Zdravlje 04. studenoga 2016.

Hrvatska na visokom drugom mjestu u Europi po broju oboljelih i umrlih od raka pluća

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U cijelome svijetu čak oko 1,3 milijarde ljudi puši cigarete, a svake godine od bolesti povezanih s pušenjem umre 5 milijuna ljudi. U Hrvatskoj puši gotovo svaka treća odrasla osoba od čega 35 posto muškaraca i 27 posto žena.

Mnoge su svjetske antipušačke kampanje pokrenute s istim ciljem, a taj je osvijestiti pušače o tome što duhanski dim čini njihovom organizmu. Nažalost, pušači uvijek nađu neko opravdanje za svoju ovisnost i ne zanimaju ih razne psihoanalize i kulturno-antropološki uvidi u same uzroke njihove ovisnosti o dimu. Ne žele ni čuti o čarobnoj zloj moći kancerogenih tvari koje im narušavaju kvalitetu života iz minute u minutu. Kada su zdravi, pušači niti ne razmišljaju o prestanku pušenja ili odlasku na pregled. Većina pušača prestane pušiti tek kada ozbiljno oboli ili kada oboli netko od njihove obitelji i prijatelja, a tada je već prekasno.

Pušenje trajno oštećuje tijelo - što se događa 30 godina poslije?

Dokazano je da je tristotinjak tvari iz duhanskog dima kancerogeno

Dokazano je kako se sa svakim dimom cigarete u tijelo unese 4.000 raznih kemikalija od kojih je tristotinjak pouzdano kancerogeno, a među najopasnijima su nikotin, katran i ugljični monoksid. Trovanju je najizloženiji dišni sustav, ali nema zapravo niti jednog organa ili sustava organa koji je pošteđen negativnog utjecaja duhanskog dima.

Statistički podaci Hrvatskog pulmološkog društva za 2016. pokazuju kako se, s oko tri tisuće novooboljelih godišnje, Hrvatska nalazi na visokom drugom mjestu u Europi po broju oboljelih i umrlih od raka pluća, dok su približno 90% oboljelih aktivni i pasivni pušači. Samo od karcinoma pluća godišnje u Hrvatskoj umre više od 2.000 ljudi, a oko 20% pušača obolijeva od KOPB-a (kronične opstruktivne plućne bolesti) zbog izravnog kemijskog djelovanja duhana na strukturu pluća. Bolest je progresivna i bolesnici u prosjeku žive 8 do 10 godina kraće, a lijekovi u kasnijoj fazi više ne pomažu. Najugroženija je ona skupina pušača koja je prešla 50 godina starosti, a puši vise od kutije cigareta dnevno.

 | Author: Promo Foto: Promo

Postoji 17 vrsta karcinoma uzrokovanih konzumacijom cigareta

Iako je rak pluća najpoznatija vrsta te zloćudne bolesti kod pušača, na službenom popisu se nalazi ukupno 17 vrsta karcinoma uzrokovanih konzumacijom cigareta. Osim toga, pušači se ranije suočavaju sa srčanim problemima, moždanim udarima, visokim tlakom, problemima s disanjem i astmom. Od štetnih učinaka cigareta nisu pošteđeni ni nepušači. Zbog pasivnog pušenja i dima kojim su okruženi na brojnim javnim mjestima mogu oboljeti od raka pluća, a žene prije menopauze i od raka dojke te raka sinusa. Posebno su ugrožena i djeca čije izlaganje duhanskom dimu u prvih 18 mjeseci života povećava rizik obolijevanja dišnih puteva i do 60%, a boravak u zadimljenom prostoru odgovoran je za česte upale srednjeg uha i za dvostruko češće astmatičke simptome prije 5. godine života. Ukoliko pušite u blizini svoje djece ona će do polaska u školu udahnuti dim od preko 100 kutija cigareta.

Žene su izloženije riziku od bolesti izazvanih pasivnim pušenjem

Svijest o visokoj cijeni koju društvo plaća jednoj kutiji cigareta

Nije slučajno što se Fidela Castra godinama nije moglo vidjeti s cigarom u ruci, njegovim zaštitnim znakom. Jednako tako, nije slučajno što mnoge zemlje ne dopuštaju svojim kinematografskim kućama produkciju filmova sa scenama pušenja, već naprotiv, uvode oštre sankcije za reklamiranje duhanskih proizvoda. Zabrane pušenja u javnim prostorima i kafićima, poskupljenje cigareta i guranje pušača na margine društva pokazatelj je kako postepeno dozrijeva svijest o visokoj cijeni koju društvo plaća jednoj kutiji cigareta.

Prestanak_Pušenja | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako bi se smanjila stopa smrtnosti od bolesti dišnoga sustava te educirali građani o važnosti prevencije, ranog prepoznavanja i suzbijanja čimbenika rizika te važnosti prestanka pušenja, Grad Zagreb i Hrvatsko torakalno društvo osnovali su Zakladu Hrvatska kuća disanja. U suradnji s Udrugom Jedra pokrenuli su jednu od najvećih humanitarnih akcija u Hrvatskoj pod nazivom Otkrij na vrijeme. Njoj je cilj prikupiti sredstva za kupnju CT uređaja nove generacije. On će primarno pušačima, kao najugroženijoj ciljnoj skupini, omogućiti preglede na godišnjoj razini odnosno screening i ranu dijagnostiku plućnih oboljenja s naglaskom na rak pluća, koji je izlječiv ukoliko se na vrijeme otkrije. 

Dodatne informacije o bolestima dišnog sustava potražite na službenoj stranici Zaklade Hrvatska kuća disanja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.