Zdravlje Nabildaj imunitet prije zime 06. studenoga 2017.

Kako dijete potaknuti da jede više povrća i unosi dovoljno vitamina C?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pravilna prehrana u djetinjstvu ključna je za zdravlje u odrasloj dobi. Budući da u djetinjstvu na prehranu utječu mnogi vanjski čimbenici, to je vrijeme stvaranja dobrih i loših prehrambenih navika koje određuju buduću kvalitetu prehrane.

Kako potaknuti dijete da jede više povrća?

Smatra se kako djeca uglavnom ne jedu dovoljno povrća, a tome bi se problemu moglo doskočiti jednostavnim vođenjem računa o njegovoj pripremi, ukazuje neka istraživanja. Djeca najbolje prihvaćaju povrće kuhano na pari ili u vodi koje je zadržalo hrskavi okus. Kuhanjem povrće zadržava svoju originalnu boju, okus i hrskavost te se zadržava jednoličnost površine i nema pojave procesa posmeđivanja. 

Možda te zanima... Zašto je sportska aktivnost važna za zdravlje i samopouzdanje djece? Fitness

Zabavni sendviči za školarce

Početkom nove školske godine, mnogi se roditelji osim s nabavkom literature za svoje školarce suočavaju s pitanjem kakve im sendviče napraviti za ručak. Tortille ili šareni sendivići s puno povrća razveselit će svakog školarca, a osim djece u njima će uživati i roditelji. Brzo i jednostavno se pripremaju, a mogu se poslužiti kao užina ili međuobrok u školi za vrijeme odmora. 

Dodaci prehrani za djecu

Za sprečavanje prehlade, odnosno jačanje imuniteta, djeca mogu uzimati multivitamine, vitamin C i kolostrum s probioticima, a za bolje pamćenje i koncentraciju u školi omega-3 masne kiseline. No, jesu li dodaci prehrani djeci stvarno potrebni i zbog čega? Današnja djeca puno više vremena provode u kući igrajući se za kompjuterom umjesto vani, manje se kreću, prehrana je uglavnom manje kvalitetna i svježe pripremljeni obroci kod kuće sve rjeđi, a oni koji žive u gradu, dodatno su izloženi zagađenju. Tako djeca sve češće pate od alergija, ekcema, probavnih problema, prehlada i gripe.

Pravilno odabrani i dozirani dodaci prehrani mogu pomoći u sprječavanju mnogih bolesti i biti podrška u njihovom liječenju. Međutim, djeci ne bi trebalo davati dodatke prehrani za odrasle, već proizvode koji su po dozama i obliku prilagođeni djeci, kao što su sirupi, praškovi i komprimati. 

C-Vitamin Možda te zanima... Namirnice koje sadrže C vitamin Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.