Zdravlje 21. svibnja 2012.

Jesi li prestar za zubni aparatić?

Aparatic
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Danas se sve češće i odrasle osobe odlučuju na nošenje fiksnih aparatića za zube. Kakve sve vrste aparatića postoje, kako prepoznati znakove da ti je potrebna ortodontska terapija i koliko dugo traje put do savršenog osmijeha otkriva specijalist ortodont dr. med. dent. Aleksandar Gulin

Dugogodišnja praksa uvriježena u Hrvatskoj ortodonciji da su ortodontska pomagala privilegija djece i adolescenata, sigurnim korakom izlazi iz trenda. Danas, razvojem stomatološke ponude ortodoncija sve češće pomaže i odraslim pacijentima kao pripremna faza za kasnije planirane protetske radove, implantate ili samo kao korekcija, a sve u cilju da se zubi postave u optimalan položaj kako bi se spriječilo njihovo ispadanje.

Aparatić i u četrdesetima

Dakle, starosna dob svakako nije više kriterij. Slobodno se može reći kako se ortodoncija, od izrasta trajnih zubi pa do njihovog ispadanja, koristi kao biološki najefikasnija metoda za postizanje kvalitetnijeg žvačnog sustava. Postizanjem funkcijskih i estetskih poboljšanja, ortodoncija ti pomaže da se osjećaš bolje i sigurnije čime razvijaš osjećaj društvene prihvaćenosti i većeg samopouzdanja.

Trend nošenja aparatića je u porastu zahvaljujući sve boljim metodama i saznanjima u ortodonciji i biološkim potencijalima žvačnog sustava. Granica se već danas pomakla do ranih 40-ih godina života, ali terapije se provode i u poodmakloj dobi. Naravno, za svaku dob i svaki zahtjev ortodonti imaju odgovor.

Kada zatražiti pomoć stručnjaka?

Zahvaljujući kvalitetnim istraživanjima i kontinuiranom razvoju, vrlo je malo onih kojima ortodoncija nije dostupna. Čak i alergične osobe ili kronični bolesnici nisu isključeni iz polja mogućnosti ortodoncije. Naravno, tada je neophodno pojačati suradnju ortodonta, općeg stomatologa i osobnog liječnika, a sve s ciljem maksimiziranja rezultata. Kod onih s preosjetljivim zubima, upravo ortodoncija može poboljšati status kvalitetnim rasporedom opterećenja zubi te usporiti ili zaustaviti razvoj problema.

Vrste aparatića za zube

Do prije 20-ak godina u Hrvatskoj su ti na raspolaganju bili samo veliki i često komplicirani mobilni aparatići za zube. Takvi mobilni aparatići bili su prvenstveno namijenjeni djeci u razvoju i odraslima s manjim problemima. Danas je paleta proširena velikim brojem različitih fiksnih aparatića i sistema prozirnih udlaga.

Labijalni i lingvalni fiksni aparatići

Općenito razlikujemo fiksne aparatiće koji se nalaze s vanjske strane zubi (labijalni) te one koji se nalaze s unutarnje strane zubi (lingvalni), koji su apsolutno nevidljivi. Unutar labijalnih razlikujemo metalne, plastične, keramičke i dr. Unutar lingvalnih imamo nekoliko podgrupa koje su prilagođene potrebama specifičnosti slučaja, a podjela nije vezana uz vrstu materijala kao kod labijalnih.

Jedna od ljepših mogućnosti u svijetu lingvalne ortodoncije je i tzv. social six opcija koja omogućuje brzo, efikasno i maksimalno estetsko rješenje problema rastresitih ili jako zbijenih zubi u području prednjih gornjih ili donjih zubi (od očnjaka do očnjaka), najčešće u trajanju oko 6 do 8 mjeseci.

Trebaš li ortodontsku terapiju ili ne, svakako možeš i sama zaključiti prema subjektivnom doživljaju (nepravilan zagriz ili estetski razlog). Često ti ipak treba i oko stručnjaka koji će tvoj žvačni sustav pregledati i pokušati predvidjeti potencijalne probleme ili teško uočljive situacije te ti pomoći u procjeni potrebe za ortodontskom terapijom.

Put do savršenog osmjeha

Koliko će dugo terapija trajati, najčešće je pitanje svakoga od nas. Svakako da ne postoji univerzalni odgovor, ali jedno je sigurno, tvoj ortodont ima zadatak odabrati optimalan put do rješenja tako da to može trajati samo nekoliko mjeseci, a u nekim slučajevima i do 2 godine.

Već u prvim mjesecima terapije vide se značajne promjene koje te mogu dodatno motivirati kako bi do kraja obavio započetu terapiju. Nemoj dozvoliti da te eventualno dugo vrijeme terapije obeshrabri jer rezultati će biti doživotna nagrada.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.