Zdravlje 04. siječnja 2016.

Oprez, hladnoća je opasna za srce!

Hlad-Us
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naglo zahlađenje, obilni snijeg i temperature ispod nule osim zimskih radosti donose i moguće zdravstvene probleme. Savjetujemo ti da ne izlaziš bez kape, rukavica i šala, da se zaštitiš od direktnog udisanja hladnog zraka i izbjegneš hodanje po zaleđenoj površini radi prevencije mogućih padova i lomova

Odjeća od vune zadržava toplinu

Liječnici preporučuju izbjegavati izlaganje niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima, na prvom mjestu srčanim starijim bolesnicima kao i onima oboljelim od respiratornih bolesti. Odjeća neka ti bude slojevita i ne preuska, vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu, po mogućnosti odjeća od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka.

Izlazak po hladnoći treba izbjegavati, međutim pri izlasku, preporuča se zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama, te prekriti usta šalom, radi prevencije direktnog udisanja hladnog zraka. Važna je topla i komotna obuća, bez visokih peta. Međutim ako primjetiš povećano znojenje, potrebno je smjesta presvući vlažnu odjeću koja uzrokuje gubitak topline, te se osloboditi suvišne odjeće.

Ne ignoriraj drhtavicu!

Ne ignoriraj drhtavicu kod boravka na vanjskom zraku, predugo izlaganje hladnoći uz pojavu drhtavice znak je za hitan povratak u unutrašnji prostor. Treba izbjegavati teži fizički rad na otvorenom, te sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje te ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama. Izbjegavaj hodanje po zaleđenoj površini radi prevencije mogućih padova i lomova.

Nužno je unijeti u organizam optimalnu količinu tekućine, posebice u obliku toplih napitaka, a potrebno je izbjegavati alkohol i kofein. U slučaju pojave simptoma poput trnjenja, te gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju crvenu kožu okrajina, potrebno je potražiti pomoć svog izabranog liječnika obiteljske medicine.

Doznaj neobične uzroke hladnih ruku i nogu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.