Zdravlje Prirodno liječenje 20. svibnja 2023.

Hipertenzija: Liječnik i nutricionistica objašnjavaju kako tlak držati pod kontrolom

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hipertenzija je tiha, podmukla bolest, koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome. Tek kada se manifestiraju oštećenja na raznim organima, najčešće na srcu, mozgu, bubrezima ili očima, zamijete se i visoke vrijednosti krvnoga tlaka. Kako tlak držati pod kontrolom objašnjavaju liječnik i nutricionistica

U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti glavni uzrok smrtnosti. Visoka je i prevalencija hipertenzije, svaki treći odrasli stanovnik ima vrijednosti arterijskoga tlaka > 140/90 mmHg. Iako je hipertenzija povezana s izbježivim rizičnim čimbenicima i postoje učinkoviti lijekovi za njezino liječenje, istraživanja pokazuju da je ona loše kontrolirana u stanovništvu. Vrijednosti krvnog tlaka treba snižavati ispod 140/90 mmHg", navodi HZJZ.

"I kada je postavljena dijagnoza hipertenzije pacijenti trebaju težiti željenim vrijednostima tlaka, a ne da sve samo ostane na uzimanju tableta. Što se tiče lijekova, treba napomenuti kako svi lijekovi za sniženje tlaka nisu jednako dobri za svakog pacijenta s visokim tlakom pa je važno piti odgovarajuću terapiju", objasnio je prof. dr.sc. Vladimir Gašparović za jedan od ranije objavljenih članaka na missZDRAVOJ. Rekao je kako je oko 90 posto slučajeva povišenog krvnog tlaka nepoznatog uzroka, ali neki čimbenici igraju značajnu ulogu kao što su unos soli, genetika, dob ili stres. U prevenciji, ali i u liječenju visokog krvnog tlaka prehrana je vrlo važna.

Maslinovo ulje, češnjak, mineralna voda i DASH dijeta najbolji saveznici protiv hipertenzije

Posebno su ohrabrujuće znanstvene studije koje se tiču ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Naime, uočeno je da osobe koje redovito konzumiraju maslinovo ulje imaju niže vrijednosti krvnog tlaka, a redovita konzumacija maslinovog ulja čak može i smanjiti potrebu za lijekovima za sniženje krvnog tlaka iako se to nikako ne preporučuje poduzimati samoinicijativno.

"Optimalna tjelesna aktivnost jednako je važna kao i promjene u prehrani kod poremećaja krvnog tlaka te se preporučuje umjerena tjelesna aktivnost u trajanju od barem 30 minuta svaki dan. Kao sastavni dio promjena načina života i prehrane, redovita aerobna tjelovježba u osoba s hipertenzijom povezuje se sa znatnim sniženjem vrijednosti krvnog tlaka", rekla je dr.sc. Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistica

Kao super namirnicu u borbi protiv visokog tlaka navodi češnjak čiji je zaštitni učinak na kardiovaskularne bolesti dokazan brojnim studijama koje ukazuju da češnjak utječe na razinu lipida u plazmi, fibrinolitičku aktivnost i sniženje krvnog tlaka. "Mineralna voda bogata bikarbonatima može biti od pomoći jer je dokazano da konzumiranje gazirane natrij-hidrogenkarbonatne prirodne mineralne vode može biti korisno u prevenciji kardiovaskularnih bolesti jer bikarbonatni iz vode imaju antihipertenzivno djelovanje", objašnjava nutricionistica.

Za sve s viškom kilograma i visokim tlakom predlaže DASH dijetu. Ona se temelji na visokom unosu voća i povrća, niskomasnih mliječnih proizvoda te ograničenju suhomesnatih proizvoda i soli. Znanstvenici u SAD-u razvili su i brojnim kliničkim studijama ispitali DASH dijetu za hipertenziju te se pokazala kao vrlo učinkovita i moguće ju je prihvatiti dugoročno, kao zdrav način života, a rezultati u kilogramima i smanjenju krvnog tlaka vidljivi su već nakon dva tjedna.

Osnovne principe DASH dijete i primjer jelovnika potražite ovdje.

 
 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Preporučene namirnice

  • Peršin sadrži puno vitamina C koji dokazano proporcionalno smanjuje tlaka. Osim peršina preporučuje se upotreba svježeg voća i povrća.
  • Probiotici su bogati kalcijem koji povoljno djeluju na krvni tlak, a najbolje ih je kombinirati s bananom koja je bogata kalijem.
  • Kockica tamne čokolade dnevno, bogate antioksidansima, pomaže smanjiti krvni tlak, a da se pri tom ne dobiju suvišni kilogrami.

Namirnice koje treba izbjegavati

  • Alkohol se smatra jednim od glavnih uzročnika povišenja krvnog tlaka i ne preporučuje ga se konzumirati niti u malim količinama. Kofein sužava krvne žile i tako povećava krvni tlak. Kava, čaj i gazirana pića sadrže velike količine kofeina pa ih izbjegavajte.
  • Masna jela povisuju krvni tlak.
  • Izbjegavajte rafinirana ulja, koristite samo hladno prešana ulja jer ona sadrže 'dobre masnoće'.
 
Možda te zanima... Zelena mediteranska dijeta: Najmoćnija prehrana protiv visceralne masti Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.