Zdravlje Zdravlje žena 22. rujna 2020.

Metode kojima zlostavljač uvjerava žrtvu da je ona kriva za nasilje

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nasilje u obitelji ozbiljna je prijetnja mnogim ženama. Prepoznaj znakove nasilne veze i kako nasilnik pokušava prebaciti krivnju.

U Hrvatskoj se 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić usmrtio svoju suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. U Hrvatskoj se nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskoj zajednici, koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. Većina žrtava obiteljskog nasilja su osobe ženskog spola. Počinitelj obiteljskog nasilja najčešće je bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug (partner) žrtve.

Na Cvjetnom trgu u Zagrebu održava se i javna akcija "Nisi kriva, nisi sama". Cilj akcije je osvijestiti javnost o nasilju nad ženama. Ministarstvo unutarnjih poslova u sklopu projekta "Liliy" predstavilo je spot kojim se želi poručiti da je u borbi protiv nasilja iznimno važna prevencija i edukacija. U povodu 22. rujna, Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić istaknula je kako je obiteljsko nasilje rak rana nasilja nad ženama i da je potrebno raditi na prevenciji. Članica Odbora Grozdana Perić (HDZ) naglasila je kako je u odnosu na 2019. kada je ukupno bilo 10.739 slučajeva obiteljskog nasilja da je u devet mjeseci ove godine bilo 6690,a za isto prošlogodišnje razdoblje 8117 što znači da se bilježi lagani pad broja takvih slučajeva.

 | Author: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL u Saboru je odrzana konferencija za medije Odbora za ravnopravnost spolova u povodu obiljezavanja 22. rujna Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad zenama. Na konferenciji su govorile predsjednica Odbora Marija Selak Raspudic i canica Odbora Grozdana Peric

 

Što je nasilje i kako ga prepoznati?

Nasilje u obitelji može imati brojne oblike, uključujući emocionalno, seksualno i fizičko zlostavljanje i prijetnje zlostavljanjem. Nasilje u obitelji može se dogoditi u heteroseksualnim ili istospolnim vezama. Nasilni odnosi uvijek uključuju neravnotežu moći i kontrole. Zlostavljač koristi zastrašujuće, uvredljive riječi i ponašanja kako bi kontrolirao svog partnera. Isprva možda neće biti lako prepoznati nasilje u obitelji. Iako su neke veze od samog početka očito nasilne, zlostavljanje često započne suptilno i vremenom se pogorša. Prema Mayo klinici možda doživljavaš obiteljsko nasilje, ako si u vezi s nekim tko:

 • Proziva te, vrijeđa ili ponižava.
 • Sprječava ili obeshrabruje odlazak na posao ili u školu ili viđanje članova obitelji ili prijatelja.
 • Pokušava kontrolirati kako trošiš novac, kamo ideš, koje lijekove uzimaš ili što odijevaš.
 • Djeluje ljubomorno ili posesivno ili te stalno optužuje da za nevjeru.
 • Ljuti se kada pije alkohol ili se drogira.
 • Pokušava kontrolirati tvoj odlazak liječniku. 
 • Prijeti ti nasiljem ili oružjem.
 • Udara, gura, šamara, guši ili na drugi način nanosi štetu tebi, tvojoj djeci ili kućnim ljubimcima.
 • Prisiljava na seks i seksualne radnje protiv tvoje volje.
 • Krivi tebe za vlastito nasilno ponašanje ili ti kaže da to zaslužuješ.
 • Prijeti da će reći prijateljima, obitelji, kolegama ili članovima zajednice da će otkriti tvoju seksualnu orijentaciju ili rodni identitet.
Možda te zanima... Psihičko zlostavljanje: 10 znakova koje većina ljudi ne primjećuje Psiha i seks

Najčešći razlozi zbog kojih žrtve preuzimaju krivnju na sebe

Možda nisi spremna potražiti pomoć jer vjeruješ da si barem djelomično kriva za zlostavljanje u vezi. Razlozi mogu uključivati:

 • Partner te krivi za nasilje u vezi. Nasilni partneri rijetko preuzimaju odgovornost za svoje postupke.
 • Nasilnici se često brinu kakav dojam ostavljaju pa mnogima mogu izgledati šarmantno i stabilno. To može uzrokovati da vjeruješ da se njegovi postupci mogu objasniti samo nečim što si ti učinila.
 • Ako svom liječniku ili drugim zdravstvenim radnicima nisi rekla o zlostavljanju, oni mogu primijetiti samo nezdrave obrasce u tvom razmišljanju ili ponašanju, što može dovesti do pogrešne dijagnoze. Na primjer, osobe koje su preživjele nasilje od intimnih partnera mogu razviti simptome koji nalikuju poremećajima ličnosti. Izloženost nasilju također povećava rizik od mentalnih zdravstvenih stanja poput depresije, tjeskobe i posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP). To može pogoršati tvoj strah da si odgovorna za zlostavljanje u vezi.
 • Ako si djelovala verbalno ili fizički protiv svog zlostavljača, vikala, gurala ili ga udarala tijekom sukoba. Možda se brineš da si nasilna, ali puno je vjerojatnije da si djelovali u samoobrani ili u intenzivnoj emocionalnoj nevolji. Nasilnik može koristiti takve incidente da bi manipulirao tobom, opisujući ih kao dokaz da si ti nasilni partner.
Par_11 Možda te zanima... Laži kojima će te manipulativni narcisi, sociopati i psihopati natjerati da ostaneš Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.