Zdravlje Simptomi i pomoć 11. lipnja 2022.

Europski regulator za lijekove o utjecaju cjepiva protiv covida-19 na izostanak mjesečnice

Foto: shuterstock Europski regulator za lijekove o utjecaju cjepiva protiv covida-19 na izostanak mjesečnice
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Europski regulator za lijekove objavio je da dostupni podaci ukazuju na to da mRNA cjepiva protiv covida-19 ne uzrokuju izostanak mjesečnice

Europski regulator za lijekove objavio je u petak da dostupni podaci ukazuju na to da mRNA cjepiva protiv covida-19 ne uzrokuju izostanak mjesečnice. Procjena je učinjena zbog izvještaja o menstrualnim poremećajima nakon primanja jedne ili dviju doza mRNA cjepiva, bilo Moderne ili Pfizer-BioNTecha.

Poremećaji u menstrualnom ciklusu mogu se pojaviti zbog niza razloga, među kojima i zbog otprije postojećih zdravstvenih stanja, kao i zbog stresa i umora. Zdravstvena tijela istaknula su da su slučajevi zabilježeni i nakon obolijevanja od covida-19. Izostankom menstruacije smatra se stanje kad nema krvarenja 90 i više dana.

Odbor Europske agencije za lijekove zadužen za farmakološku procjenu rizika (PRAC) s druge strane još uvijek istražuje slučajeve obilnog krvarenja nakon cijepljenja spomenutim dvama cjepivima.

Izvještaji o takvim slučajevima, o značajno jačem krvarenju ili onom koje dulje traje i utječe na kvalitetu života, istaknuti su kao potencijalni razlog za zabrinutost nakon što je norveško istraživanje ukazalo na porast broja slučajeva nakon cijepljenja. PRAC je u petak izvijestio da je pregledao sve dostupne podatke i da je od proizvođača cjepiva zatražio ažuriran kumulativni pregled slučajeva.

Možda te zanima... Trebam li odgoditi mamografiju zbog cijepljenja? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.