Zdravlje Simptomi i pomoć 21. listopada 2020.

Iako ima 138 kg krvna slika joj je kao da nije jela tri mjeseca: Što junk food radi tijelu?

Foto: Facebook/RTL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osobe koje ne jedu dovoljno antioksidansa, a kojih ima u svježoj hrani proizvode oštećene crvene krvne stanice, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta Swansea. U novoj sezoni emisije Život na vagi sudjeluje i mlada natjecateljica Maja, iako ima 138 kilograma njezina krvna slika je kao u osobe koja nije jela tri mjeseca.

Voditeljica emisije Sanja Žuljević rekla je da je Maja jedna od predstavnica 'junk-food' generacije. Maja je objasnila da godinama nije okusila nikakvo povrće jer joj jednostavno nije fino. Zatim je Sanja pitala Maju je li istina da je od liječnika dobila informaciju da joj je krvna slika kao u osobe koja nije jela tri mjeseca.

Maja je odgovorila potvrdno i rekla da su joj pojasnili da neće sva hrana doći tamo gdje treba jer 'prazna hrana' ne dolazi do stanica. A, ako hrana ne ide u stanice, to znači da je unesena velika količina energije koja ide u salo.

"Razumijem da je to prazna hrana i svjesna sam da od toga neću dobiti ono što mi treba, ali jednostavno se nekad ne mogu kontrolirati. Navikla sam na te okuse. Nekad kažem sebi ne, ali onda opet ujutro skrenem u pekaru", rekla je Maja.

Možda te zanima... 'Imam anemiju, a želim smršavjeti, što trebam jesti?" Dijeta

Nezdrava hrana oštećuje krvne stanice

Ljubitelji burgera mogli bi biti izloženiji riziku od raka od vegetarijanaca, jer nezdrava hrana oštećuje krvne stanice. Ljudi koji ne jedu dovoljno antioksidansa, a kojih ima u svježoj hrani proizvode crvene krvne stanice koje su oštećene, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta Swansea. Antioksidanti u svježoj hrani pomažu tijelu da proizvodi zdrave crvene krvne stanice. Zdrave crvene krvne stanice prenose kisik iz pluća u tjelesna tkiva i uklanjaju otpadni ugljični dioksid.

Ispitivanje crvenih krvnih stanica koristan je pokazatelj nečijeg zdravlja, piše The Sunday Times i navodi da je dr. Hasan Haboubi, gastroenterolog i istraživač raka, rekao: "Otkrili smo da je način života, a posebno prehrana, usko povezana sa zdravljem naših najsitnijih stanica. Ako je prehrana loša, to se brzo odražava na stanje tih stanica."

 
 

Doktor Haboubi proučavao je crvene krvne stanice koje stvaraju matične stanice u koštanoj srži. Kako se matične stanice kreću po tijelu, na njih utječe puno životnih čimbenika, uključujući prehranu, vježbanje i izloženost zračenju. Ako su mutirane, stvaraju se oštećene krvne stanice. Zdrava osoba ne smije imati više od tri do pet stanica koje su mutirale na milijun. Osobe koje jedu malo voća i povrća imale su više nego dvostruku stopu mutacije.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.