Zdravlje 20. ožujka 2023.

Evo kako stomatologinja njeguje svoje zube svaki dan

pranje zuba
Foto: Pexels Pranje zuba
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stomatologinja Rhona Eskander otkrila je kako izgleda njezina dnevna rutina njege zubi te što izbjegava tijekom dana kako bi zaštitila zubnu caklinu.

Od stomatologa ste vjerojatno već dobili savjete kako se pravilno brinuti o svojim zubima, no jesi li se ikada zapitali kako izgleda njihova dnevna rutina pranja zubi? Britanska stomatologinja Rhona Eskander je za Good Housekeeping podijelila svoju rutinu koja se sastoji od nekoliko koraka.

Da kod stomatologa ne vrijedi izreka "kod postolara najgore cipele" uvjerit ćete se ako isprobate ovu jednostavnu, a efektnu dnevnu rutinu. Ona se ne razlikuje mnogo od rutine prosječne osobe, no Eskander dodaje nekoliko korisnih savjeta zbog kojih ćete malo više pažnje obraćati na to kako hrana koju jedete i četkica koju koristite utječu na zdravlje zubi.

Zube opere prije doručka

Jela i napitci kao što su sok od naranče ili pahuljice i peciva koje konzumiramo za doručak posebno su štetni za zubnu caklinu. Pranje zuba prije doručka osigurava da će fluorid iz paste za zube stvoriti zaštitni sloj na zubima koji će štititi caklinu, navodi Eskander. Ako zube peremo odmah nakon doručka, zapravo im štetimo jer kiselina iz hrane četkanjem još lakše prodire u sam zub te ga oslabljuje. Ako ne možete izdržati bez pranja zubi nakon obroka, pričekatej barem pola sata prije nego što posegnete za četkicom i pastom. 
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Interdentalne četkice su odlična zamjena za konac, a Rhona ih koristi svakodnevno

Električna četkica je učinkovitija

Rhona kaže kako zube pere dva puta dnevno po dvije minute koristeći električnu četkicu. Električna četkica za zube osigurava temeljitije pranje zubi, a istovremeno štiti zubno meso od oštećenja zbog prejakog četkanja. Zahvaljujući ugrađenim tajmerima na električnim četkicama za zube koji nam govore koliko je potrebno prati zube nećemo tako lako skratiti vrijeme pranja. Također običnim četkicama lakše oštećujemo zube i zubno meso jer ju mnogi od nas previše čvrsto koriste. 
 

zubi Možda te zanima... Najčešći razlozi puknuća ili otkrhnuća zuba, stomatolog objašnjava Zdravlje

Samo četkanje nije dovoljno

Eskander upozorava da četkicom za zube možemo ukloniti samo 60 % nečistoća. Hrana i bakretije često ostanu zaglavljeni između zubi, a do tog prostora možemo doći samo koncem ili posebnim interdentalnim četkicama namijenjenim za čišćenje prostora među zubima. Ako bakterije i hranu na tim teško dostupnim mjestima ne uklonimo, prijete nam upale zubnog mesa, ali i propadanje zuba

Stomatologinja Rhona preporučuje korištenje interdentalnih četkica prije nego konca, ali je on neizbježan za one koji među zubima nemaju dovoljno velik razmak za četkicu. 

Žvače žvakaću gumu nakon jela

Žvakanje žvakaće gume s ksilitolom potiče stvaranje sline koja uklanja bakterije i smanjuje razinu kiseline koja u usnoj šupljini zaostaje nakon konzumacije hrane, savjetuje Rhona i dodaje kako je važno odabrati žvakaću gumu koja ne sadrži šećer. Osim žvakaće gume, Eskander nakon obroka obavezno popije veliku čašu vode što pomaže u ispiranju ostataka hrane i bakterija. 


Možda te zanima... 8 namirnica koje su odobrili stomatolozi i koje će izbijeliti tvoje zube Ljepota i relax

Određena hrana je nježnija prema zubima 

Stomatologinja navodi da tijekom dana izbjegava jesti hranu bogatu šećerom, posebno između obroka jer bakterije dodatno prerađuju sastojke hrane u kiselinu koja razara zubnu caklinu. Također izbjegava napitke poput tople vode s limunom jer se radi o jako kiselom napitku. Mlijeko, sir i jogurt samo su neke od namirnica koje mogu neutralizirati štetnu kiselinu pa ih je dobro konzumirati na kraju obroka. Zeleni i crni čaj također sadrže sastojke koji smanjuju razinu bakterija u usnoj šupljini. 

Pranje prije spavanje je obavezno

Ono što Eskander nikada ne preskače je pranje zubi prije spavanja. Osim što zube pere dvije minute električnom četkicom, obavezno prostor između zubi još jednom očisti interdentalnom četkicom i koncem za zube. Tako ćemo najlakše spriječiti pojavu gingivitisa i ostalih bolesti i stanja koji štete zdravlju zubi i zubnog mesa. 
 

Možda te zanima... Znakovi koje nam šalju zubi kroz različite vrste boli Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.