Zdravlje Zdravlje žena 01. veljače 2019.

Ispovijesti dviju žena koje su se oporavile od moždanog udara

Foto: Borna Filic/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Danas se prvi puta u Hrvatskoj obilježava Dan crvenih haljina kojem je cilj upozoriti na specifičnosti moždanog udara kod žena, a ubuduće će se obilježavati svakog prvog petka u veljači. Moždani udar kod žena se najčešće primijeti kasnije nego kod muškaraca, a uzrok tomu su različiti simptomi. Otkrivamo koji su to simptomi i donosimo priče dviju žena koje su se oporavile od posljedica moždanog udara.

Boje Možda te zanima... Zašto prvog veljače svakako trebaš nositi crvenu haljinu? Zdravlje

Znanstvenici iz njemačke Zaklade za borbu protiv moždanog udara sa sjedištem u Gueterslohu, naveli su da se žene koje su preboljele moždani udar, često žale na:

  • mučninu,
  • glavobolju,
  • bol u udovima i u prsima,
  • kratak dah i vrtoglavicu.

Dok su uobičajeni simptomi kod muškaraca:

  • iznenadne poteškoće u govoru,
  • djelomičan gubitak vida,
  • paraliza jedne strane tijela.

Budući da se moždani udar kod žena teže prepozna, budu uglavnom i prekasno hospitalizirane, a posljedica je da i nakon tri mjeseca gotovo sve pacijentice koje su doživjele udar trebaju svakodnevnu pomoć, za razliku od muške populacije kod kojih, nakon navedenog razdoblja, pomoć treba njih 30 posto.

Možda te zanima... Moždani udar: Kako prepoznati simptome i što učiniti? Zdravlje

Nakon moždanog udara promijenila sam sve osim supruga

Pjevačica i voditeljica, a sada i motivacijska govornica Ivana Plechinger, prije nekoliko godina doživjela je moždani udar. Ispričala je koliko ju je promijenilo to iskustvo iskustvo: "To su stvari koje te mijenjaju potpuno, temeljito, na svim frontovima. Jednom sam rekla kako sam nakon moždanog udara promijenila sve osim supruga.

Kada jednu takvu bolest za koju si smatrao da se događa samo starijim osobama doživiš u svojoj 39. godini, onda shvatiš da je to više od same bolesti, da je to neki znak. Osobno sam ga protumačila kao dar jer me je okrenuo nekim pravim vrijednostima. Shvatiš da je samo u životu važno da si dobro i radosno, da sam dobra mama svojoj djeci i dobra žena svojem mužu, a sve ostale stvari su potpuno besmislene".

Možda te zanima... Sumnjaš da netko ima moždani udar? Traži odgovore na ova pitanja Zdravlje

Ivana otkriva i što čini po pitanju prevencije: "Liječnici su mi nakon moždanog udara preporučili da cijeli život uzimam aspirin kao prevenciju moždanog i srčanog udara i čuva nas od ugrušaka. Dobila sam naputak da uzimam i omega-3 masne kiseline, te pametne i prirodne dodatke prehrani ( vitamine i tekuće minerale). Od tada dva puta tjedno redovito vježbam, moj izbor je suvremeni ples. Naše tijelo nije napravljeno da samo sjedi, tijelo će vam biti zahvalno ako se svaki dan prošećete."

"Znala sam da moj način života nije zdrav, ali..."

Za miss7 Vedrana Hercigonja Majetić ispričala je svoju priču o moždanom udaru koji joj se dogodio prije 7 mjeseci, svega nekoliko dana nakon 52. rođendana. Poduzetnici Vedrani Hercigonja Majetić (52) život se prije sedam mjeseci, točnije u srpnju 2018. godine, okrenuo za 180 stupnjeva. Otkad zna za sebe puno je radila i nije pitala za radno vrijeme pa tako i posljednje dvije godine koliko je zaposlena u tvrtki svoje kćeri.

 
 

Njezin je život, pogotovo šest mjeseci prije moždanog udara, bio posao-kuća. Malo spavanja, nikakvo kretanje ni sport, noćno jedenje, dvije do dvije i pol kutije cigareta dnevno... Vedrana je bila svjesna da to sve nije dobro, ali je stalno sama sebi govorila ''još malo, i samo ovo i onda se posvećujem sebi''. I tako je i bilo, ali s lošim ishodom.

Ostatak Vedranine ispovijesti pročitaj na portalu miss7
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.