Zdravlje 28. studenoga 2022.

Endoskopski pregled: Kako treba izgledati i tko ga smije izvoditi

Foto: shutterstock Endoskopija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Marija Laptalo opisala je svoje traumatično iskustvo u KBC-u Split gdje je zbog endoskopskog ultrazvuka želuca zadobila ozljede usne šupljine te su joj djelomično izbijena dva prednja zuba.

Endoskopski pregledi nikome nisu ugodni, ali bi trebali biti podnošljivi i bez velikih posljedica, ako su izvedeni kako treba. Vrlo neugodno iskustvo s jednom takvom pretragom imala je spikerica HRT-radio Dubrovnika Marija Laptalo koja je nakon endoskopskog ultrazvuka želuca (EUS) u KBC-u Split pretrpjela veliki strah i ozljede usne šupljine te su joj tijekom pretrage djelomično izbijena dva prednja zuba, prenosi UNA

"Prijateljice su bile sa mnom, prestravile su se kad sam izašla iz ordinacije. Jučer sam cijeli dan plakala, a onda sam zaključila da se za ovo mora znati. Bolujem od dvije kronične bolesti i posjet liječniku mi nije nikakvo čudo, ni rijetko, a doživjela sam i neugodnosti. Ovako nešto nisam mogla ni sanjati. Osjećam se silovano, nemam bolje riječi", ispričala je Laptalo. 

Objasnila je kako ju je na EUS uputio gastroenterolog iz Dubrovnika, gdje joj je zbog kroničnog gastritisa nekoliko puta rađena gastroskopija. Liječniku zbog vidljive tvorbe učinilo se da bi trebalo isključiti malignu bolest želuca pa ju je poslao na zahvat koji se ne radi u Dubrovniku nego u idućem najbližem KBC-u, a to je onaj u Splitu. 

 | Author: Privatna arhiva Marija Laptalo Foto: Privatna arhiva Marija Laptalo Marija Laptalo je nakon endoskopskog ultrazvuka želuca (EUS) u KBC-u Split pretrpjela veliki strah i ozljede usne šupljine te su joj tijekom pretrage djelomično izbijena dva prednja zuba

"Upozorena sam da ta pretraga traje nešto duže nego obična gastroskopija i da je cijev deblja pa sam očekivala da će me posebno pripremiti, možda i dati narkozu. Gastroskopiju su mi bez sedacije radili nekoliko puta, no to traje pet minuta, što nije problem izdržati. Trideset, četrdeset minuta, koliko je ovo otprilike trajalo, sasvim je nešto drugo. U svakom slučaju, očekivala sam razgovor i pripremu za pregled", ispričala je Marija.

Opisala je i kako je sam posjet KBC-u od početka bio neljubazan te da su i sestra i doktor jedva komunicirali s njom, a da je liječnik čak negodovao što je poslana na pregled zbog "čvrge" od 13 mm. U usnu šupljinu joj je postavljen usnik koji bi trebao štititi zube od uređaja kojim se vrši pregled. U četrdesetak minuta liječnik je, prema njezinim riječima, neprekidno naglo pomicao crijevo u svim smjerovima, komentirao “čvrgu” ili kvrgu koju on sad mora pregledavati, a nije reagirao ni kada je vidio krv. "U jednom sam trenutku osjetila krv i neke komadiće pod usnom, ali nisam znala je li to komad usnika ili što. Kad je prestao, shvatila sam da mi je potezanjem crijeva odlomio dva prednja zuba”, izjavila je i dodala: "Liječnik se nije ni okrenuo, a sestra je na to samo kazala da joj nisam izgledala kao da mogu toliko podnijeti".

 | Author: Privatna arhiva Marija Laptalo Foto: Privatna arhiva Marija Laptalo Marija je zadobila ozljede zbog kojih ne može ponoviti pregled tri mjeseca

Ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović osobno je nazvao Mariju Laptalo kako bi joj se ispričao te je najavio unutarnji nadzor i sankcije za liječnika koji je obavljao pretragu. "Ravnatelj me je nazvao i rekao da se osjeća poniženo kao i ja, da će provesti unutarnji nadzor i da će liječnik sigurno odgovarati. Pokušat će doći i do specijalizanta koji je bio na pregledu, a dao mi je svoj broj telefona i kazao da se javim, što god da mi trebao", ispričala je Marija. 

