Zdravlje 26. listopada 2015.

Može li se zaustaviti razvoj dijabetesa?

Dok-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prva privatna Poliklinika za šećernu bolest Diamelli službeno je otvorena prošli tjedan. Prof. Nikica Car istaknuo je cilj poliklinike da pruži sveobuhvatnu dijagnostiku i liječenje šećerne bolesti i njenih komplikacija koje bi se obavilo u jednom danu bez čekanja. Pogledaj video intervju s doktorom Carom u kojem govori o predijabetesu

Neprimjetno se prikrada

Povodom otvorenja okupili su se mnogi prijatelji i poslovni suradnici poliklinike te proveli vrijeme u prijateljskom okruženju. Među uzvanicima bio je i naš gradonačelnik, gospodin Milan Bandić koji je i sam svjestan velikog problema koji predstavlja sve veći broj oboljelih od šećerne bolesti, te je pozdravio otvorenje poliklinike naglašavajući važnost postojanja što većeg broja ustanova koji brinu o oboljelim od šećerne bolesti. Prof. Nikica Car istaknuo je cilj poliklinike da pruži sveobuhvatnu dijagnostiku i liječenje šećerne bolesti i njenih komplikacija koje bi se obavilo u jednom danu bez čekanja.

Šećerna bolest se prikrada neprimjetno, zato mnogi niti ne znaju da boluju od nje. Podmukla je, ne boli, pa često zaboravimo da može prouzročiti ozbiljne zdravstvene probleme ako zanemarimo njeno liječenje i rano otkrivanje komplikacija. Upravo iz tih razloga je prof. Nikica Car, internist, dijabetolog-endokrinolog, koji je čitav svoj rad posvetio upravo šećernoj bolesti, nakon dugogodišnjeg rada u Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac, otvorio prvu privatnu Polikliniku za šećernu bolest Diamelli.

Ideja vodilja bila je da se na jednom mjestu omogući kvalitetno i sveobuhvatno liječenje šećerne bolesti, kao i rano otkrivanja i liječenje njenih komplikacija na velikim krvnim žilama, a u suradnji s Klinikom Svjetlost i komplikacija na očima. Po čemu se taj pristup razlikuje od bolničko-polikliničkog liječenja? U velikim sustavima zdravstvene zaštite je u praksi teško organizirati sve preglede u jednom danu. Rad Poliklinike Diamelli i njenih stručnjaka koncipiran je na način da bolesnik u jednom danu obavi sve potrebne pretrage i preglede, te dobije završno mišljenje specijalista. 

Pacijent na prvom mjestu

Naime, svjesni smo da u današnje vrijeme bolesnici nemaju na raspolaganju mnogo vremena, ne mogu i ne žele izostajati s posla veći broj dana da bi obavljali različite preglede, dogovarali potrebne pretrage, čekali nalaze. Zbog toga često, na svoju štetu, odustaju od kontrola, zadovoljavaju se nereguliranom šećernom bolešću, nereguliranim krvnim tlakom, ne obavljaju preventivne sistematske preglede u svrhu ranog otkrivanja i liječenja mogućih komplikacija šećerne bolesti, a upravo rano i pravodobno otkrivanje komplikacija omogućuje njihovo dobro liječenje i očuvanje kvalitete života oboljelih.

Tijekom svoje dugogodišnje prakse prof. Car je često bio svjedok prekasnog reagiranja, srčanog udara koji se mogao prevenirati, amputacija nogu koja se mogla spriječiti, te je odlučio svoje bogato iskustvo iskoristiti pomažući bolesnicima da što duže očuvaju svoje zdravlje i uživaju u životu u njegovoj punoći.

U Poliklinici Diamelli nema užurbanosti, svaki bolesnik dobiva potrebno vrijeme za razgovor, za iznošenje svojih tegoba, objašnjenje njihovog nastanka, te predlaganje pretraga kao i mogućnosti terapije otkrivenih stanja. Korisnicima naših usluga na raspolaganju su vađenje krvi sa svim potrebnim laboratorijskim pretragama (krv se dostavlja u laboratorije) bez potrebe da bolesnik odlazi u laboratorij, čeka nalaze, te ih podiže nakon nekoliko dana. 

Hiperbarična komora

Također raspolažemo s čitavom paletom pretraga i pregleda za otkrivanje tzv kardiovaskularnih bolesti: UZV doppler srca, ergometrija, doppler arterija nogu i karotida, 24 satno praćenje krvnog tlaka kao i EKGa uz specijalistički kardiološki pregled. Iz svog dugogodišnjeg iskustva kao šef odjela SK Vuk Vrhovac prof. Car zna koliko je važno pravodobno otkrivanje i liječenje tzv. dijabetičkog stopala

Upravo Poliklinika Diamelli jedina u Hrvatskoj ima na raspolaganju hiperbaričnu komoru za lokalnu oksigenoterapiju, što uvelike poboljšava ishod liječenja rana na nogama, te ima značajnu ulogu u kontroli infekcije. Cilj djelatnika Poliklinike Diamelli je pružiti bolesnicima kvalitetnu uslugu, bez dugog čekanja, s obavljanjem svih potrebnih pretraga u jednom danu uz svu potrebnu stručnost, veliko znanje i iskustvo, pažnju, strpljivost i potrebno vrijeme za zadovoljnog pacijenta.

Doznaj više o poliklinici Diamelli.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.