Zdravlje Simptomi i pomoć 12. rujna 2016.

Istraživanje: sunce snižava krvni tlak i smanjuje rizik od infarkta

Sunce1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znanstvenici sa Sveučilišta Edinburgh otkrili su da izloženost suncu od samo 20 minuta utječe na krvne žile tako što u organizmu nastaje spoj azot oksid. Na taj način se snižava krvni tlak, a time i rizik od infarkta, moždanog udara i začepljenja krvnih žila.

Autor istraživanja, dr. Richard Weller navodi da moždani udar i infarkt odnose više života nego rak kože.

Njegov tim pratio je krvni tlak kod 24 volontera koji su dva puta bili izloženi solariju u trajanju od 20 minuta. Tijekom prvog sunčanja u solariju volonteri su bili izloženi i UV-zrakama i toplini. Drugi put stručnjaci su blokirali UV-zrake, izlažući ispitanike samo toplini. 

Krvni tlak kod ispitanika snizio se znatno nakon prvog tretmana u solariju, ali ne i nakon drugog. To znači da je UV-zračenje, a ne toplina, zaslužno za pozitivno djelovanje na tlak. Stručnjaci vjeruju kako sunce “otključava” azot oksid koji se nalazi u koži i time proširuje arterije, pa krv njima lakše putuje.

Ipak, stručnjaci su i dalje oprezni i ističu kako je još uvijek prerano odlučiti smijemo li se izlagati suncu u većoj mjeri.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.