Zdravlje Zdravlje žena 13. listopada 2016.

Jesen utječe na tvoj endokrini, živčani i probavni sustav!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Okolišni razlozi utječu na naše zdravlje pa i i smjena godišnjih doba, tako da jesensko vrijeme i te kako može utjecati na endokrini, živčani i probavni sustav, te na mentalnu i fizičku stabilnost.

Smanjeno izlaganje dnevnom sunčevom svjetlu utječe na pinealnu žlijezdu koja, kao jedina žlijezda koja energiju dobiva preko očiju tj. putem svjetla, samim time smanjeno luči hormon serotonin, poznat i kao hormon sreće, te se automatski smanjeno luči i hormon melatonin, koji je zaslužan za (dobar) san.

Serotonin se izlučuje tijekom dana i regulira osjećaj gladi, tjelesnu temperaturu, fine mišićne kontrakcije, apetit i raspoloženje, te se pretvara u melatonin kada padne noć,koji je pak odgovoran za našu vitalnost, mladolikost i uravnoteženu naviku spavanja.

Dijeta kojom ćeš na prirodan način dovesti hormone u ravnotežu.

Nedostatno izlaganje sunčevoj svjetlosti uzrokuje i manjak vitamina D koje je povezano s nastankom osteoporoze i slabih kostiju i zuba, raznih srčanih bolesti, depresije te brojnih drugih psihofizičkih tegoba. Kako je vitamin D ujedno i važan čimbenik u imunološkom sustavu čovjeka, endokrinolozi su ustvrdili da se bez ovog vitamina T-stanice, koje su izuzetno važne u borbi protiv infekcija, neće aktivirati.

Biljke koje stabiliziraju hormone, doznaj više.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.