Zdravlje 30. ožujka 2024.

Jedan problem prilikom hodanja može biti rani znak Alzheimerove bolesti

hodanje
Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rezultati istraživanja sugeriraju da ljudi s ranom Alzheimerovom bolešću mogu imati poteškoća s okretanjem pri hodu. Poteškoće se nisu pojavile kod zdravih starijih sudionika studije s blagim kognitivnim oštećenjem, uvjeravajući istraživače da je problem specifičan za Alzheimerovu bolest. Otkriće bi moglo dovesti do lakše metode za dijagnosticiranje rane Alzheimerove bolesti koja se ne oslanja na testove iz krvi ili kičmene tekućine.

Istraživači su zaključili da su pogreške pri kretanju specifične za one s Alzheimerovom bolešću, a ne jedan od znakova zdravog starenja ili općeg kognitivnog pada. Rekli su da bi otkrića mogla pomoći liječnicima da ranije dijagnosticiraju Alzheimerovu bolest. “Naša otkrića nude novi put za ranu dijagnozu Alzheimerove bolesti usredotočujući se na specifične navigacijske pogreške. Međutim, znamo da je potrebno provesti još istraživanja kako bi se potvrdila ova otkrića", rekao je dr. Andrea Castegnaro, zajednički prvi autor studije i znanstveni suradnik na Institutu za kognitivnu neuroznanost UCL-a.

Dr. Jonathan Fellows, koji vodi Michiganski institut za neurološke poremećaje, Alzheimerovu bolest i centar za poremećaje pamćenja, rekao je za Medical News Today da bi podaci prikupljeni u studiji mogli biti od velike pomoći. "Promatranje hoda je važna procjena u dijagnostici raznih demencija, uključujući Alzheimerovu bolest", rekao je Fellows. "Pacijenti s ovim poremećajem mogu imati ono što se naziva dispraksija, ili poteškoće u obavljanju prethodno naučenog zadatka - u ovom slučaju hodanja ili okretanja."

"Identificiranje bilo kojeg oblika dispraksije ključno je u ranoj dijagnozi Alzheimerove bolesti jer sada imamo učinkovite tretmane temeljene na infuziji za oslobađanje mozga od abnormalnog proteina, amiloida, koji moždane stanice (neurone) čini manje učinkovitima ili neučinkovitima", dodao je. "Ova je studija izvrstan podsjetnik da degenerativna stanja mozga, uključujući Alzheimerovu bolest, utječu ne samo na spoznaju, već i na gotovo sve funkcije svakodnevnog života."

Možda te zanima... Značajno otkriće u liječenju Alzheimerove bolesti - novi lijek čeka odobrenje Zdravlje

Heather Sandison je naturopatska liječnica i voditeljica Solcere, klinike specijalizirane za liječenje Alzheimerove bolesti i srodne demencije. Rekla je za Medical News Today da studiju treba provesti s više subjekata prije nego što se prihvati za kliničke svrhe. „Posjedovanje jeftinog kliničkog alata koji se lako primjenjuje bez potrebe za laboratorijima iz krvi ili cerebrospinalne tekućine, mogao bi omogućiti rano otkrivanje Alzheimerove bolesti u širokoj populaciji i biti od pomoći u identificiranju pacijenata koji bi najbolje odgovorili na liječenje ciljajući na specifične markere Alzheimerove bolesti”, rekla je Sandison.

Dr. Howard Pratt, D.O., psihijatar i medicinski direktor Community Health of South Florida, rekao je za Medical News Today da ideja o problemima s hodanjem koji ukazuju na Alzheimerovu bolest jest i nije nova ideja. "Pod tim mislim da kad god vidim pacijenta, procjenjujem ga čak i dok je u čekaonici", rekao je. “Gledam ih kako ustaju iz svoje stolice, na primjer, i gledam kako dobro hodaju i koliko dobro održavaju ravnotežu kada se kreću. Također gledam imaju li problema sa stajanjem. Dakle, nije nova ideja da problemi s hodanjem mogu biti znak problema s cjelokupnim zdravljem osobe, ali je nova ideja kada se radi o specifičnom pokazatelju Alzheimerove bolesti", rekao je Pratt. "Kada uzmemo u obzir padove tijekom hodanja, većina zdravih odraslih osoba, ako nemaju oštećenje, obično nisu pali godinama."

stariji par Možda te zanima... Kako sam primijetila da mog supruga "obuzima" Alzheimerova bolest Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.