Zdravlje 18. srpnja 2013.

Imaš li gen za pretilost?

Genosu
1/8
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako nikako ne uspijevaš smršavjeti ili postići idealnu težinu, unatoč vježbanju i pažljivom biranju namirnica, postoji mogućnost da odabir namirnica i način vježbanja ne odgovara tvom genotipu. U laboratoriju Genos u Zagrebu pomoću GenPerform DNA analize u kratkom vremenu možeš saznati koji je za tebe idealan način prehrane i vježbanja

U našoj nagradnoj igri koja je trajala od četvrtka 18. srpnja do srijede 24. srpnja u 11:00 sati, dvoje najsretnijih registriranih korisnika Zdrave Krave osvojilo je GenPerform DNA analizu. Sudionici su trebali biti registrirani korisnici Zdrave Krave i trebali su točno odgovoriti na pitanje koje im je bilo postavljeno u našem newsletteru. Slučajnim odabirom putem računala izabrano je dvoje dobitnika koji su točno odgovorili na pitanje, a kontaktirat ćemo ih e-mailom i obavijestiti ih o načinu preuzimanja nagrade. Dobitnice GenPerform analize su: Andreja Sertić i Iva Pudić.

Kako nam geni 'upravljaju' životom?

Analizom gena moguće je otkriti već postojeće bolesti, ali i utvrditi postoji li predispozicija za razvoj neke bolesti. Novija istraživanja pokazuju da naš genski ustroj određuje i koja nam prehrana odgovara, te na koji način bismo trebali vježbati. Poznavanje vlastitih gena može pomoći u prevenciji bolesti, određivanju vlastitog stila života, boljem poznavanju vlastitog tijela i donošenju nekih važnih životnih odluka. Genos ima moderan i stručan DNA laboratorij u kojem na brz i pouzdan način možeš otkriti neke važne činjenice, na primjer jeste li ti ili tvoje dijete intolerantni na laktozu, nosiš li genski rizik za nastanak krvnog ugruška ili kojeg je spola beba koju nosiš (analizom krvi majke).

Test za optimalno funkcioniranje organizma

Stella Mihelj, voditeljica marketinga i osoba zadužena za odnose s javnošću u Genosu, objasnila je što se sve otkriva s GenPerfom testom: "Suvremena nutricionistička genetika mijenja pristup zdravlju i daje odgovor na pitanje kako genotip utječe na interakciju između prehrane, tjelesne aktivnosti i u konačnici, zdravlja. Istraživanjima je identificiran niz gena povezanih s tjelesnom težinom, indeksom tjelesne mase (ITM), udjelom masnog tkiva u organizmu te motoričkim i funkcionalnim sposobnostima. Svi oni imaju potencijalnu ulogu u razvoju pretilosti, kao i utjecaj na izvođenje sportskih aktivnosti. Neki od ovih gena uključeni su u regulaciju potrošnje energije, osjećaja gladi, metabolizma masti i ugljikohidrata, nastanka masnih stanica, proizvodnje topline i diferencijacije stanica. Varijante ovih gena mogu utjecati na prilagodbu pojedinca na program prehrane i tjelesne aktivnosti.

GenPerfom je personalizirana DNA analiza, nakon koje slijedi  i stručno mišljenje nutricionista i fiziologa za optimalnu prilagodbu prehrane i vježbanja." Stella Mihelj naglasila je da GenPerform DNA analiza pruža vrijedan alat za upravljanje zdravljem, kvalitetnijem pristupu životu, prehrani, rekreaciji, i da tako svaki pojedinac može značajno poboljšati svoj tjelesni/zdravstveni status: "Dobiveni rezultati daju preporuke koje uključuju promjene u prehrani i smjernice o vrsti i količini vježbanja zasnovane na jedinstvenoj DNA analizi. Obraća nam se dosta pretilih osoba kojima ovaj test može pomoći da se uhvate u koštac s kilogramima, ali mi svim klijentima naglašavamo da ovaj test nije čarobna formula za mršavljenje,već zahtijeva prilagodbu životnih navika novim saznanjima.'

