhova i izbjegnu omražene žuto crvene nijanse. "Moj savjet za svakoga tko se boji u plavo, a nema sijedih je da ne radi ništa. Bolje je biti plavuša s izrastom, nego sa žutim korijenom. Blond nijanse su zahtjevne i kada osoba ima puno crvenog pigmenta što je čest slučaj i frizerima je potrebno vrijeme da postignu željenu nijansu, a ta se boja može lako uništiti već prilikom prvog nestručnog samostalnog bojenja kod kuće", savjetuje Nina i preporučuje: "Ako je nužno, najbolje se savjetovati sa svojim frizerom što je najbolje. Možda odabrati neki preljev, a dobri su i šamponi za održavanje plave kose."

Nina crvenokosim i narančastim ženama savjetuje, ako nisu da si nabave dobar profesionalni šampon za obojenu kosu jer ti šamponi boju čine dugotrajnijom i sjajnijom. "Savjetujem da kontaktiraš svog frizera kako da se što bezbolnije riješiš izrasta. Jedna od čestih grešaka prilikom kupnje boje za kosu je gledanje fotografije na kutiji, a mi frizeri znamo da slika uopće nije važna nego broj. Broj na kutiji boje za kosu sadrži sve informacije koje su važne za postizanje prave nijanse, stoga nazovi svoju frizerku i pitaj je za savjet", kaže Nina. 

Kako obojiti izrast?

Kako bi dobila učinak kao da si izašla iz frizerskog salona, prilikom bojenja slijedi Ninine savjete: "Trebaš imati zdjelicu za bojenje i četkicu te zaštitne rukavice kako ti kožu ne bi nagrizle kemikalije. Ako imaš vagu poželjno je izvagati količinu boje i hidrogena kako bi rezultat bio što bolji. Bojenje uvijek počni s prednje strane glave. Sjeti se svog frizera kako uzima tanke vodoravne sekcije i maže izrast. Bilo bi super ako ti netko može pomoći s bojenjem stražnjeg djela glave.

Ako to nije moguće, pobrini se da dobro obojiš dio kose koja završava uz vrat, kada vežeš punđu ili rep da sve izgleda kao da te ofarbao profesionalac. Kada obojiš izrast, nikada, ali nikada nemoj premazati cijelu kosu. Tek 20 minuta nakon što ti boja stoji na korijenu premaži i ostatak kose bojom i ostavi da sve stoji još deset minuta, zatim isperi boju i operi kosu profesionalnim šamponom." Nina kaže i da su preljevi odličan izbor za sve one koji nemaju sijedih.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

A što da rade žene s kratkom kosom

Žene s kratkom kosom često muče dlačice na vratu, Nina savjetuje da zamole osobu s kojom žive, ako je imaju da im s mašinicom ili žiletom oprezno uklone dlačice i frizura će već izgleda urednije. "Osobama s kratkom kosom preporučujem da jednostavno svoj look njeguju s malo voska kako bi stilizirali kosu i pustili je da malo naraste. Na kratkoj kosi se vidi svaki krivi rez tako da se šišanje svakako treba izbjeći", preporučuje Nina. 

Možda te zanima... Masna kosa: Frizeri otkrivaju koji šampon je najbolji, te postoji li rješenje Zdravlje

Kako oblikovati frizuru?

I iz loše situacije kao što je ova vezana za koronavirus uvijek se može izvući nešto dobro, to misli i Nina i kaže kako je ovo idealno vrijeme da pustimo kosu da bude svoja: "Bez pegle za kosu i figara, pusti kosu da se odmori. Kovrčava kosa neka se suši na zraku, stavi malo kreme za kovrče da se ljepše formiraju. Ako imaš valovitu kosu, dok je još vlažna nanesi dvije kapi arganovog ulja, ispleti dvije lagane pletenice kao Janica i nakon sat-dva imat ćeš valove kao da si tek došla s plaže. Žene s ravnom kosom imaju sreće jer njihova kosa uvijek izgleda kao da su tek izašle iz frizerskog salona."

Kokosovo_Ulje-Žlica Možda te zanima... Kokosovo ulje: Spriječi isušivanje vlasišta prilikom bojenja kose Ljepota i relax

I još nekoliko savjeta za njegu kose

Sada napokon imamo vremena za njegu kose, a Nina kaže da je dovoljno kokosovo ulje: "Vjerujem da kokosovo ulje većina nas ima kod kuće. Prije pranja kose namaži dužinu kose kokosovim uljem ostavi ga na kosi što je dulje moguće, minimalno 2 sata, a maksimalno cijelu noć. Kada poslije opereš kosu osjetit ćeš da ti je kosa hidratizirana i sjajna kao što je bila nekada dok je nisi tretirala bojom i hidrogenom." Nina preporučuje takvu njegu jednom do dva puta tjedno.

Suhi šamponi su postali neizostavni dio prilikom uređivanja kose, a o njima Nina kaže: "Suhi šamponi su super za ubrzani životni tempo u kojem inače živimo. Ali, sada je pogodno vrijeme da se i od toga malo 'očistimo'. U vlasištu se nalaze lojne žlijezde koje ga hrane i sada kad si možemo priuštiti masnu kosu dan ili dva pustimo vlasište da se nahrani."

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.