Zdravlje 13. svibnja 2021.

Ginekologinja pojasnila zašto menstrualna krv ima miris i kada je vrijeme za brigu

Foto: shutterstock Količina bakterija u rodnici varira, što može promijeniti njen miris. Lagana promjena obično nije zabrinjavajuća
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jedan od mnogih neželjenih darova koje teta poznatog naziva menstruacija sa sobom donosi svaki mjesec je pomalo čudnjikav miris. Možda ga ne osjećaš uvijek, ali kad je prisutan, nije ti ugodno.

Menstruacija sa sobom osim bolova donosi i taj neki poseban miris, a doktorica Christine Greves za Health je objasnila kako su vagine dom mnogih različitih bakterija, a kad se one pomiješaju s krvlju, tada nastaje miris. 

Za početak, važno je da rzaumiješ kako se menstruacija sastoji od izlijevanja neoplođenog jajašca, krvi i tkiva sluznice maternice. Sasvim je normalno da ova kombinacija ima lagani miris nakon izlaska iz rodnice. To je najvjerojatnije povezano sa samom rodnicom, ali bakterije i kiselost također mogu igrati ulogu, prenosi Healthline.

"Kad porežeš prst ono što vidiš na njemu jest svježa krv i ona nema mirisa", kaže dr. Greves, ali krv iz menstruacije ostaje u vagini dulje vrijeme. Izložena je bakterijama u rodnici i tu nastaje taj poznati miris. "

Možda si primijetila i da ona ne miriše uvijek isto. Količina bakterija u rodnici varira, što može promijeniti njen miris. Lagana promjena obično nije zabrinjavajuća, kaže dr. Greves, ali ako odjednom menstruacija zaista počne imati prepoznatljiv i jak miris, možda bi trebala razgovarati sa svojim liječnikom.

mjesečnica Možda te zanima... Smeđi iscjedak prije i nakon mjesečnice: Trebate li se zabrinuti? Zdravlje

Posebno jak, miris koji te čak podsjeća i na ribu, mogao bi biti znak bakterijske vaginoze, infekcije uzrokovane prekomjernim razmnožavanjem bakterija u rodnici. Ostali simptomi uključuju pečenje (posebno tijekom mokrenja), svrbež i abnormalni iscjedak iz rodnice. Naravno, bilo koji od ovih simptoma trebao bi biti znak za odlazak po stručno mišljenje.

Miris truleži s druge strane, mogao bi biti znak da si predugo ostavljala tampon ili uložak, kaže dr. Greves. Ostali mirisi tijekom menstruacije mogu uključivati miris nakon "znojne sesije u teretani" ili miris luka ili soli. Do njih je najvjerojatnije došlo zbog nepropisne higijene tijekom menstrualnog ciklusa.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Posebno jak, miris koji te čak podsjeća i na ribu, mogao bi biti znak bakterijske vaginoze, infekcije uzrokovane prekomjernim razmnožavanjem bakterija u rodnici.

Ako nemaš infekciju, ali samo želiš taj uobičajeni miris tijekom menstruacije svesti na minimum, dr. Greves kaže da je ključna česta promjena tampona ili uloška. Koliko često se treba mijenjati ovisit će o količini menstruacije, ali možeš eksperimentirati kako bi vidjela što ti bolje odgovara.

Kupanje za vrijeme menstruacije Možda te zanima... 10 mitova o menstrualnom ciklusu: trudnoća, kupanje, bolovi i konzumacija alkohola Zdravlje

Odgovarajuća higijena trebala bi biti dovoljna. Ali što god radila, nemoj koristiti sredstva za dezodoriranje, poput maramica i sprejeva. Oni mijenjaju prirodne bakterije iz rodnice i uzrokuju infekciju.

Dakle, redovito mijenjaj tampone ili uloške, nosi čisto i prozračno donje rublje i imaj na umu moguće infekcije. Malo mirisa nije nešto čega se trebaš sramiti, a ionako si vjerojatno jedina ti koja ga primjećuješ.

Smeđi iscjedak prije menstruacije Možda te zanima... Besplatni ulošci i tamponi za učenice u Varaždinu, samoinicijativno protiv menstrualnog siromaštva Zdravlje Možda te zanima... Žene koriste menstrualne čašice kako bi brže zatrudnjele Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.