Zdravlje 02. studenoga 2021.

Informacije o kvaliteti zraka su lažne, nema mjesta za paniku

Foto: shutterstock Veći broj automobila i sezona grijanja zaslužni su za onečišćeniji zrak tijekom zimskih dana, no situacija ipak nije tako loša
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zagreb se zadnjih dana ubraja u najzagađenije gradove svijeta kada je u pitanju kvaliteta zraka, no stručnjaci tvrde da ti podaci nisu istiniti te da nema mjesta za paniku

Već nekoliko dana možemo vidjeti navode da je Zagreb jedan od gradova s najzagađenijim zrakom te da smo po kvaliteti zraka čak gori od New Delhija i kineskog Wuhana. Ovaj podatak baš nije bezazlen i mnogima je izazvao strah, no istina je izgleda potpuno drugačija. 

Švicarska stranica IQAir izvještava svakodnevno o kvaliteti zraka u većim gradovima svijeta, a u posljednjih nekoliko dana je Zagreb svrstala među gradove koji imaju najlošiju kvalitetu zraka. Problem sa stranicom IQAir je što podatke ne skuplja samo od službenih mjernih postaja nego i onih "privatnih"

"Koriste se mjerne stanice, tri državne, a četvrta je neka anonimna, Tabacco Travno. Isto tako, ne možete naći nikakve podatke o uređaju koji koriste", objašnjava profesorica s PMF-a Zvjezdana Bencetić Klaić za N1. Upravo ta četvrta, anonimna mjerna postaja bilježi rekordno onečišćenje koje nije u skladu s podacima ostalih mjernih postaja. Tako je primjerice danas u Zagrebu u isto vrijeme izmjeren indeks kvalitete zraka od 3 i 113 što je doista malo čudno jer Zagreb nije toliko velik grad. 

"To je stranica koja se zapravo bavi proizvodnjom uređaja za čišćenje zraka pa im je u interesu prodati što više uređaja", komentirala je profesorica Bencetić Klaić portal IQAir. Kako prenosi Index, niti zaposleni u trgovini na mjestu na kojem se nalazi navodna stanica nisu nikada čuli da se na njihovoj lokaciji nalazi mjerač kvalitete zraka. Iako situacija nije tako strašna, nešto više zagađenja zraka zabilježeno je u Dugavama.  
 

Možda te zanima... 15 sobnih biljaka koje pročišćavaju zrak i smanjuju alergijske reakcije Eko
 

Zrak nije toksičan, ali nije ni potpuno bezazlen

Državna mjerna postaja pod nazivom "Zagreb 3" smještena je u zagrebačkom kvartu Dugave. Službena mjerna postaja pokazuje da kvaliteta zraka nije idealna te da bi na oprezu trebali biti svi oni koji pate od alergija ili astme. Česta magla i blizina odlagališta otpada mogli bi utjecati na lošiju kvalitetu zraka, prenosi Index, a na to mještani upozoravaju već godinama. 

Situacija je posebno loša tijekom zimskih dana kada počinje sezona grijanja i više ljudi koristi automobile za odlazak na posao. Kućna ložišta i promet nisu jedini izvor zagađenja, no svakako su značajniji tijekom hladnijih dana. 
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Zaštitne maske mogu se koristiti i kao zaštita od onečišćenog zraka
 

Prilagodi aktivnosti kvaliteti zraka

Dok čist i svjež zrak potiče naše zdravlje i općenito čini dobro organizmu, onečišćeni zrak mogao bi ostaviti trajne posljedice. Iz Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" poručuju da djeca, trudnice, osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima dišnog sustava trebaju izbjegavati aktivnosti na otvorenom u dane kada je kvaliteta zraka nešto lošija. Također bi u to vrijeme trebali izbjegavati nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i slično. 
 

Možda te zanima... Točne brojke: Postoci u kojima zagađeni zrak pospješuje bolesti Eko
 

Koje su kratkotrajne, a koje dugotrajne posljedice onečišćenja?

Kada udišemo onečišćeni zrak, prvi simptomi koji će se pojaviti su iritacija dišnih puteva, odnosno kašalj, kihanje i teško disanje, a neki spojevi poput sumporova dioksida mogu uzrokovati i oštećenja očiju i kože, prenosi Medical News Today. Dok se ove kratkotrajne posljedice mogu ublažiti tako da se jednostavno vratimo kući i izbjegnemo daljnju iritaciju, dugotrajne posljedice mogu biti vrlo opasne. 

Dugotrajno izlaganje može uzrokovati uistinu veliku štetu za zdravlje. Kronična opstruktivna bolest pluća, problemi s kardiovaskularnim zdravljem, rak pluća pa čak i prijevremeni porođaj su sve posljedice dugoročnog udisanja onečišćenog zraka. Ako baš moramo napustiti dom i biti izloženi lošoj kvaliteti zraka, pomoći nam može zaštitna maska koju koristimo i kako bi se zaštitili od korona virusa, piše Women's Health.
 

Zdravolovci Možda te zanima... Upoznaj Zdravolovce: Novi stručni tim portala missZdrava Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.