Zdravlje Simptomi i pomoć 13. siječnja 2017.

Druga strana botoksa: Liječi migrenu i inkontinenciju

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako najpoznatiji kao "zaglađivač" bora Botulin toksin tip A je prije svega ostaloga, lijek koji se koristi od osamdesetih godina prošlog stoljeća u medicini, a prvi su ga primijenili oftalmolozi. Godine 1989. liječnici su kao "nuspojavu" prilikom primjene botoksa primijetili da lica pacijenata tretiranih za strabizam i blefarospazam izgledaju mlađe.

"Od tada je počela široka primjena botoksa te je došlo do njegova velikog uzleta u estetici. Botulin protein, tako mu tepam jer pokušavam razbiti predrasudu koja o botoksu vlada, odnosno želim istaknuti da se pretežno sastoji od proteina, a samo manjim dijelom od toksina. Botoks ima široku terapijsku i medicinsku primjenu kod terapije boli, pretjeranog znojenja, neuroloških oboljenja, kod bolesti vezanih za mišićnu disfunkciju, u oftalmologiji, urologiji kod inkontinencije i brojnih drugih dijagnoza", objašnjava Ivona Blašković - Igerc, dr. dentalne medicine koja živi i radi u Aziji gdje svojim pacijentima pomoću botoksa radi tzv. "chemo -sculpting" (kemijsko skulpturiranje lica).

Botoks ili preciznije botulinum toksin bio je registriran kao lijek za pacijente koji su bolovali od cerebralne paralize, blefarospazma, nekontroliranog žmirkanja i facijalnih spazama (grčeva na licu).

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Neke od bolesti koje se liječe botoksom

  • Liječenje migrene - botoks se pomoću injekcije unosi u u dijelove tijela gdje pacijent osjeća napetost i bolove, najčešće u čelo, vrat i ramena. Djeluje tako da smanjuje napetost mišića koji glavobolju pretvaraju u migrenu.
  • Liječenje različitih vrsta grčeva - pomaže kod nekontroliranog zatvaranje kapaka, trzanja kapaka, grčeva čeljusti i vrata te grčeva glasnica.
  • Liječenje inkontinencije - mokraćna inkontinencija uzrokovana je grčevima mjehura, a injekcije botoksa opuštaju mjehur čime se povećava kontrola koju pacijenti imaju nad mjehurom.
  • Pomoć kod cerebralne paralize - ubrizgavanje botoksa uzrokuje privremeno opuštanje mišića. Nakon ubrizgavanja, terapeut mišić ili cijeli ud stavi u ortopedsko pomagalo kako bi se mišić rastegnuo ili oblikovao na ispravni način.
  • Pomoć kod pretjeranog znojenja - najčešće se koristi u zoni pazuha kako bi se spriječilo probijanje neželjene količine znoja tako što blokira spojeve koji aktiviraju znojne žlijezde.
Proizvođač botoksa Allergan tvrdi da se botoks može koristiti u liječenju gotovo 800 drugih bolesti.

Istraživanje: Botoks pomaže kod depresije

Istraživači sa Sveučilišta u Hannoveru su otkrili da Botox pomaže osobama koje pate od poremećaja ličnosti tipa borderline (granični poremećaj osobnosti) te depresije što su objavili u The American Journal of Psychiatry. U dvostruko slijepoj studiju koju su proveli zabilježili su pozitivne učinke u poboljšanju raspoloženja kod depresivnih pacijenata.

Doznaj kako se botoksom može preoblikovati lice kao i kirurškim nožem

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.