Zdravlje 13. svibnja 2013.

Kako do zdravog osmijeha?

Svi-Bliz
1/16
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tribina Zdrave Krave na temu ''Zdrav osmijeh – spriječi i liječi parodontitis'' održala se u Novinarskom domu u Zagrebu. Na tribini su sudjelovali eminentni hrvatski stručnjaci i suradnici portala Zdrava Krava, a tema je zainteresirala mnogobrojne posjetitelje i čitatelje portala. Tribina se održala pod pokroviteljstvom tvrtke Ewopharma d.o.o. ovlaštenog zastupnika BioGaia ProDentisa

Stručni suradnici koji su sudjelovali na tribini u Novinarskom domu su: prof. dr. sc. Ivan Alajbeg (spec.oral. pat. u Zavodu za oralnu medicinu Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Klinici za stomatologiju KBC Zagreb), dr. Dean Cekić (doktor dentalne medicine), mr. dr. Ivo Matković (doktor dentalne medicine), prof. Mara Orehovec (psihoterapeut), dr. Darija Vlašić Kaić (spec. parodontolog), doc. dr. Darija Vranešić Bender (nutricionistica). Posebna gošća tribine bila je poznata glazbenica i psihologinja Maja Vučić.  

Tribinu je vodila moderatorica i voditeljica Sanja Gudek Brajković, a uz edukativan razgovor razvila se i dinamična rasprava koja je potaknula publiku da sudjeluje i podijeli svoja iskustva i dvojbe vezane uz probleme sa zubima, zubnim mesom i parodontitisom. Na kraju tribine, na zdravoj tomboli podijeljene su vrijedne nagrade tvrtke Ewopharma d.o.o. ovlaštenog zastupnika BioGaia ProDentisa, pokrovitelja tribine.

Tiha i podmukla bolest

Specijalistica parodontologije dr. Darija Vlašić Kaić objasnila je kako je parodontitis tiha, podmukla bolest i infekcija koja se ne pojavi preko noći. Parodontoza na početku nema bolne simptome pa je pacijenti nisu ni svjesni, a najvažnije je reagirati na prve simptome jer tada se lakše i uspješnije liječi. 'Najviše dolaze pacijenti kojima krvare desni i to je najčešći simptom uz neugodan zadah i pomicanje zuba, odnosno patološku migraciju'. Doktorica Darija Vlašić Kaić navela je i dvije vrste parodontitisa, kronični koji je najčešći te pacijenti koji ga imaju većinom dolaze 10 godina prekasno s već rasklimanim zubima. Druga vrsta parodontitisa je agresivni koji pogađa mlađu populaciju i nasljednog je karaktera.

Specijalist oralne patologije prof. dr. sc. Ivan Alajbeg naglasio je kako je parodontitis bolest prljavih ustiju i kako je 99 posto oboljenja povezano s plakom. 'Liječenje parodontitisa ovisi o suradnji s pacijentom, ako pacijent ima volju i ako želi surađivati liječenje je uspješno'. Napomenuo je kako se uz pomoć probiotika za obnovu prirodne oralne ravnoteže i jačanje zaštitnog učinka koje nude dobre probiotičke bakterije blaži oblici parodontitisa uspješno liječe.

Nutricionistica doc. dr. Darija Vranešić Bender nadovezala se na doktora Alajbega i rekla kako su probiotici odlični jer svatko u ustima ima 700 različitih vrsta bakterija, a probiotik pomaže da ''loše'' bakterije zamijenimo ''dobrima''. 'Prekomjerna konzumacija šećera jako je loša za zube, ali najgora je hrana poput grickalica ili suhog voća jer se lijepi za zube i povećava šanse za stvaranje karijesa'.

Komentari posjetitelja

Mateja, 23 - čitateljica Zdrave Krave na Tribinu je došla jer brine o svojim zubima i tema joj je bila zanimljiva. 'Redovito perem zube i idem zubaru, a Tribina mi je bila odlična jer sam čula dobre i korisne savjete za prevenciju parodontitisa'.

Josip, 26 - čitatelj Zdrave Krave na Tribinu je došao s prijateljicom koja ga uvijek obavijesti o zanimljivim događajima. 'Nemam problema s parodontitisom i vodim brigu o zubima, ali puno toga sam naučio i nadam se da će mi ti savjeti biti korisni'.

Šećer krivac za karijes

Doktor dentalne medicine mr. dr. Ivo Matković naglasio je da ako ne konzumiramo šećer, smanjuju se i šanse za probleme s karijesom. Smatra kako zdravi zubi i zdrave desni čine cjelinu i niti jedno ne može biti zdravo ako je ono drugo bolesno. 'Svaki dan moramo činiti nešto za svoje zube, čistiti ih i četkati i ako pri pranju zuba ispljunemo krv ne smijemo to zanemariti i moramo posjetiti liječnika'. Doktor Matković kao revoluciju u stomatologiji i borbi protiv parodontitisa naveo je laser jer on zamjenjuje veliki broj neugodnih zahvata i smanjuje i ublažava parodontološke probleme, te ga preporučuje pacijentima oboljelim od parodontitisa.

Strah od zubara

Psihoterapeutkinja prof. Mara Orehovec rekla je kako su osmijeh, lice i zubi osnovni element komunikacije jer njih prve vidimo kad s nekim razgovaramo i kako kroz osmijeh dobivamo osnovne informacije o čovjeku, njegovoj higijeni i životnim navikama. Osvrnula se i na problem straha od stomatologa: 'Strah od zubara iracionalan je strah i mora se prepoznati i raditi na njemu kako bi se izliječili i prestali se bojati'.

Doktor dentalne medicine dr. Dean Cekić naglasio je kako čak 60 posto populacije ima strah od stomatologa i naveo tri vrste straha, anksioznost, dentalnu fobija i pravi strah. Objasnio je kako se pacijenta koji se boji svrstava u jednu od kategorija straha i zatim se različitim metodama pokušava suzbiti taj strah. Doktor Cekić objasnio je i razliku između gingivitisa i parodontitisa i rekao kako je gingivitis upala vanjskog dijela parodonta i manifestira se krvarenjem, a kada dođe do dublje upala onda to rezultira parodontitisom koji je opasniji. 'Parodontitis je ozbiljna bolest koja se povezuje sa sklonošću mnogim bolestima, a najčešće su to kardiovaskularne bolesti i dijabetes'.

Glazbenica i psihologinja Maja Vučić rekla je kako nikada nije imala strah od zubara jer je odlazila kod obiteljske stomatologinje. Redovito brine o svojim zubima, a dvije i pol godine nosila je i aparatić. S obzirom na to da je Maja UNICEF-ova ambasadorica dobre volje, posjetila je neke od siromašnih zemalja u Africi i Aziji i primijetila velike probleme koji se tiču oralne higijene djece. 'U zemljama trećeg svijeta oralna higijena za djecu ne postoji, ali s druge strane oni ne konzumiraju šećer ( jer ga nemaju mogućnosti kupiti) pa i imaju manje karijesa u zubima'.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.