Zdravlje 07. studenoga 2013.

Doznaj koliko znaš o krvim žilama!

Zile-Usp
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzrok smrti u razvijenim zemljama. No, poznato je kako prehranom i načinom života možemo utjecati na održavanje zdravlja krvnih žila. Što su žile prohodnije i postoji manje ugrušaka, srce lakše pumpa krv kako bi se osigurao dotok kisika i hranjivih tvari u sve stanice tkiva i organa

Riješi kviz o krvnim žilama. Klikni ovdje.

Stanicama donose kisik i hranjive tvari

Sustav krvnih žila dio je cirkulacijskog sustava kojim teče krv iz srca prema periferiji tijela i natrag u srce tako da svaka stanica u tijelu dobije adekvatnu količinu kisika i hranjivih tvari te se pročisti od ugljikova dioksida i nepotrebnih proizvoda metabolizma. Tri su glavne vrste krvnih žila: arterije, vene i kapilare.

Arterije su krvne žile koje odvode krv napunjenu kisikom iz srca na periferiju tijela i u unutrašnje organe, a granaju se na arteriole. Vene odvode vensku krv zasićenu ugljičnim dioksidom iz kapilarne mreže natrag u srce, a granaju se na venule. Kapilare su uske krvne žile koje se granaju iz arteriola i čine složenu mrežu. Preko kapilara se izmjenjuju tvari između krvi i stanica. Limfne žile odvode limfu s periferije tijela prema venama u blizini srca.

Saznaj više rješavajući kviz.

Kviz je pripremila Vitaminoteka.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.