Zdravlje 02. siječnja 2023.

Zlatni savjeti za najbolji trening i plan prehrane za vas

Foto: shutterstock Vježbanje preoblikuje tijelo

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Promjena godišnjeg doba osim vremenskih promjena, koje vidimo, vodi nas u dio godine kada trebamo malo usporiti, okrenuti se sebi i svom zdravlju. Donosimo par zlata vrijednih savjeta, koje možeš uvrstiti u svoj ritam, a zbog kojih ćeš biti zdravija i sretnija.

Često zbog brzog načina života i gomilu obaveza ne stignemo posvetiti pažnju sebi i svome zdravlju. Želimo te potaknuti da to promijeniš, a jesen je pravo vrijeme za nove, zdravije odluke. Prevencija je ipak pola zdravlja, tijelo će ti biti zahvalno!

Procjena stanja tijela je prvi korak!

Kako ćemo znati na što da pripazimo ako nismo napravili pregled tijela? Sistematski godišnji pregled trebao je postati broj jedan u prevenciji bolesti s pojavom Covida, a ako još nisi uvela tu radnju u svoj godišnji raspored, vrijeme je. Merkur osiguranje u svrhu što ranije dijagnoze nudi health4me Premium dodatno zdravstveno osiguranje s kojim možeš dobiti sigurnu i detaljnu analizu stanja svog tijela i to na jedan pravi wellness način. Da, sistematski pregled u hotelu! Moguće ga je dogovoriti ili u partnerskoj poliklinici ili u nekom od partnerskih wellness hotela. I tamo možeš pregledati baš sve; na ugodnom mjestu možeš obaviti specijalističke preglede širokog spektra, koji čine razliku kada je u pitanju pravovremena dijagnoza. Sistematski godišnji ne zvuči više tako zastrašujuće, je li tako?  

Ovisno o odabranom paketu, s limitima od 300 do 2.000 eura, klijentima su pokriveni troškovi specijalističkih pregleda, dijagnostičkih obrada, laboratorijskih pretraga, fizikalne terapije, malih operacija te drugog liječničkog mišljenja i kućne njege. Dodatno je moguće ugovoriti pakete Nezgoda i Zdravlje Plus osiguranje, a višu razinu zaštite osiguravaju fit4life preventivni programi.

 | Author: Pexels/Andrea Piacquadio Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

Stavi stres na svoje mjesto

Povratak u rutinu posla, školske obaveze djece, gužve u prometu, ali i svih drugih okolnosti kojima svjedočimo uzimaju od našeg zdravlja svaki dan malo po malo. Ako ne pazimo i ako mislimo da je to normalno, pomažemo stresu i stresnim situacijama da nam oslabe imunitet. Ne možemo pobjeći od svega što nas muči, ali možemo promijeniti način na koji gledamo te situacije. Ako osjetiš da je pritisak na trenutke prejak, uzmi pauzu od svega i sjeti se svog daha. Okreni se sebi, upali video ili aplikaciju, koja će ti pomoći ostati u trenutku i otpustiti mentalni grč kojeg osjećaš. Meditacije, mindfulness tehnike, svjesno disanje ali i brza šetnja, vrlo će brzo smiriti tvoje tijelo, a ti ćeš moći nastaviti dalje. Zapamti, bitno je sjetiti se da će baš svaka situacija proći, baš kao što je i nastala. Tijelo će ti biti zahvalnije jer će imati više alata za obranu imuniteta. 

Fizička aktivnost po mjeri 

Koliko puta si čula izraz 'u zdravom tijelu zdrav duh'? Nije to bez razloga. Fizička aktivnost ustvari je prebacivanje fokusa na jednu radnju (svojevrsni mindfulness), a ta je jačanje tijela. Kada je tijelo fizički jače, bolesti ga ne mogu samo tako napasti. Budući da kreću hladniji, kraći i tmurniji dani, aktivnosti na otvorenom padaju u drugi plan. Zato je najsigurnija varijanta izbor fitness aktivnosti u zatvorenom. U sklopu health4me Premium dodatnog zdravstvenog osiguranja, možeš odabrati jedan od četiri fit4life preventivna programa, koji osim sistematskog pregleda nude i vježbanje u partnerskom fitness studiju u svrhu što boljeg tijela u konačnici!  

 | Author: Pexels/Elina Fairytale Foto: Pexels/Elina Fairytale

Prehrana i dodaci prehrani pod vodstvom stručnjaka

Promjena iz ljeta u jesen mijenja i način prehrane. Prvo što tijelo traži su malo drugačije namirnice u hladnijim danima koji slijede. Priroda oko nas nam to pokazuje, a mi bi trebali pratiti njezine putokaze. Budući da se priroda polako uspavljuje i ide u mirovanje, slijedi nam i manjak svježeg voća i povrća na meniju, a s njime i manjak potrebnih minerala, vitamina i ostalih korisnih tvari za naše tijelo. Merkur osiguranje nam u sklopu preventivnog programa nudi i savjetovanje profesionalnih nutricionista, koji će napraviti personalizirani plan prehrane sukladno rezultatima sistematskog pregleda, ali i u suradnji s fitness trenerima, kako bi čitava slika brige o tijelu bila još potpunija. Profesionalci su spremni za sva pitanja koja imaš, pa i za dodatke prehrani koje bi trebala uzimati. Kada je zdravlje u pitanju, obrati se stručnjacima – oni znaju bolje! 

Jedan dobar wellness vikend je ono što ti treba? 

Za kraj, jedan zlatni savjet ekstra! Bez obzira na sve obaveze, na sve što ne stignemo i stignemo tokom dana, tjedna i mjeseca, posvetiti komad vremena sebi i onome što želimo raditi (ili ništa ne raditi) je od krucijalne važnosti. Užurbanost, deadlineovi i uloge koje igramo svaki dan – cijeli dan, drže naše tijelo u povišenom stanju pripravnosti, non-stop, a ono se tako i brže troši! Posvetiti brigu sebi i uživati u različitim wellness aktivnostima učinit će čuda za naše psiho-fizičko stanje. Ako je tvoja omiljena maštarija kako ležiš u mekanom, kućnom ogrtaču, s ručnikom na glavi i sunčanim naočalama na nosu dok piješ mirisni, topli čaj jedna od onih kuda bježiš kada misliš da više ne možeš, pogledaj kakav wellness-time ti nudi Merkurova polica health4me Premium dodatnog zdravstvenog osiguranja. Uz Merkur osiguranje svoje maštarije možeš pretočiti u stvarnost, i ne sumnjaj, tijelo će ti biti zahvalno za taj potez. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.