Zdravlje Zdravlje žena 25. studenoga 2020.

Besplatni ulošci i tamponi za žene, Škotska postala prva zemlja koja je to omogućila

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Škotski parlament u utorak je jednoglasno odobrio donošenje mjere koja će omogućiti besplatne higijenske proizvode za menstruaciju svim ženama te je tako postala prva zemlja koja je to učinila.

Mjerama se želi zaustaviti tzv. menstrualno siromaštvo, odnosno preveliki troškovi koji su mnoge žene ostavili bez pristupa sanitarnim proizvodima kad su im potrebni, piše New York Times.

"Ponosna sam što glasujem za ovaj prijelomni zakon zbog kojeg je Škotska prva država u svijetu koja je omogućila proizvode za menstruaciju svima koji ih trebaju. To je vrlo važna politika za žene i djevojke", napisala je na Twitteru škotska ministrica Nicola Sturgeon.

Prijedlog zakona o menstrualnim potrepštinama pokrenula je glasnogovornica laburista Monica Lennon.

Možda te zanima... 5 uzroka izostanka mjesečnice, a nijedan nije trudnoća Zdravlje

Prema ovom prijedlogu zakona, škotska vlada mora osmisliti nacionalnu strategiju koja će omogućiti svakome tko treba higijenske uloške ili tampone da ih dobije besplatno. Zakon također predviđa da se napravi razuman izbor različitih vrsta proizvoda te da se omogući da se te proizvode dostavi ljudima.

Možda te zanima... Zašto vas tijekom mjesečnice bole leđa? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.