Zdravlje 23. kolovoza 2017.

"Imam herpes, ali mi nije uništio ljubavni i seksualni život"

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zasigurno si nedavno čula za slučaj pjevača Ushera koji je navodno platio više od milijun dolara ženi koja ga je tužila da ju je on zarazio herpesom. Ona tvrdi da je njeno zdravlje narušeno i da je prošla kroz emocionalnu patnju i duboku depresiju, a da za navedeno nema lijeka.

Međutim, Jenelle Marie Pierce koja ima herpes za portal Women's Health podijelila je svoje svjedočanstvo. Pierce tvrdi da organizam žene koja je tužila Ushera nije uništen: "Herpes je 'za preživjeti', može ga se tretirati i ne mora uništiti tvoj život ili mogućnost za odličan seks. On nije uništio moj, a imam ga već 18 godina. Ne znam tko mi ga je prenio jer sam se bojala pitati svoje seksualne partnere, ali znam kako sam ga dobila - seksom bez zaštite. Liječnik mi je rekao da je to 'najgori oblik herpesa koji je ikada vidio' te mi je pripisao Valtrax."

Usne Možda te zanima... Kako se razvija herpes i na što obratiti pozornost da do njega ne dođe? Zdravlje

Pierce kaže kako je bilo teško živjeti s herpesom u tinejdžerskim danima, ali je onda naučila prihvatiti i prigrliti činjenicu da herpes ne određuje tko je ona. Herpes nije značio kraj njenih seksualnih odnosa i veza s partnerima jer je jedino važno iskreno porazgovarati s partnerom o infekciji. Njen sadašnji muž znao je da ima herpes prije nego su započeli vezu.

Možda te zanima... Može li herpes prijeći i na oči? Zdravlje

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"Nakon što sam kreirala STD Project - web stranicu i progresivnu kampanju o eliminaciji stigme o spolno prenosivim bolestima, moj sadašnji muž tad mi je prišao i rekao da je sve što radim izrazito pozitivno i da voli moju energiju. Herpes nam nikada nije predstavljao prepreku." 

Možda te zanima... Paziš li kako koristiš šminku dok imaš herpes? Zdravlje

Međutim, Pierce je svjesna činjenice da mnogi ne doživljavaju pozitivna iskustva kao ona nego doživljavaju brojna stigmatiziranja. Naime, tvrdi da je emocionalni i psihološki utjecaj "najgori u cijeloj priči", a ne sama infekcija. Pierce kaže: "Herpes nije 'kraj svijeta' ako mu ne dopustiš da to bude."

Možda te zanima... Ljekovita svojstva bazge: Recepti za pohane cvjetove, sok, diuretički čaj Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.