Zdravlje Prirodno liječenje 08. veljače 2019.

Imala sam abnormalan Papa test i ginekolog mi je preporučio vegansku prehranu

Foto: Guliver/Shutterstock Najbolje pričekati da vaginalni prištići spontano nestanu ili potražiti liječničku pomoć.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Godinama je novinarka Bustlea Nicole Lane imala abnormalan rezultata Papa testa, a to obično znači da se stanice cerviksa mijenjaju zbog humanog papiloma virusa (HPV) koji je povezan s rakom vrata maternice.

Nicole Lane ističe da je nakon početnih rezultata Papa testa imala biopsiju i zahvat kojim su abnormalne stanice vrata maternice uklonjene i spriječene da se pretvore u rak, ali morala je pratiti svoj rizik. Koji savjet joj je dao ginekolog? "Probaj vegansku prehranu i kloni se pušenja!" Nikad nije pušila, ali je bila ozbiljan mesojed pa je prihvatila ovaj savjet.

Žena koja je preboljela rak vrata maternice s nama je podijelila svoju priču

Abnormalan Papa test

Iako su istraživanja na ovu temu još uvijek u tijeku, postoje dokumentirani dokazi između biljne prehrane i manjeg rizika od raka, prema Američkom institutu za istraživanje raka. "Gotovo svi abnormalni Papa-testovi uzrokovani su infekcijom humanog papiloma virusa", rekao je dr. Corey Babb, ginekolog u OSU Medicine, dodajući: "Hrana ili prehrana koja potiče imunološki sustav može pomoći u sprječavanju abnormalnog Papa testa ili izliječiti abnormalne stanice ako su tamo."

"Nakon mojih abnormalnih rezultata Papa testa, primijetila sam koliko se moj život vrti oko ugljikohidrata, mesa i sira. Naravno, znala sam pojesti lisnato povrće, orašaste plodove, ali sveukupno, moje prehrambene navike ne bi se smatrale zdravima", objasnila je Lane. 

Iako veganski način života ne jamči eliminaciju rizika od raka, Nicole je ovo iskustvo navelo da shvati kako nema druge opcije nego početi brinuti o sebi i svome tijelu jer je to jedino koje ima. "Moje skvamozne lezije su prekancerozne, što znači da se mogu promijeniti iz niskog stupnja u visoki stupanj", opisala je Lane. Niski stupanj znači da se stanice ne mogu pretvoriti u rak nekoliko godina, a visoki stupanj je kad se mogu pretvoriti u rak mnogo prije.

Nicole Lane je imala leziju visokog stupnja i morala ih je ukloniti zahvatom (LEEP), ali te se stanice mogu vratiti. Što znači se dijelovi vrata maternice izrezuju i dijelovi se uklanjaju, a to može utjecati na trudnoće kasnije u životu. Kako bi spriječili budući zahvati ili rak, jedini značajan preventivni tretman je promjena načina života.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Veganska prehrana i smanjenje upala

Kate Callaghan, holistička nutricionistica rekla je za Bustle: "Kad imamo uravnoteženu prehranu, ispunjenu raznim hranjivim namirnicama, dajemo našem tijelu pristup većem broju vitamina, minerala, antioksidanata, proteina, masti i ugljikohidrata." To je korisno u smislu poboljšanja imunološkog sustava, ali također može smanjiti rizik od razvoja raka.

"Također je riječ o izbjegavanju onih namirnica koje su proupalne, kao što su obrađena biljna ulja, šećeri i umjetna sladila, rafinirana zrna i umjetni dodaci", rekla je Callaghan

Ginekolog Babb govori: "Previše upala može dovesti do smanjena zacjeljivanja tih ciljanih tkiva." Istraživanja su pokazala da mnoge namirnice, poput brokule, kupusa, rotkvice i potočarke, imaju komponente koje sprječavaju rak. Štoviše, mnogo lisnatog zelenila proizvodi izotiocijanate i imaju antikancerogene učinke. Nadalje, istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Cancer otkrilo je da "zdrava i uravnotežena prehrana koji vodi do visokih razina antioksidanasa u serumu može smanjiti rizik cervikalne neoplazije kod žena s niskom razinom."

Postoje dokazi da hrana koja je protuupalna igra važnu ulogu u liječenju cerviksa i borbi protiv HPV infekcije, ali što se događa kad ova vrsta prehrane nije dostupna svima? Za ljude s niskim primanjima, ili one koji žive na područjima gdje im je hranjiva prehrana izvan dosega, to može imati veliki utjecaj na zdravstvene ishode. Otprilike 530.000 žena svake godine u svijetu dijagnosticiran je rak grlića maternice, a od toga umire više od 275.000 žena. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Preventiva je ključna u sprječavanju raka vrata maternice

Osim promjena u načinu života, neophodno je da žene imaju redovite preglede. Postoji nekoliko simptoma raka vrata maternice, ali on se s razlogom zove "tihi ubojica". Ali veganstvo nipošto nije jamstvo za smanjenje mogućnosti raka ili njegovo uklanjanje. Babb ističe da "nedostaju istraživanja o tome barem u tradicionalnijim medicinskim publikacijama. Pronaći ćeš neke informacije u naturopatskoj i alternativnoj medicinskoj literaturi, ali to ima svoj vlastiti stupanj pristranosti i druge potencijalne probleme."

Liječenje raka vrata maternice ovisi o dobi, vrsta raka, zdravlju i želji za djecom. Osim redovitih Papa testova, cijepljenje je najbolja preventiva, kao i prakticiranje sigurnog seksa, prestanak pušenja i edukacija o HPV-u i raku grlića maternice. Ako želiš smanjiti rizik od raka grlića maternice veganstvom, Callaghan sugerira da „počineš sporo“ s svakodnevnim promjenama načina života. 

Rak vrata maternice: Zašto je prevencija kod ove bolesti najvažnija

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.