Zdravlje Zdravlje žena 17. ožujka 2021.

Besplatni ulošci i tamponi za učenice u Varaždinu, samoinicijativno protiv menstrualnog siromaštva

Smeđi iscjedak prije menstruacije
Foto: Guliver/Shutterstock U riječkim osnovnim školama kojima je osnivač Grad Rijeka od idućeg polugodišta učenicama će na raspolaganju biti besplatni higijenski ulošci, najavila je u srijedu zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od ovog mjeseca učenicama Strojarske i prometne škole Varaždin, dostupni su besplatni higijenski ulošci ili tamponi. Inicijativa je to ravnateljice škole, Snježane Klarić, nastala kao odgovor na nedavno objavljene rezultate istraživanja o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj

Rezultati istraživanja o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj, pokazali su da si gotovo svaka deseta žena ne može priuštiti te potrepštine, dok ih trećina žena nema dovoljno ili ne može kupiti one higijenske potrepštine koje želi.

"Tako smo iz vlastitih sredstva škole i zahvaljujući donacijama samih nastavnika nabavili prve pakete uložaka i tampona koje će učenice po potrebi moći preuzeti u školi, kod školskog psihologa, nastavnika tjelesnog odgoja ili u zbornici. O tome smo ih obavijestili i na oglasnoj ploči. Učenice mogu uzeti dva, tri uloška ako ih za taj dan nisu ponijele u školu ili više njih, ako im je potrebno za doma, ograničenja oko toga nema. Tek smo krenuli, pa još nemamo iskustva, no prve reakcije naših učenica su pozitivne", kaže ravnateljica Klarić, piše 24 sata.

Možda te zanima... Besplatni ulošci i tamponi za žene, Škotska postala prva zemlja koja je to omogućila Zdravlje

Klarić kaže da su je iznenadili rezultati istraživanja uo menstrualnom siromaštvu te da je odlučila nešto poduzeti: "Ako u obitelji postoje dvije, tri djevojčice, a financijska situacija nije dobra, to doista može biti veliki, mnogima i nepremostivi trošak. Zato se nadam da će naš primjer potaknuti i druge škole da razmisle o tome da se uključe u rješavanje tog problema."

Kupanje za vrijeme menstruacije Možda te zanima... 10 mitova o menstrualnom ciklusu: trudnoća, kupanje, bolovi i konzumacija alkohola Zdravlje

"Hrvatska je trenutno jedina zemlja u EU koja primjenjuje opću stopu PDV-a na menstrualne potrepštine od 25 posto, odnosno oporezuje ih kao da je riječ o luksuzu. Prema procjenama žena iz istraživanja, većina njih na menstrualne potrepštine mjesečno troši između 35 i 40 kuna, što znači da svaki mjesec u državnu blagajnu uplate 7 do 8 kuna PDV-a. U Udruzi PaRiter, koja je provela istraživanje o menstrualnom siromaštvu izračunali su i godišnji trošak menstrualnih potrepština za jednu osobu: On se kreće oko 600 kuna, od čega PDV ukupno trenutačno čini 120 kuna", piše 24 sata. Australija, Kanada, Indija, Kenija, Nikaragva, Malezija, Libanon i od ove godine Velika Britanija, uopće ne oporezuju menstrualne potrepštine.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.