Zdravlje Zdravlje žena 22. veljače 2021.

Žene koriste menstrualne čašice kako bi brže zatrudnjele

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mame širom svijeta koriste menstrualne čašice te govore kako im je strategija pomogla da brže zatrudne. Kad odlučite da je pravi vrijeme za bebu, ti i tvoj partner vjerojatno ćete biti spremni isprobati razne strategije, bilo da su one iz medicinske literature ili iz priča starih žena.

Sigurno si čula za metodu dizanja nogu u zrak ili možda čak savjete da trebaš jesti dobre masnoće kad pokušavaš zatrudnjeti, ali jedan od najmodernijih trikova trenutno je korištenje menstrualne čašice ili točnije, SoftCupa, prenosi Health. Uređaj je najpoznatiji kao ekološki prihvatljiva alternativa tamponima za višekratnu upotrebu, ali inovativne su žene, usmenom predajom i putem interneta, počele raspravljati o tome kako koristiti čašice za začeće. Sherry Ross, dr med,, liječnica o biteljske medicine, stručnjakinja za žensko zdravlje i autorica knjige She-ology: The Definitive Guide to Women’s Intimate Health, svjedoči o činjenici da mnoge žene koje pokušavaju začeti ili žele izbjeći davanje novca za skupe tretmane plodnosti koriste menstrualne čašice kako bi uspješno zatrudnjele.

Možda te zanima... Menstrualna čašica – sve što me ikad zanimalo, a sada znam! Zdravlje

"Spolni odnos i polaganje spermija u menstrualnu čašicu jedna je od metoda", kaže dr. Ross. "Drugi imaju spolne odnose i odmah ubace menstrualnu čašicu u rodnicu kako bi osigurali da spermiji ostanu na mjestu, blizu ulaza u maternicu." Parovi koji koriste umjetnu oplodnju također se mogu koristiti metodom, napominje dr. Ross.

Može li ti menstrualna čašica zaista pomoći da zatrudniš?

Prema dr. Ross, uređaj bi definitivno mogao podržati tvoje napore da zatrudniš. "U svakom ejakulatu milijuni sperme plivaju okolo", napominje ona. "Menstrualna čašica puna sperme omogućuje spermijima da se kreću samo u jednom smjeru i to prema jajašcu. Sluz cerviksa povezana s ovulacijom pomaže spermijima da plivaju kroz vrat maternice i maternicu na kraju se probijajući u jajovod gdje oplođuje jajašce. Potrebna je samo jedan spermij da prodre u jajnu stanicu kako bi se dogodila oplodnja. Jednom kada se jajašce oplodi, stanice se nastavljaju dijeliti stvarajući embrij koji na kraju putuje u maternicu gdje dolazi do implantacije."

Dr. Ross također ističe da držanje sperme blizu vrata maternice i ulaza u maternicu dulje vrijeme, može povećati šanse za začeće. "Zdrava sperma živi tri dana", objašnjava dr. Ross. "Što se duže sperma zadrži na vratu maternice i na ulazu u maternicu, to je veća šansa da krene u jajovod na oplodnju jajne stanice. Budući da ne postoje stvarne smjernice za upotrebu menstrualne čašice koja pomaže zadržavanju sperme na vratu maternice, predlažem da čašu ostavite na mjestu dok god možete i mislite da je sigurno. " Ona savjetuje poštivanje općih smjernica za nošenje menstrualnih čašica, koje nisu duže od 12 sati. Prema riječima dr. Daniela A. Skore, liječnika obiteljske medicine, reproduktivnog endokrinologa i stručnjaka za neplodnost, držanje čaše izvan tog vremenskog razdoblja može promijeniti pH vagine, što može dovesti do infekcija kvascem i bakterijske vaginoze (BV).

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Julia Dennison (36), mama iz Sunnysidea u New Yorku, dijeli da je koristila Mooncup (britanska verzija DivaCup-a) otkad je shvatila da joj to uvelike štedi novac koji je prije trošila na tampone. Dakle, već joj je bila pri ruci kad je pokušavala zatrudnjeti. "Pokušavala sam začeti svoju sadašnju kćer devet mjeseci, pa sam bila spremna isprobati bilo koji trik prilikom ovulacije", kaže Dennison. "I prvih mjesec dana kad sam probala, zatrudnjela sam!" kaže. "Možda je to bila slučajnost, ali volim misliti da je pomoglo. Sigurno bih to ponovila kada bih opet htjela zatrudnjeti."

Dennisonovu priču ponavljaju i druge majke koje su također pronašle uspjeh s tom metodom. Karly McBride (36) iz Springfielda u državi Virginia dijeli da su se ona i njezin suprug borili s muškom neplodnošću, smatrala sam da vrijedi probati i kupila sam SoftCups u ljekarni. Većina žena rekla je da su je držale pored kreveta i stavljale je odmah nakon seksa. Uvijek bih zaboravila pa bih brzo otišla u kupaonicu i tek poslije ju stavila. Nikad ne mogu sa sigurnošću reći je li mi to pomoglo da zatrudnim nakon godinu dana pokušaja, ali vjerujem da jest. "

Možda te zanima... Kako umetnuti menstrualnu čašicu i drugi savjeti Psiha i seks

Preporučuje drugim ženama da razmotre metodu, ali savjetuje da prvo eksperimentiraju s njom jer menstrualne čašice može biti malo nezgodno umetnuti ako je nikada prije nisu koristile. No, "to je vrlo malo ulaganje u usporedbi s tretmanima plodnosti", dodaje McBride. "Neće uspjeti za sve, ali obzirom da je metoda jeftina, isplati se pokušati!"

Meggan Hunt (41) iz New Jerseya bila je slično aktivna u internetskoj zajednici TTC nakon gubitka trudnoće. "Iz očaja mjesec dana prije nego što sam bila spremna započeti vantjelesnu oplodnju, koristila sam SoftCupove neposredno nakon što smo imali spolni odnos, a zatim sam stavila noge i ostavio ih u tom položaju najmanje nekoliko sati. Na mom sljedećem pregledu vantjelesne oplodnje, napravili su osnovni ultrazvuk i bam! Bila sam trudna."

Iako to možda nije uobičajena strategija začeća ili ona koja ima znanstveno utemeljene dokaze, menstrualna čašica mogla bi biti metoda koju vrijedi istražiti i razgovarati sa svojim liječnikom kada pokušavaš zatrudnjeti. Iako su iskustva nekih žena možda slučajna, moguće je i da im je čašica uistinu pomogla.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.