Zdravlje 01. prosinca 2022.

Kada ciste na jajnicima treba kirurški ukloniti?

Foto: Instagram @haileybieber Hailey je objavila da ima cistu na jajniku i opovrgnula nagađanja o trudnoći
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hailey je ove godine već imala operaciju srca i blagi moždani udar, a sada je otkrila da ima i cistu na jajniku

Protekla godina bila je turbulentna za Hailey Bieber. Na samom početku godine doživjela je blaži moždani udar, a već mjesec dana kasnije završila je na operaciji srca. Sada je na svom Instagram profilu podijelila i novi problem koji ju muči. Na fotografiji je Hailey pokazala trbuh i napisala kako ima cistu na jajniku veličine jabuke. "Nemam endometriozu ili sindrom policističnih jajnika, a ciste na jajnicima sam već imala par puta i nije bilo zabavno", napisala je i dodala kako je takvo iskustvo bolno te je praćeno mučninom i nadutosti. 

Fotografiju je postavila i kako bi opovrgnula nagađanja o trudnoći, a na kraju je izrazila podršku svima koji prolaze kroz isto iskustvo. 

 | Author: Instagram @haileybieber Foto: Instagram @haileybieber

Razlika između sindroma policističnih jajnika i cista na jajnicima

"Glavna obilježja sindroma policističnih jajnika su neregularnost menstruacijskog ciklusa s izostancima  krvarenja do čak pola godine i dulje, otežano zanošenje odnosno neplodnost, te brojni kozmetski nedostaci kao što su pojačana dlakavost tijela i lica, akne, seboreja i pojačano opadanje kose. No, uz ovaj sindrom vežu se i brojne moguće komplikacije koje mogu bitno ugroziti ženino zdravlje tijekom njezina života. Poznata je povećana učestalost povišenog krvnog tlaka odnosno kardiovaskularnih bolesti, razvoja šećerne bolesti, raka sluznice maternice, jajnika i dojke u odnosu na žene koje ne pate od ovog poremećaja", objasnila je za missZdrava prim. dr. sc. Ulla Marton dr. med., specijalistica ginekologije i opstetricije.

Objašnjava kako je terapija raznolika i prvenstveno ovisi o kliničkoj slici pacijentice, a moguća su dva rješenja. Prvi je kirurško rješavanje bilo odstranjenjem jednog jajnika, klinastom resekcijom kojom se odstranjuje dio tkiva jajnika ili drillingom jajnika, a sve s ciljem uspostave urednog menstrualnog ciklusa i spontanog zanošenja. Konzervativno liječenje podrazumijeva uporabu hormonske kontracepcije, antiandrogena ili lijekova za stimulaciju ovulacije.

O cistama na jajnicima liječnica govori: "Tumori jajnika čine vrlo raznoliku skupinu tumora po svome nastanku i ponašanju, a u grubo ih dijelimo u tri kategorije - dobroćudne, zloćudne i tumore niskog zloćudnog potencijala. Žene se najčešće tijekom reproduktivnog razdoblja, susreću s jednostavnim funkcionalnim – hormonskim cistama koje su uvjetovane blažom hormonskom neravnotežom. Postoje folikularne i luteinske ciste koje u samome dijametru mogu dosezati veličinu i do 10 centimetara. One najvećim dijelom prolaze spontano unutar 60 do 90 dana, a često nastaju tijekom hormonskih tranzicijskih razdoblja, tijekom adolescencije ili perimenopauze kada polako uslijed starenja dolazi do neadekvatne hormonske produkcije. Brojna stresna razdoblja u životu žene mogu dovesti do blaže hormonske neravnoteže koja za posljedicu može imati stvaranje funkcionalnih cista jajnika".

Folikularna cista nastaje uslijed izostanka ovulacije, objašnjava liječnica, dok luteinska cista nastaje kao posljedica izostanka involucije žutog tijela koje se formira po ovulaciji. Ciste jajnika manifestiraju se najčešće izostankom menstrualnog krvarenja ili neregularnim krvarenjem ili kao nadutost u maloj zdjelici, popraćeno boli i osjećajem nelagode. Ukoliko se radi o jednostranim cističnim strukturama manjim od 10 centimetara, one se mogu ginekološkim pregledom kao i ultrazvučnom ocjenom nadzirati do dva mjeseca. Ukoliko se ciste ne smanjuju i nema promjena u njihovom izgledu uvijek se preporučuje kirurško odstranjivanje uz maksimalnu poštedu ostatnog tkiva jajnika.
 

Možda te zanima... Miomi: Simptomi i liječenje i koliko su česti nakon menopauze Zdravlje
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.