Zdravlje Simptomi i pomoć 23. rujna 2021.

Prednosti i nedostaci CoolSculptinga,Evangelisti se nakon tretmana izobličilo lice

Foto: Instagram Linda Evangelista na rijetkim fotografijama koje je objavila posljednjih godina skriva podbradak
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Supermodel iz devedesetih godina Linda Evangelista koja je svojedobno izjavila da ne ustaje iz kreveta za manje od 10 tisuća dolara i čijoj se ljepoti divio svijet, posljednjih godina doživljava kritike javnosti na svoj izgled o kojem je odlučila i javno progovoriti. Evangelista se podvrgnula metodi smrzavanja masnih stanica CoolSculptingu i dobila nuspojavu u obliku abnormalne hiperplazije masnog tkiva koja se događa u jedan posto slučajeva. Kod abnormalne hiperplazije umjesto da nestane, mast se stvrdne na tretiranom području.

Evangelista je na svom Instagram profilu objavila da se podvrgnula postupku smrzavanja masnih stanica Zeltiq's CoolSculptingu, sličnom tretmanu podvrgnuli su se ove godine i Ella Dvornik, influencerica te Tarik Filipović, glumac i voditelj. Manekenka je napisala da je tretman pošao po zlu i nanio joj fizičku, emocionalnu i materijalnu štetu te najavila tužbu.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Linda Evangelista snimljen a2014. godine, prije postupka smrzavanja lica Prenosimo njezinu objavu: "Danas sam napravila veliki korak i odlučila ispraviti grešku koju sam skrivala i zbog koje sam patila više od pet godina. Za sve moje pratitelje koji su se pitali zašto nisam radila dok su karijere mojih kolegica napredovale, razlog je što sam trajno unakažena Zeltiq CoolSculpting metodom čiji su rezultati suprotni od onoga što mi je bilo obećano. Masne stanice su se povećale, a ne smanjile i ostavile trajnu deformaciju, čak i nakon dvije bolne, neuspješne operativne korekcije. Postala sam, kako su mediji opisali, 'neprepoznatljiva'. Razvila sam Paradoxical Adipose Hyperplasia (PAH, abnormalna (paradoksalna) hiperplazija masnog tkiva), što je bio jedan od rizika kojih nisam bila svjesna prije nego što sam se podvrgnula estetskom zahvatu. PAH me nije koštao samo sredstava za život, već me gurnuo u krug duboke depresije, duboke tuge i najdubljeg samoprijezira. Postala sam pustinjak. Ovom tužbom krećem naprijed da se oslobodim srama i izlazim u javnost sa svojom pričom. Umorna sam od ovakvog života. Htjela bih izaći kroz vrata uzdignute glave, unatoč tome što više ne sličim na sebe."

CoolSculpting namijenjen je osobama s težinom koja je idealna ili blizu idealne

CoolSculpting je tretman za neinvazivnu redukciju masnog tkiva i alternativa liposukciji koji djeluje na principu kriolipolize (zamrzava i eliminira masne stanice). Na stranicama uglednih poliklinika u Hrvatskoj koje izvode ovaj tretman piše da tretman  daje dugoročne rezultate te da problematična područja nakon tretmana izgledaju puno bolje. Nakon smrzavanja, tijelo prirodno eliminira mrtve stanice u roku od tri mjeseca te se masne stanice u tretiranom području nepovratno smanjuju za oko 30 posto. Ljudi imaju određeni broj masnih stanica čiji broj je konačan, a kada se osoba deblja ili mršavi njihov volumen se povećava odnosno smanjuje. Pojedinci imaju tvrdokorne nakupine masnoće na određenim dijelovima tijela, koje je, unatoč dijeti i vježbanju teže smanjiti. Riječ je najčešće o trbuhu, bedrima, koljenima, nadlakticama, leđima, podbratku.

