Zdravlje 04. travnja 2023.

Kako očuvati mokraćni mjehur i spriječiti inkontinenciju?

Toalet papir wc
Foto: Pexels Iznenadna pojava za uriniranjem se može javiti i zbog kihanja, kašljanja ili smijanja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prekomjerna težina mogla bi biti uzrok inkontinencije, a također se ne preporučuje namjerno zadržavati mokraću u mjehuru jer će ga to oslabiti. Koja još stanja pogađaju mjehur te kako ih spriječiti, pročitajte u nastavku.

Mokraćni mjehur je organ koji se nalazi u donjem dijelu trbuha, a služi za čuvanje urina koji se proizvodi u bubrezima i sakuplja u mokraćovodu prije nego što dospije u mjehur. Mjehur nalikuje na balon, a se sastoji od mišićnog zida koji se može rastezati kako bi se mogao skladištiti urin i sfinktera koji omogućuje kontrolu izlučivanja urina, navodi Cleveland Clinic. Mokraćni mjehur može držati oko 400 do 600 ml urina, no potreba za mokrenjem obično se javlja kada se mjehur napuni s oko 200 do 300 ml urina. Osim toga, mokraćni mjehur je važan organ za održavanje ravnoteže tjelesnih tekućina i elektrolita.

Najčešći problemi s mokraćnim mjehurom

Postoji nekoliko čestih problema koji se mogu javiti ako ne brinemo o zdravlju mjehura ili kao posljedica drugih stanja, a WebMD navodi neke od njih. 

  • Infekcije mokraćnog sustava - Infekcije mjehura i uretre su vrlo česte, posebno kod žena. Uzrokuju bol pri mokrenju, često mokrenje i neugodan miris urina. Mjehur u tom slučaju otiče, a to je uzrok boli koja prati mokrenje. Antibiotici su obično dovoljan lijek za infekciju, a pomoći mogu i čajevi. 
  • Inkontinencija - Stanje u kojem se mjehur oslobađa nekontrolirano, a osoba nema vremena za doći do zahoda. Infekcije i uvećana prostata mogu uzrokovati inkontinenciju koja nestaje kada se problem riješi, no inkontinencija se može pojaviti i s godinama te ju nije uvijek moguće liječiti.
  • Stresna inkontinencija - Radi se o stanju kada mjehur ne može zadržati urin tijekom kašljanja, kihanja, smijanja ili podizanja teških predmeta.
  • Prekomjerna aktivnost mjehura - U ovom slučaju se mjehur počinje stezati prije nego što je uistinu pun zbog čega osoba ima nagli poriv za uriniranjem na koji često ne može utjecati. Također uzrokuje buđenje tijekom noći jer se javlja neizdrživa potreba za pražnjenjem mjehura.
  • Rak mokraćnog mjehura - Maligni tumor koji se može razviti u mjehuru zahtjeva operaciju ili kemoterapiju, a u nekim slučajevima liječnici će se odlučiti izvaditi mjehur kako bi spriječili širenje tumora.
  • Mokraćni kamenci - Tvrde nakupine minerala se mogu formirati u mokraćnom sustavu, uključujući i mjehur. 

Ako imate bilo kakvih problema s mokraćnim mjehurom, bilo bi dobro da se odmah obratite svom liječniku. 

Kako održati mjehur zdravim?

Pravilna dijagnoza problema s mjehurom potrebna je kako bi se problem mogao što lakše i prije riješiti. Prije nego što se problem javi, važno je održavati mokraćni mjehur zdravim. Postoji nekoliko stvari koje možete napraviti kako biste to osigurali. 

Pijte dovoljno tekućine

Ispijanje dovoljne količine vode tijekom dana pomaže u održavanju urinarnog trakta zdravim i sprječava infekcije mjehura. Preporučuje se dnevni unos od oko dvije litre tekućine, no te se preporuke mijenjaju ovisno o životnim navikama. Ako ste u pokretu ili trenirate, svakako dodajte barem još jednu litru tekućine. Nisu ni sve tekućine iste, kofein i alkohol primjerice mogu iritirati mjehur. Zato je najbolji izbor voda.
 

Možda te zanima... Biljni čajevi i mješavine za liječenje upale mjehura Zdravlje
 

Redovito mokrite

Često mokrenje sprječava nakupljanje bakterija u mjehuru što smanjuje rizik od infekcije. Također, ako osjetite potrebu za mokrenjem nemojte se suzdržavati nego odmah krenite prema toaletu. Prisilno zadržavanje urina može uzrokovati slabljenje mišića mjehura što s vremenom dovodi do inkontinencije. 

Održavajte higijenu

Održavanje osobne higijene, posebno područja genitalija, važno je za sprečavanje infekcija mjehura i drugih povezanih problema. Žene bi također trebale biti oprezne prilikom brisanja nakon nužde. Papir povucite uvijek od naprijed prema nazad kako ne biste prenijeli bakterije s analnog područja do mokraćne cijevi. 

Toalet WC | Author: Unsplash Foto: Unsplash Problemi s mjehurom mogu biti neugodni i bolni, ali se mogu spriječiti

Pazite kod odabira namirnica

Određene namirnice i pića poput alkohola, kofeina, začinjene hrane, gaziranih pića i agruma mogu iritirati mokraćni mjehur i uzrokovati nelagodu. Balansirana prehrana će također pomoći održati optimalnu tjelesnu težinu što će smanjiti šansu pojave inkontinencije koja je rezultat gomilanja kilograma.
 

sok od brusnice Možda te zanima... Može li sok od brusnica spriječiti urinarnu infekciju? Zdravlje
 

Redovito vježbajte

Baš kao i uravnotežena prehrana, tjelovježba je ključna jer pomaže održati optimalnu tjelesnu težinu. Redovita tjelovježba će također smanjiti šansu pojave dijabetesa i drugih stanja koja mogu utjecati na pojavu inkontinencije i infekcija. Zatvor je još jedan od uzroka problema s mokraćnim mjehurom, a također ga može olakšati vježbanje. 

Vježbajte vježbe za zdjelično dno

Vježbe koje jačaju zdjelične mišiće mogu pomoći u prevenciji stresne inkontinencije. Zdjelično dno sadrži mišiće koji se protežu od genitalnog područja do baze kralježnice. Kako biste ih ojačali, pretvarajte se da se želite spriječiti u odlasku u kupaonicu, trebali biste osjetiti povlačenje u genitalnom području i stražnjici kada stegnete mišiće. Pokušajte ih zadržati u tom položaju 10 sekundi ili napravite osam do 10 brzih stisaka.

Prestanite pušiti

Pušenje može oštetiti mokraćni mjehur i povećati rizik od razvoja raka mjehura. Polovica svih ljudi koji dobiju karcinom mjehura su pušači. Pušenje također može dovesti do inkontinencije jer vas tjera na kašalj, a nikotin iz duhana može izazvati napetost mišića mjehura zbog čega trebate češće mokriti.

Možda te zanima... Inkontinencija: Kada pomažu vježbe, a kada laser i operacija Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.