Zdravlje Zdravlje žena 14. veljače 2017.

"Ja sam žena. Dakle, ja krvarim."

Foto: Stephanie Gongora/Instagram
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tridesetogodišnja instruktorica joge Stephanie Gongora nedavno je na svoj Instagram profil, kojeg prati preko 256 tisuća ljudi, postavila video u kojem vježba jogu u bijelim tajicama na kojima se jasno vide mrlje od menstrualne krvi. Poruka je i više nego jasna: prestani se sramiti menstruacije!

Mjesečnica ja najprirodnija stvar na svijetu i, ako ćemo realno, da nema nje ne bi bilo ni opstanka naše vrste. Veći dio života svake od nas praćen je menstruacijom pa ipak, o njoj se ni danas ne može potpuno otvoreno govoriti.

Koliko puta si se kao osnovnoškolka ili srednjoškolka našla u situaciji da se zbog bolne mjesečnice želiš ispričati s nastave tjelesnog odgoja. Kreneš reći profesoru u čemu je stvar i baš kada želiš prevaliti preko usta taj izraz shvatiš da te dečki iz razreda slušaju. U zadnji čas zamijeniš izraz mjesečnica nekim drugim "kodom", koji je zapravo opće poznat, svi znaju što znači, ali lakše ga je izgovoriti nego pravi naziv.

Otkriveno kako menstrualni ciklus mijenja mozak

Sigurna sam da je svaki kraj razvio neki vlastiti kod za mjesečnicu. Tamo odakle ja dolazim, mjesečnicu oslovljavamo izrazom stvari. Čak i danas, kada sam odrasla, kad s prijateljicama na kavi razgovaram o mjesečnici, još uvijek upotrebljavam taj isti izraz.

Mjesečnica je još uvijek tabu

Zašto je mjesečnica takav društveni tabu? Upravo to se pitala i instruktorica joge Stephanie Gongora kada je na Instagram odlučila postaviti video u kojem vježba jogu u bijelim tajicama umrljanim menstrualnom krvlju. Iako je ovaj video nekim vjerojatno degutantan, on u sebi nosi prekrasnu i snažnu poruku.

 

A post shared by Steph Gongora (@casa_colibri) on

"Ja sam žena. Dakle, ja krvarim. Neuredno je, bolno, užasavajuće i prekrasno. Pa ipak, nitko to ne može znati. Zato što to skrivam. Zakopavam stvari na dno koša za smeće. Borim se s bolnim grčevima, ali cijelo vrijeme zadržavam namješteni osmjeh na licu. Tamponi? Što je uopće to? Takve riječi se ne izgovaraju na glas. Sakrij ih. U stražnji džep torbice, u kut ladice u kupaoni, na dno košare za kupnju i pritom moli Boga da te dopadne ženska blagajnica... Stotine godina kulturnih normi natjerale su nas da se sramimo činjenice da krvarimo. Prestani se pretvarati! Prestani koristiti glupe nadimke jer te sram reći da krvariš. Prestani ulagati toliko truda u skrivanje upravo one pojave koja omogućuje opstanak ove vrste. Počni razgovarati o tome. Razgovaraj o tome sa svojim kćerima i natjeraj ih da shvate da mjesečnica može biti i smetnja i dar, ali nikada razlog da ih bude sram."

Ne srami se niti sebe, niti svog tijela, niti prirodnih procesa koji se u njemu odvijaju. Toliko smo napredovali u slobodi govora i emancipaciji, a tako banalne stvari nam još uvijek izazivaju neugodu.

Svaka promjena traži vremena i truda, ali ta promjena treba krenuti s današnjim danom, sa svima nama. Jedini način da se razbije neki tabu je taj da ga se prestane tretirati kao tabu. Zato se usudi i reci to na glas: "Da, ja sam žena i da, ja krvarim".

Šanse za trudnoću ovisno o fazi menstrualnog ciklusa

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.