Brz i bezbolan postupak

Sam postupak uzimanja uzorka za DNA analizu je kratak i potpuno bezbolan: "Testiranje se provodi analizom DNA iz uzorka brisa sluznice usne šupljine i traje svega 10 do 15 sekundi. Zatim se različitim kemijskim reagensima izolira DNA i šalje u sobu za umnožavanje kako bi se dobilo što više materijala za daljnje analiziranje. Potom se pomoću aparata detektira genotip. Kad je test gotov nutricionist i fiziolog daju svoje mišljenje za optimalnu prilagodba prehrane i vježbanja. Uskoro će se u ljekarnama moći kupiti atraktivan set za uzimanje uzorka DNA za GEBPwerform test, a već sada ti kolektor možemo na upit poslati poštom. Gotov nalaz također šaljemo poštom ili e-mailom, pa sve možeš obaviti bez da fizički dolaziš u laboratorij. Test je dovoljno napraviti jednom u životu jer je genski status nepromjenljiv", objasnila je Stella Mihelj.

GenPerform analizira:

 • Najčešće genske varijante povezane s povišenim indeksom tjelesne mase (ITM), pretilošću i povećanim udjelom masnog tkiva - (tzv. jabukoliki tip pretilosti koji je rizičan za razvoj krvožilnih bolesti)
 • Genske varijante povezane s intolerancijom na laktozu koja je često uzrok probavnim smetnjama
 • Sekretor status povezan s metabolizmom ugljikohidrata - što je osobito bitno za prehranu prema krvnim grupama
 • Genske varijante povezane s metabolizmom folata (vitamin B9) - važne za zdravlje živčanog, krvožilnog i imunološkog sustava
 • Genske varijante povezane s aerobnom izdržljivošću koja je izrazito bitna kod dugoprugaških trkača i plivača, veslača, triatlonaca, a važne su i za sportaše i rekreativce čija disciplina zahtijeva ovaj tip izdržljivosti, jer povećavaju učinkovitost aerobnog načina dobivanja energije
 • Genske varijante povezane s jačinom i snagom mišića, odnosno udjelom brzokontrirajućih mišićnih vlakana koja je bitna za generiranje veće sile pri velikim brzinama kontrakcije
 • Genske varijante povezane s većim smanjenjem količine masnog tkiva pri pojačanoj aerobnoj tjelesnoj aktivnosti (treninzima izdržljivosti)

Kada ti GenPerform može pomoći?

 • Ako želiš optimizirati svoj program prehrane i vježbanja
 • Ako želiš na vrijeme djelovati protiv pretilosti
 • Ako želiš provjeriti svoje predispozicije za pojedini sport i vrstu rekreacije

Laboratorij za pojedince i ustanove

Genos je prvi privatni DNA laboratorij u široj regiji i jedna od vodećih znanstvenih institucija u Hrvatskoj. U svoja tri suvremena laboratorija, Analitičkom DNA laboratoriju, Forenzičkom DNA laboratoriju i Laboratoriju za glikobiologiju, Genos pruža usluge pojedincima i ustanovama provedene uz pomoć najsuvremenije opreme u svjetskim razmjerima. Ove usluge uključuju sve vrste analize DNA, stručno tumačenje rezultata, te svjedočenje ovlaštenih sudskih vještaka iz zemlje i inozemstva. Ugledni znanstveni časopis The Scientist proglasio je Genos najboljim mjestom za rad istraživača u gospodarstvu na svijetu, a Lider i Veleučilište Vern proglasili su Genos najinovativnijom malom tvrtkom u Hrvatskoj.

Pročitaj što dr. Oz kaže o kontroli gena.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Zdrava__Krava
   Zdrava__Krava

   Draga maleribe, ako si se prilikom registracije prijavila za naš newsletter koji stiže na e-mail, točnim odgovorom na pitanje iz newslettera možeš sudjelovati u nagradnoj igri. Pozdrav od Zdrave Krave

  • Default avatar -
   maleribe

   gdje se treba prijaviti?

  • Default avatar -
   snjeska83

   i ja odigrala bas me zanima

  Komentiraj, znaš da želiš!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.