Zdravlje Zdravlje žena 19. travnja 2019.

Ima li nade za problematičnu kožu kod tinejdžerica?

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Problemi s kožom najčešće počinju u pubertetu, a nerijetko se protegnu i na kasnije godine. Hormonska nestabilnost i pojačano izlučivanje sebuma predstavljaju opasnost za dobar izgled i zato je važno da se najvećem organu posveti pažnja već od najranije mladosti.

Načelno svi imamo istu kožu, međutim razlikuje nas genetska predispozicija te osjetljivost kože na faktore kao što su hormoni ili bakterije. Ako su roditelji u adolescenciji imali kožu sklonu aknama, veća je šansa da će se i djeca susresti s istim problemom. Iako su akne najizraženije u doba adolescencije, mogu se pojaviti i kasnije. Neke se žene čak susreću s ponovnom pojavom akni u vrijeme menopauze, a to je povezano s promjenom razine hormona. Ovisno o osjetljivosti, postoje pravila i trikovi za brigu o koži  koje je dobro znati i prakticirati za vrijeme adolescencije kako bismo smanjili rizik od pojave akni. 

Njega problematične kože

Koje proizvode, kako i kojim redoslijedom nanositi glavna je nedoumica onih koji imaju problematičnu kožu. Iako je kožu potrebno redovno čistiti, previše umivanja može pogoršati situaciju. Čišćenje lica više od dva puta dnevno isušuje kožu, ona se počinje prirodno mastiti što uzrokuje akne. Od proizvoda je najbolje koristiti blage preparate na bazi vode, a izbjegavati one koji sadrže ulja i koji su komedogeni (začepljuju pore). 

Postoji pet osnovnih koraka na koje možemo podijeliti njegu kože lica. Prvi korak je čišćenje lica, a to može biti pjenom, gelom, mlijekom ili losionom, ovisno o tipu kože. Primjerice, mlijeka su dobra za suhu kožu, a gelovi za masnu. Zatim je dobro napraviti piling kože, minimalno jednom tjedno, a najviše tri puta. Kod problematične kože izbjegavati kemijske pilinge i odabrati nježne i što prirodnije koje si možete napraviti i same. Važno je koristiti lagane pokrete i nikad ne trljati grubo po površini kože. Koristiti toplu vodu i čiste ručnike namijenjene isključivo za lice. Nakon pilinga, slijedi toner koji će pomoći u ujednačavanju pH-a kože i detoksikaciji, ali izbjegavajte tonere koji sadrže alkohol. Za kraj, hidratizirajte i zaštitite kožu zaštitnim SPF faktorom, ali hidratacija je potrebna kako izvana, tako i iznutra pa ne zaboravite piti dovoljno vode tijekom dana.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Šminka i problematična koža

Šminkanje uz problematičnu kožu itekako je moguće, ali postoji pravilan način kako to raditi. Korištenje krivih proizvoda može uzrokovati nastajanje novih akni (acne cosmetica). Previše šminke zatvara pore što može izazvati upalne procese. Za prekrivanje nepravilnosti na koži najbolje je koristiti lagane i dermatološki testirane tekuće pudere poput Vichy Dermablend 16h tekućeg pudera koji je nekomedogen, bez mirisa i ima zaštitni faktor SPF 35. Lagana formula s visokom pigmentacijom prekrit će nepravilnosti bez korištenja dodatnih korektivnih proizvoda. Za nešto problematičniju i masnu kožu s aknama također postoji rješenje. Vichy Dermablend 3D korektivni puder ima visoki stupanj prekrivanja i ujednačavanja tena, a sadrži salicilnu kiselinu koja pospješuje kvalitetu kože i eperulin koji ima umirujuće djelovanje te smanjuje upalne procese. Na ovaj način puder, osim estetskog prekirvanja kože, na nju pogodno djelujete i dermatološki. Kozmetička dermatologinja iz New Yorka, Kenneth Howe, čak smatra da određeni puderi bez ulja mogu pomoći u suzbijanju akni. Pokušajte izbjegavati pudere u prahu i primere jer oni mogu biti iznimno komedogeni. Kistovi i ostali pribor za šminkanje izvor su bakterija i zato je iznimno važno barem jednom tjedno oprati ih i na pravilan način osušiti. Kistove je potrebno sušiti tako da su okrenuti prema dolje ili bočno položeni na ručnik. Glava kista nikada ne treba biti usmjerena prema gore jer se tako vlaga može zadržati što pogoduje razvoju bakterija. Također, pribor za šminkanje trebala bi koristiti isključivo jedna osoba.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Hormoni i stres

Hormoni su najčešće glavni uzrok pojave akni, a o tome nam svjedoči period prije menstruacije kada se njihova razina mijenja što uzrokuje pojavu cističnih akni na području vrata, brade i leđa. No, ciklus, kojeg ne možemo kontrolirati, nije jedini krivac za promjenu razine hormona. Stres također igra važnu ulogu. Kada smo pod stresom, proizvodimo hormon kortizol koji pomaže tijelu u borbi protiv stresa, međutim uz njega se ispušta i manja količina testosterona koji potiče izlučivanje masti što u konačnici potiče nastajanje akni. Zato je važno voditi računa o svom mentalnom zdravlju i izbjegavati izvore stresa u okolini. To je posebno važno i u doba adolescencije koju karakterizira i emocionalna osjetljivost. Emocionalna podrška tinejdžerici može bitno olakšati borbu protiv akni.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Prehrana

Svi smo primijetili koliko nam koža izgleda bolje kada se hranimo zdravije. Dobro je izbjegavati mliječne proizvode u većim količinama i hranu s visokim glikemijskim indeksom (GI), odnosno hranu koja ubrzano podiže razine šećera u krvi. U tu kategoriju spada kruh (posebno bijeli), instant zobene kaše, tjestenina, kokice pa čak i neko voće i povrće kao što su krumpir i ananas. Svaka namirnica ima svoj glikemijski indeks, a najmanji u pravilu ima zeleno povrće. Zbog sveopćeg zdravlja, a ne samo zbog prevencije akni, treba izbjegavati visoko procesiranu hranu i birati pravu cjelovitu hranu. Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama pomaže u prevenciji akni, a u tu skupinu ubraja se losos, špinat, kelj, orašasti plodovi, lanene sjemenke, chia sjemenke i brojne druge vrste ribe.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Znamo da nije najzabavnije gledati prijateljicu koja ima savršenu kožu unatoč nezdravim navikama, ali gledajte to tako da će se trud koji ulažete i znanje koje prikupljate isplatiti i u zrelijim godinama. Također, uz pravilnu njegu, pozitivni rezultati će se u bilo kojoj dobi vidjeti. Ponekad možete imati lošije periode, ali znajte da ih ponekad imamo svi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.