Marija je ispričala i kako se poslije ovog iskustva osjeća silovano i poniženo te za Slobodnu Dalmaciju rekla: "Sažvakali su me, iscrpili, ponizili, u tri dana pojela sam tri jogurta, a na novo uzimanje uzorka smjet ću tek za tri mjeseca kad mi ozljede zacijele. A dotad će mi se vrtjeti u glavi ne samo je li tvorba maligna nego i sve ovo što mi se dogodilo". 

Što je endoskopski ultrazvuk želuca?

Endoskopski ultrazvuk je relativno novija tehnika u kojoj se koristi instrument složen od videoendoskopa i ultrazvučne sonde visoke frekvencije, objašnjava za Medicus časopis prof. dr. sc. Milorad Opačić, dr. med., gastroenterolog i hepatolog. Dodaje kako je metoda korisna i visoko pouzdana u dijagnostici i procjeni uznapredovalosti malignih tumora, karakterizaciji sub-epitelnih promjena probavne cijevi te bolesti biliopankreatičnog sustava. Također se može koristiti za biopsiju promatranog tkiva, ovisno o modelu uređaja.

Endosonografija odnosno endoskopski ultrazvuk se izvodi po istom obrascu kao i druge endoskopske pretrage u gastroenterologiji. Pretraga se radi na način da bolesnik legne na lijevi bok, a instrument se polako uvodi kroz usta u jednjak, želudac i dvanaesnik. Uobičajena je primjena sedacije tijekom pregleda pod kojom pacijent ostaje pri svijesti, a trajanje pretrage varira ovisno o iskustvu endoskopičara, lokalizaciji promatrane lezije te intervenciji (vrši li se biopsija ili ne). Kod pretraga želuca moguće je dodavanje tekućine u lumen radi boljeg prikaza promjene. Napominje dr. Opačić da se radi o metodi koja izrazito ovisi o uvježbanosti i vještini endoskopičara te da liječnici koji započinju edukaciju iz endosonografije moraju već biti odlični u endoskopiji i transabdominalnom ultrazvuku. Većina svjetskih gastroenteroloških društava u edukaciji propisuje minimum od 200 endosonografskih pregleda.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Endoskopski ultrazvuk se izvodi po istom obrascu kao i druge endoskopske pretrage u gastroenterologiji

Iako je neugodna, metoda bi trebala biti sigurna 

Ehoendoskopi koji se koriste kod endoskopskog ultrazvuka želuca imaju duži rigidni segment na vrhu i oštriji rub ultrazvučne sonde te bi baš zbog navedenih razlika od obične gastroskopske sonde liječnik trebao izvoditi pregled s posebnom pažnjom. U svom radu dr. Opačić navodi da prema literaturnim podacima učestalost perforacija nije značajnije veća nego tijekom standardne endoskopije.

Hrvatsko gastroenterološko društvo izdalo je upute kako se pripremiti za endoskopski ultrazvuk. Opisuju kako pretraga može izazvati laganu nelagodu, a koja se može bitno umanjiti dobrom pripremom i razgovorom s liječnikom. Dodaju i da se prije pretrage uglavnom daje lokalni anestetik u vidu spreja ukoliko pacijent nije alergičan. Može se dati i blaži sedativni lijek koji će tjeskobnu osobu opustiti i olakšati pretragu. 

Nakon pretrage može se pojaviti blagi podražaj u ždrijelu ili nadutost u trbuhu, a ako je pregled ispravno proveden i bez komplikacija, nakon odlaska pacijent bi trebao moći normalno jesti kada popusti osjećaj utrnutosti u grlu izazvan anestetikom, što je obično u roku pola do sat vremena.
 

Možda te zanima... 6 znakova koji mogu upućivati na rak želuca Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.