Zdravlje Simptomi i pomoć 25. ožujka 2023.

Liječnica savjetuje kako se najbolje nositi s proljetnim alergijama

alergija
Foto: shutterstock Proljetna alergija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čim se otopi snijeg i temperature počnu rasti dolaze i prve nevolje za alergičare. Postoji kalendar cvjetanja biljaka no zna se da su alergije najizraženije u travnju, svibnju i lipnju, a ona najteža - alergija na ambroziju počinje sredinom kolovoza i traje tijekom rujna.

"Nažalost sve je više alergičnih osoba u većoj ili manjoj mjeri. Nekima su dovoljne samo tablete dok drugi moraju uzimati sprejeve i kapi za nos, a u najtežim slučajevima razvije se astma", kaže dr. Tanja Pekez Pavliško i objašnjava što svaki pojedinac može poduzeti kako bi simptomi bili što manje izraženi: "Potrebno je prije svega provoditi higijensko dijetetske mjere jer kad im je osoba izložena, alergeni ulaze u sve pore tijela. 

Kada se dođe kući bilo bi poželjno skinuti svu odjeću i staviti je na pranje. Treba iskoristiti svaku priliku za umivanje, oprati kosu te u što većoj mjeri smanjiti broj alergena koji se nalaze oko vas, a to znači ugraditi kvalitetan klima uređaj, ako prilike to dopuštaju".

Možda te zanima... Sezona alergije na pelud počinje ranije i traje duže, a sve je više i plijesni Zdravlje

Alergije se pogoršavaju za oblačnog i vjetrovitog vremena

Najteže reakcije su u slučaju oblačnog i vjetrovitog vremena, dr. Pekez Pavliško objašnjava zašto: "Za oblačnog vremena dolazi do smanjenja volumena zraka i povećanja koncentracije alergena i zato su alergijske reakcije češće i burnije. Dok se za vrijeme vjetrovitog vremena, alergeni raznose po zraku.

Isto tako osobama koje su alergične na kućnu prašinu preporučuje se da u kući ne drže zastore i tepihe, radi lakšeg održavanja. Također trebaju češće brisati prašinu, mijenjati posteljinu, usisavati namještaj ili češće prati prekrivače, ako ih imaju. Nažalost nije preporučljivo imati ni životinje jer one  mogu biti okidači za alergije."

Doznajte koji su najbolji prirodni sastojci protiv alergena.

Lijekove treba početi uzimati i prije sezone alergije

Dr. Pekez Pavliško kaže da se potrebno pripremiti i prije sezone alergije te početi nešto ranije piti lijekove. "Lijekovi protiv alergija antihistaminici su sada kvalitetni i ne izazivaju pospanost kod pacijenata i dobro ih je početi uzimati i prije same sozene alergija. Postoji još imunološka terapija koju propisuje pulmolog, a za one koji imaju tu mogućnost neka promijene mjesto boravka i odu tamo gdje nema biljke na koju su alergični."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.