Broj ciklusa, odnosno tretiranih područja određuje se za svakog pacijenta individualno na konzultacijama kod liječnika, ovisno o građi i količini masnih naslaga. Na tretirano područje nanosi se gel koji služi kao zaštita između tijela i uređaja koji pomoću aplikatora hladi masne stanice. Na početku tretmana pacijent može osjetiti osjećaj usisavanja, blagog štipanja ili peckanja te naravno osjećaj hlađenja. Ubrzo pacijent ne osjeća gotovo ništa. Nakon tretmana područje se masira kako bi se dodatno razbile masne naslage i povećao učinak tretmana. Odmah nakon tretmana osoba može nastaviti sa svojim dnevnim aktivnostima. Liječnici napominju da ovaj tretman nije namijenjen gubljenju kilograma nego za pojedince koji se zdravo hrane i imaju aktivan stil života te se žele riješiti masnih naslaga lokaliziranih na određenom području tijela.

Na stranicama Poliklinike Bagatin piše i tko su kandidati za CoolSculpting: "Kriolipoliza namijenjena je osobama s idealnom tjelesnom težinom ili blizu idealne, koje žele smanjiti masno tkivo na nekom od devet područja odobrenih za tretiranje od strane FDA (Američka agencija za lijekove): trbuh, bokovi, gornji dio leđa, prsa, unutarnji dio bedara, vanjski dio bedara, koljena, masno tkivo ispod stražnjice, podbradak".

Možda te zanima... Ella Dvornik pokazala trbuh prije i nakon tretmana smrzavanja sala Dijeta

Dobri rezultati i blage nuspojave osim jedne

CoolSculpting u SAD-u se radi od 2010. godine i što se sigurnosti tiče ima dobre rezultate, tvrdi Anderson Sobel, estetski kirurg: "Većina pacijenata ima blage nuspojave poput crvenila, trnaca i utrnulosti, koji nestaju nakon nekoliko dana. Međutim, čini se da je jedna ozbiljnija nuspojava CoolSculptinga češća nego što smo prvotno mislili. Govorim o komplikaciji koja se zove paradoksalna hiperplazija masnog tkiva (PAH) ili, laički rečeno, efekt  'maslaca'".

Što je paradoksalna hiperplazija masnog tkiva i zašto se ponekad događa nakon CoolSculptinga?

Tehnologija koja stoji iza CoolSculptinga, kriolipoliza, osmišljena je za hlađenje tkiva do točke u kojoj se masne stanice kristaliziraju, raspadaju i izlaze iz tijela kao otpad, a tretirano područje izgleda mršavije.Obično se upravo to dogodi. U malom broju slučajeva, međutim, mast na tretiranom području se širi i stvrdnjava u neprirodno oblikovan grumen kao odgovor na ekstremnu hladnoću. To se naziva paradoksalna (abnormalna) hiperplazija masnog tkiva (neuobičajeno povećanje strukture). Umjesto da se postupno smanjuje, izbočina nakon CoolSculptinga postaje veća i obično postaje čvršća od okolnih tkiva, ponekad ima izgled "štapića maslaca" koji nalikuje obliku aplikatora CoolSculpting.

Pod-Uspr Možda te zanima... 3 uzroka zbog kojih nastaje podbradak Ljepota i relax

Koliko često se dolazi do PAH-a nakon kriolipolize?

"Ne znamo točno zašto se PAH događa određenim pacijentima, a nedavne studije pokazuju da se PAH javlja mnogo češće (1 od 138 tretmana) nego što je proizvođač prethodno izvijestio (1 od 4000 tretmana). Iako je to još uvijek stopa incidencije manja od jedan posto, mene kao liječnika zabrinjava svaki put kad vidimo povećanje stope komplikacija s postupkom. Tijekom godina liječio sam brojne pacijente na području Seattlea i Bellevuea koji su razvili PAH nakon kriolipolize i već duže vrijeme znam za to stanje. To je jedan od razloga zašto nastavljam izbjegavati nekiruršku tehnologiju smanjenja masnoće u korist iskušane liposukcije", izjavio je Sobel.

Kako se PAH može liječiti?

"PAH se može liječiti liposukcijom i nije opasan po život. Međutim, pacijenti koji razviju stanje moraju živjeti s vidljivim izbočinom oko šest do devet mjeseci dok se masnoća ne omekša dovoljno da se sigurno ukloni. Pacijentima je to teško i emocionalno i fizički, pogotovo s obzirom na to da su tražili smanjenje masnoće, a dobili su stanje gore od početnog. Osim toga, pacijent mora na kraju proći i platiti dva postupka za rješavanje neželjene masnoće" objasnio je Sobel.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.