Zdravlje 2585 prikaza 04. listopada 2013.

Fleksibilne cipele za zdrava stopala

Cipele2
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon nošenja otvorenih sandala ili japanki te ulaskom u zatvorene cipele u mogućnosti smo dodatno traumatizirati naša stopala – dio tijela koji stalno opterećujemo, a posvećujemo mu malo vremena. Specijalist ortopedije dr.sc. Hrvoje Klobučar pojašnjava zašto je velika pogreška 'uskočiti' u čizme pojavom prve jesenske kiše

Stopala ne podnose velika statička opterećenja

Stopalo je jedini dio tijela koji se uvijek nalazi u dodiru s podlogom – i kada stojimo, sjedimo ili ležimo. Naša stopala vole biti bosa, građena su za bosonogi hod po prirodnom tlu, ne vole beton i asfalt niti kruto kalupljene cipele debele i tvrde potplate. Česta pogreška koju radimo dolaskom prvih jesenskih dana jest 'uskakanje' u čizme, pretjerano i nepotrebno zatvorenu obuću izrađenu od loših materijala. 

Naime, građa našeg stopala nije takva da bi ono bilo sposobno podnositi velika statička opterećenja. Mišići naših stopala traže aktivnost koja je moguća samo u dovoljno podatnoj i fleksibilnoj cipeli. Aktivni mišići podržavaju svodove stopala, pojačavaju cirkulaciju krvi i limfe u nogama i smanjuju oticanje stopala te osjećaj umora

Prednji dio obuće mora biti dovoljno širok

'Zatvaranje' stopala u obuću tvrde potplate i ravne podloge dovodi do postupne inaktivnosti malih mišića stopala te posljedično i do njihove atrofije (slabljenja). Oni nemaju potrebu biti aktivni u uvjetima u kojima je stopalo 'imobilizirano'. S vremenom, takvo stanje dovodi do poremećaja statike stopala što ima nepovoljan utjecaj na cjelokupno držanje tijela. 

Različito smo građeni pa niti naša stopala nemaju isti oblik. Srećom, danas na tržištu postoje različiti modeli i kalupi za stopala pa se u tom širokom izboru može pronaći obuća koja svakom stopalu optimalno odgovara. Ako se želiš zdravo odnositi prema vlastitim stopalima, onda im uvijek u različitim uvjetima prema vlastitim mogućnostima trebaš ponuditi prikladnu obuću. 

Važnost debele i savitljive potplate

Dobra jesenska cipela itekako treba koristiti svojoj namjeni - treba štiti od vlage i hladnoće, mora imati nešto deblju potplatu koja je dovoljno savitljiva kako bi stopalo u cipeli moglo biti aktivno u pokretu. Prilikom odabira, svakako vodi računa o tome da prednji dio obuće mora biti dovoljno širok. Potplata ne smije kliziti na podlozi i mora biti dovoljno mekana kako bi amortizirala udarac stopala o podlogu.

Prozračni i prirodni materijali stvarajući prozračnu okolinu u obući smanjuju vlaženje stopala i mogućnost razvoja gljivičnih oboljenja. Osobit je problem ako istu obuću koristiš za kretanje po vani i u unutarnjim prostorima (primjerice, radeći u uredu 8 ili 10 sati dnevno). Preporučljivo je stoga da promijeniš obuću prema ambijentu u kojem se tvoje tijelo nalazi jer jednako kao što na radnom mjestu ne sjedimo u kaputu ili bundi u kojima smo se kretali vani, tako nije uputno niti raditi u uredu u visokim čizmama ili debelim gojzericama u kojima smo upravo preskakivali lokve na cesti.

Prstima se mora dozvoliti pomicanje

Osobe koje pate od deformacija prednjeg dijela stopala i prstiju, osobito trebaju paziti da njihova obuća u tom dijelu bude dovoljno prostrana. Prsti ne smiju biti stisnuti i mora im se dozvoliti pomicanje. Ako na stopalima imaš koštana izbočenja (primjerice, haluks valgus), ulaskom u krutu obuću koja je tijesna u prednjem dijelu riskiraš razvoj bolnih natisaka i upale u području sluzne vreće koja se nalazi između koštanog izbočenja i kože.

Prisjeti se da ujesen nosiš nešto više odjeće na sebi pa težinom i više opterećuješ stopala pri hodu. Osobe koje imaju poteškoće s nestabilnim gležnjevima, trebale bi nositi cipele koje se vežu preko i iznad gležnjeva ('gležnjače'), osobito one koje su ojačane s obje strane i smanjuju mogućnost uganuća gležnja na vlažnim i kliskim podlogama.

Visoka peta, ali uz širi kontakt s podlogom

Na takvim podlogama obuća visokih peta nije dobar izbor. Osim što je relativno manje stabilna, potplata površinom stvara manji kontakt s podlogom i lakše klizi. Mnoge žene koje dugo nose visoke pete, već su razvile adaptaciju mišića i tetiva (skraćenje Ahilove tetive, mišića fleksora koljena i kuka) te im je prilagodba na obuću niže pete ili ravne potplate vrlo teška. U tom slučaju dobar je izbor obuća s nešto višom petom koja ima širi kontakt s podlogom.

Općeniti savjet pri kupnji obuće jest da odabereš onu cipelu koja će ti nakon prvog obuvanja reći – 'to je to'! Ne traži od svojih stopala da šire tijesnu obuću, stvarajući sama sebi prostor. Također nemoj zaboraviti na ortopedski uložak u cipelama. Svako stopalo treba adaptaciju na podlogu. Čak i ona stopala koja nemaju izraženu deformaciju ili potrebu za korekcijom položaja stopala ili noge, mogu se ugodnije osjećati u cipeli s individualno izraženim ortopedskim uloškom.

Saznaj kako visoke pete mogu stvoriti pojačan pritisak na unutrašnjost koljena.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.