Zdravlje Simptomi i pomoć 02. svibnja 2022.

Hepatitis sve češći među djecom, pojavio se i u zagrebačkim školama! Uzroci nastanka i prevencija

Foto: shutterstock Hepatitis A ili žutica naziva se još i bolesti prljavih ruku
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Zagrebu u posljednja dva mjeseca vlada epidemija hepatitisa A ili zarazne žutice, a najveći broj oboljelih su srednjoškolci, piše Jutarnji list. Od početka ožujka zabilježeno je 57 slučajeva hepatitisa, uglavnom među srednjoškolcima, ali i u osnovnim školama.

"Od početka ožujka dosad zabilježili smo 57 slučajeva hepatitisa A, uglavnom među srednjoškolcima. Kao uzročnik je identificiran virus hepatitis A koji se prenosi feko-oralnim putem, odnosno unošenjem kontaminirane vode ili hrane stolicom zaražene osobe ili rukama onečišćenim stolicom zaražene osobe. Bolest je zabilježena među učenicima triju škola te njihovim kućnim kontaktima. No, epidemija je potpuno pod kontrolom, a oko 45 pacijenata je već ozdravilo. Moguće je da u konačnici broj zaraženih bude veći jer je period inkubacije kod hepatitisa A mjesec dana, u nekim slučajevima čak i dva mjeseca", rekao je Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar" u Zagrebu, piše Jutarnji list. "Škole su dobile upute koje su prenijele roditeljima i djeci. No, apelirao bih na sve građane da održavaju higijenu ruku",  naglasio je Kolarić.

Posljednjih je tjedana kod djece u 11 zemalja svijeta otkriven nepoznat zabrinjavajući soj akutnog hepatitisa (upale jetre), a najmanje jedno dijete umrlo je od posljedica misteriozne bolesti, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Porast broja akutnih hepatitisa nepoznatog uzroka kod djece

"Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) je 5. travnja 2022. putem međunarodnog sustava razmjene podataka izvijestilo o porastu broja oboljelih od teškog akutnog hepatitisa nepoznatog uzroka među prethodno zdravom djecom. Virusi hepatitisa A, B, C, D i E i drugi poznati uzroci akutnog hepatitisa su isključeni. Nekoliko zemalja EU/EEA, SAD, Izrael i Japan također bilježe oboljele od akutnog hepatitisa nepoznatog uzroka među djecom.

Oboljeli su imali teške kliničke simptome hepatitisa koji su zahtijevali bolničko liječenje.  Uz žuticu zabilježene su izrazito visoke vrijednosti jetrenih transaminaza (AST i ALT). U velikom broju slučajeva pojavi žutice prethodila je gastrointestinalna bolest praćena povraćanjem, proljevom i mučninom. Podaci o ishodu slučajeva još se prikupljaju. Do sada se većina pacijenata za koje postoje podaci oporavila, ali je kod određenog broja bolest uznapredovala do akutnog zatajenja jetre koje je zahtijevalo i transplantaciju jetre. Do danas je najveći broj oboljelih zabilježen u UK-u (111) dok je iz zemalja EU/EEA prijavljeno 55 vjerojatnih slučajeva. Dodatnih 12 slučajeva prijavljeno je iz SAD-a, 12 iz Izraela i jedan iz Japana. U Hrvatskoj za sada nije zabilježen niti jedan slučaj oboljenja", piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Hepatitis A sve češći među djecom. Ilustracijska fotografija

Što je hepatitis A?

Jako zarazno virusno stanje koje uzrokuje upalu koja utječe na sposobnost rada jetre. Hepatitis A najčešće se prenosi od kontaminirane hrane, vode ili nekoga tko je već zaražen. Zove se još i "zarazna žutica". Blagi slučajevi ne zahtijevaju liječenje, a većina zaraženih oporavlja se u potpunosti bez trajnog oštećenja jetre. Ovaj tip hepatitisa naziva se i bolesti prljavih ruku jer je prakticiranje dobre higijene ruku jedan od najboljih načina zaštite od hepatitisa A. Postoji cjepivo za ovaj tip hepatitisa i preporučuje se osobama koje putuju u zemlje s niskim higijenskim standardima. U Hrvatskoj se hepatitis A pojavljuje sporadično.

Simptomi hepatitisa A

Obično se pojavljuju tek nekoliko tjedana nakon zaraze s tim svi zaraženi ne razviju simptome. Znakovi i simptomi hepatitisa mogu uključivati:

  • Umor
  • Iznenadna mučnina i povraćanje
  • Bol ili nelagoda u trbuhu, osobito na gornjoj desnoj strani ispod donjih rebara (kod jetre)
  • Izmet boje gline
  • Gubitak apetita
  • Niska temperatura
  • Tamni urin
  • Bol u zglobovima
  • Žutilo kože i bjeloočnica (žutica)
  • Intenzivan svrbež

Ovi simptomi mogu biti relativno blagi i nestati za nekoliko tjedana. Ponekad, međutim, infekcija hepatitisom A rezultira teškom bolešću koja traje nekoliko mjeseci. Dobivanje cjepiva protiv hepatitisa A ili injekcije imunoglobulina (antitijela) unutar dva tjedna od izlaganja hepatitisu A može zaštititi od infekcije. Pitaj svog liječnika o primanju cjepiva protiv hepatitisa A ako si nedavno putovala u područja s lošim sanitarnim uvjetima, ako je restoran u kojem si jela nedavno prijavio izbijanje hepatitisa A. Zatim, ako je osobi s kojom si u bliskom kontaktu dijagnosticiran hepatitis A te ako si nedavno imala seksualni kontakt s osobom koja ima hepatitis A.

 
 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.