Eko Mijenjam se na zeleno! 11. studenoga 2021.

15 sobnih biljaka koje pročišćavaju zrak i smanjuju alergijske reakcije

Foto: Screenshot: Instagram

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Više od 50 milijuna ljudi godišnje doživi jednu vrstu alergije, a istraživači se slažu da zagađivači zraka igraju značajnu ulogu u povećanju tog broja. .

Komponente proizvedene u automobilima i industrijskim djelatnostima mogu potaknuti astmu, alergijski rinitis i druge alergijske poremećaje kod odraslih i djece u cijelom svijetu. Dobra vijest je da postoje prirodni načini kako umanjiti njihov utjecaj uz pomoć raznih biljaka koje će očistiti zrak oko tebe. Pa evo koje su to.

Spatifilum ili Peace lily

Sa svojim tamnozelenim lišćem i bijelim cvjetovima, ovi ljiljani nisu samo lijepi, već su poznati i po pročišćavajućim svojstvima. Studije su pokazale da ova biljka može značajno smanjiti toksične alergene proizašle iz onečišćenog zraka.

Obrubljeni zmajevac ili Dracaena marginata

Dracaena Marginata, poznata i kao "stablo zmaja", može narasti do 2 metra visine i može nam pomoći u rastućoj izloženosti benzenu. Ova kemikalija, koja se uglavnom koristi za proizvodnju plastike, smola i sintetičkih vlakana, može uzrokovati kožne alergije koje rezultiraju svrbežom i osipom.

Aglaonema ili Chinese evergreen

Kineski zimzelen jedna je od rijetkih biljaka koje mogu pročistiti zrak koji udišemo, a koliko je dobra govori i činjenica da ju sama NASA preporučuje. Može očistiti benzen i formaldehid iz zraka, od kojih potonji može predstavljati, značajnu opasnost za ljudsko zdravlje.

Fikus gumijevac ili Rubber plant

Fikus gumijevac zaradio je ovo ime zbog tvrdog lišća koje podsjeća na plastiku. On je sjajan pročišćivač formaldehida koji, ako smo  mu dugo izloženi, pogoršava astmu, pogotovo kod djece.

Mirisni zmajevac ili Janet craig

Bilo da ga zoveš Dracaena Fragrans, Janet Craig ili biljka kukuruznog stabla, važno je da ovu biljku imaš u svom domu kako bi zrak oko tebe i obitelji očistila od toksičnih stvari. Ona može očistiti zrak od toluena, koji je poznat po pogoršavanju astme, alergijskog rinitisa i atopijskog dermatitisa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Jenn (@jenn.plantz)

Kovrčava paprat ili Boston fern

Ova biljka zahtjeva veoma malo pažnje i održavanja, jedino što je važno da znaš jest da voli vlažna mjesta. Također, bivši NASA-ini istraživači tvrde da je upravo ova paprat jedna od najučinkovitijih biljaka za uklanjanje onečišćujućih tvari u zraku.

Svekrvin jezik ili Snake plant

Za razliku od prethodne biljke, biljka zmije ili "svekrvin jezik" obično uspijeva na suhim mjestima. Također može ukloniti četiri od pet glavnih toksina koji se nalaze u zraku.

Aloe vera

Aloe vera ti je možda je poznata kao biljka koja se koristi kao kozmetički materijal ili u medicinske svrhe, ali na popis blagodati koje nosi sa sobom valja dodati i pročišćavanje zraka od benzena i formaldehida.

Anthurium andraeanum ili Flamingo lily

Osim što ovaj cvijet služi i kao dašak svježine i boje u domu, on također može filtrirati amonijak u zraku, kemikaliju koja može uzrokovati kašalj i iritaciju nosa i grla. 

Areka palma ili Bamboo palm

Izvorno iz suptropskih i tropskih regija Amerike, ova je biljka postala popularna kao sobna biljka širom svijeta. Može narasti do šest metara visine, a obično služi kao ukrasni komad. Dobra vijest je da osim što je lijepa, bambusova palma može pročišćavati zrak od trikloretilena, kemijskog spoja koji može uzrokovati glavobolju i vrtoglavicu.

Fikus benjamin ili Weeping fig

Poznat i kao plačljiva smokva, ovaj fikus sjajan je pročišćivač zraka i toksina, a osim kao drvce srednje veličine koje možeš uzgajati izvan kuće, postoje i manje verzije koje će se odlično snaći unutar recimo tvojeg dnevnog boravka.

Krizantema ili  Florist’s chrysanthemum

Ova biljka može imati cvijeće u raznim bojama, a iako se njezino postojanje vraća tisućama godina u prošlost, trenutno je njena popularnost zaslužna radi niza zdravstvenih svojstava. Naime, ova biljka iz zraka može filtrirati trikloretilen, amonijak, formaldehid, benzen i druge kemikalije.

Zeleni ljiljan ili Spider plant

Ova se biljka smatra jednom od naj nezahtjevnijih  kućnih biljaka, kada je u pitanju održavanje jer preživljava većinu uvjeta. Osim toga, studije su pokazale da je ova biljka učinkovita u smanjenju onečišćenja zraka u zatvorenom.

Patuljasti sobni gerber ili Barberton daisy

Ako voliš cvijeće i patiš od alergija, ovaj gerber će ti postati najbolji prijatelj. Cvate od ljeta do jeseni, a njegovo lišće može očistiti čak tri opasne tvari iz onečišćenog zraka.

 

Bršljan ili English ivy

Ako mu dopustiš, engleski bršljan može toliko narasti da će se popeti na bilo koju njemu dostupnu površinu, a ako odlučiš imati ovu zelenu biljku u svom domu, ona također može pomoći kod alergija povezanih s disanjem, jer može filtrirati otrove u zraku koji se nalaze u tvojoj kući.

 
 

Naš partner HEP, mijenja se na zeleno, pa možeš i ti! HEP do 2030. godine planira dobiti 1.500 MW nove snage, od čega 350 MW u vjetroelektranama, a jednako toliko i u sunčanim elektranama, što zajedno odgovara snazi nuklearne elektrane Krško. Saznaj više.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.