Zdravlje 14. travnja 2025.

Kako izbjeći prijelome i probleme sa srcem u 60-ima? Ova vrsta prehrane mogla bi pomoći

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako ljudi ulaze u srednju i stariju životnu dob, prijelomi i bolesti srca postaju sve veća briga. Stariji odrasli imaju visoku stopu smrtnosti nakon prijeloma kuka, a vodeći uzrok smrti kod odraslih u dobi od 65 i više godina je srčana bolest.

Imajući to na umu, istraživači sa Sveučilišta Southampton, u Ujedinjenom Kraljevstvu, objavili su rad u časopisu Frontiers in Aging u kojem su podijelili svoja otkrića o povezanosti prehrambenih navika s rizikom od prijeloma i smrtnosti od srčanih bolesti kod starijih osoba.

Tijekom 20 godina praćenja sudionika istraživanja, znanstvenici su otkrili da su osobe koje su imale "razboritije" prehrambene navike imaju manji rizik prijeloma i smrtnosti od srčanih bolesti.

Što je "razborita" prehrana?

Liječnici često savjetuju svoje pacijente kakve bi preventivne mjere trebali poduzeti kako bi spriječili osteoporozu i bolesti srca, posebno u starijoj dobi. Osteoporoza uzrokuje slabe kosti što može dovesti do povećanja broja prijeloma.

Budući da su prehrambene navike važan aspekt održavanja zdravlja, znanstvenici često istražuju jesu li trenutne preporuke još uvijek primjenjive i prilagođavaju ih ako naiđu na nova saznanja.

Nova studija istraživala je kako razborita prehrana i unos kalcija dugoročno utječu na prijelome kostiju i smrtnost od srčanih bolesti kod starijih osoba. Kalcij je važan za zdravlje kostiju, dok se prehrana bogata voćem, povrćem i zdravim mastima povezuje sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti.

Znanstvenici su razboritu prehranu opisali kao onu "koju karakterizira veća konzumacija voća, povrća, žitarica od cjelovitog zrna i masne ribe, uz nižu konzumaciju bijelog kruha, krumpirića, šećera i punomasnih mliječnih proizvoda".

U istraživanju je sudjelovalo gotovo 3000 starijih osoba – 47 % žena i 53 % muškaraca. Pristali su na kućne i kliničke posjete te su također dali pristup svojim zdravstvenim podacima kako bi znanstvenici mogli pratiti njihovo zdravlje. Ispunili su i upitnike o prehrambenim i životnim navikama.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Unos kalcija može utjecati na kardiovaskularni rizik

Nakon 20 godina praćenja, dva posto muškaraca i pet posto žena imalo je prijelom kuka tijekom razdoblja istraživanja. Bilo koju vrstu prijeloma imalo je 22 % žena i devet posto muškaraca. Smrtnost od kardiovaskularnih bolesti zabilježena je kod 11 % muškaraca i pet posto žena.

Zabilježena je blaga povezanost između razborite prehrane i smanjenog rizika od prijeloma kuka. Ljudi koji su općenito imali zdraviji način prehrane imali su malo manji rizik od ove vrste prijeloma. Iako unos kalcija nije direktno smanjio rizik od prijeloma, pokazao je zaštitni učinak kada je riječ o smrtnosti zbog srčanih bolesti

Znanstvenici su također otkrili da su sudionici s razboritijom prehranom bili  tjelesni aktivniji i rjeđe su imali povijest pušenja. Sudionici s nižim razinama prijavljene tjelesne aktivnosti i poviješću pušenja imali su povećan rizik od prijeloma i kardiovaskularnih rizika.

Istraživanje naglašava važnost javnozdravstvene edukacije o izboru načina prehrane i životnih navika, osobito kada odrasli dođu u srednju i stariju dob. Preventivne mjere za poboljšanje zdravlja kostiju, kao što je povećan unos kalcija kroz prehranu, također mogu imati koristi za zdravlje srca.

Možda te zanima... Osteoporoza: Prvi znakovi bolesti, postavljanje dijagnoze i pomoć Zdravlje

Istraživanje pokazuje "povezanost, ali ne nužno i uzročnost"

Cheng-Han Chen, MD, interventni kardiolog i medicinski direktor Structural Heart Programa u Medicinskom centru Saddleback, komentirao je za  Medical News Today rezultate istraživanja: "Budući da se radi o promatračkom istraživanju, nije jasno je li ta povezanost uzročna ili je rezultat drugih povezanih čimbenika poput tjelesne aktivnosti i povišenog krvnog tlaka, koji su snažnije povezani s ishodom", istaknuo je Chen, koji nije bio uključen u ovo istraživanje.

Također je primijetio da su "ovakve dugoročne opservacijske studije korisne u pronalaženju povezanosti između više čimbenika, ali su manje korisne u određivanju stvarnog uzroka i posljedice."

Timothy Gibson, ortopedski kirurg i medicinski direktor MemorialCare Joint Replacement Center, također je iznio svoje mišljenje o istraživanju i naglasio da rezultati pokazuju samo povezanost između razborite prehrane i rizika od prijeloma.

“Ovakva vrsta istraživanja može pokazati povezanost, ali ne nužno i uzročnost", komentirao je Gibson. "No, i dalje može pružiti korisne informacije za izradu smjernica javnog zdravstva."

Gibson je bio iznenađen što istraživanje nije potvrdilo jaču povezanost između pridržavanja razboritije dijete i manjeg rizika od prijeloma kuka. "Podaci o prehrani bili su samoprijavljeni i vjerojatno predstavljaju jedan od najmanje pouzdanih aspekata istraživanja",istaknuo je.

Možda te zanima... Jedan od najčešće propisivanih lijekova za štitnjaču povezan s gubitkom koštane mase Zdravlje

Savjeti stručnjaka o zaštiti zdravlja kostiju i srca

John P. Higgins, sportski kardiolog na medicinskoj školi McGovern na UTHealth u Houstonu, podijelio je neke prehrambene savjete te savjetovao koje životne navike bi trebali usvojiti kako starimo.

"Postoji nekoliko stvari koje možete raditi i namirnice koje možete jesti, a koje dobro utječu na zdravlje srca i kostiju", rekao je Higgins.

Kao prvo, predložio je vježbe s utezima za zdravlje kostiju i srca. “Hodanje, trčanje, ples i dizanje utega izvrsni su i za srce i za kosti”, savjetuje Higgins. "Ove aktivnosti pomažu u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja, a ujedno jačaju kosti i pomažu u očuvanju njihove čvrstoće s godinama." Također je predložio trening snage te vježbe istezanja i ravnoteže.

Higgins je dao i nekoliko prehrambenih preporuka kao što je uključivanje lisnatog, zelenog povrća u obroke: "Kelj, špinat i raštika bogati su vitaminom K, kalcijem i drugim nutrijentima koji podupiru zdravlje kostiju. Također sadrže antioksidanse koji smanjuju upalne procese u tijelu, što je korisno i za zdravlje srca." Masna riba, cjelovite žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke i biljna mlijeka obogaćena kalcijem doprinose zdravlju kostiju i srca.

Kombiniranjem prehrane koja pogoduje zdravlju srca s aktivnostima koje jačaju kosti, moguće je istovremeno čuvati i srce i koštani sustav.

bademi Možda te zanima... Najbolje namirnice za jačanje kostiju Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.