Zdravlje Zdravlje žena 26. ožujka 2022.

Znaš li kada je najbolje vrijeme za samopregled dojki?

Samopregled dojki
Foto: shutterstock Kvržica na dojci sigurno je razlog da se obratiš svom liječniku.

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Broj smrti od raka dojke u Hrvatskoj petu godinu zaredom bilježi pad, ali Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorava da možemo očekivati sve veći broj slučajeva raka dojke zbog starenja stanovništva. Danom narcisa podiže se svijest o važnosti prevencije i ranog otkrivanja

Prve subote proljeća, krajem ožujka svake godine tradicionalno se obilježava Dan narcisa, spoj humanitarne akcije i javnozdravstvene kampanje, koji je u našoj zemlji pokrenula Hrvatska liga protiv raka. Cilj akcije je podizanje društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke te smanjenja smrtnosti od ove zloćudne bolesti. Tog se dana u gradovima diljem zemlje prodaju narcise, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Ovogodišnji, 26. Dan narcisa održat će se prvi put nakon početka pandemije, u subotu, 26. ožujka od 10 do 14 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, Grada Zagreba i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uz podršku Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Narcis je cvijet koji simbolizira nadu za budućnost bez raka

Dan narcisa ili Daffodil day prvi put je održan 1957. godine u Torontu u Kanadi u organizaciji kanadskog udruženja za borbu protiv raka, nakon čega se obilježavanje ovog dana proširilo na cijelu Kanadu i među drugim organizacijama za rak u cijelom svijetu. U Hrvatskoj je prvi put održan 1997. godine u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i Hrvatskog foruma protiv raka dojke - Europa Donna Hrvatska, a u suradnji s Klubom žena operiranih od raka dojke te uz potporu studentica Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu.

Narcis je odabran kao simbol proljeća i buđenja nove nade u ozdravljenje oboljelih od raka, a razne i mnogobrojne vrste narcisa, jer postoji oko 10 000 sorti i naziva cvjetova, mogu se poistovjetiti s isto toliko oblika nade oboljelih od raka. Narcis je i najotporniji proljetni cvijet pa tako predstavlja nadu za budućnost bez raka. Obilježavanjem ovog dana u javnosti se potiče svjesnost o raku, educira se građane o prevenciji raka, važnosti ranog otkrivanja te najboljim oblicima dijagnostike i liječenja raka. 

 | Author: Duško Jaramaz PIXSELL Foto: Duško Jaramaz PIXSELL

Već petu godinu zaredom pada smrtnost od raka dojke

Prema posljednjim objavljenim podacima, broj smrti od raka dojke u Hrvatskoj petu godinu zaredom bilježi pad, pa tako ova zloćudna bolest više nije vodeći uzrok smrti Hrvatica već se sada nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća i raka debelog crijeva, objavili su Hrvatska liga protiv raka i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. No osim ovih pozitivnih statistika, zabrinjavajući je porast oboljelih, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorava da možemo očekivati sve veći broj slučajeva raka dojke zbog starenja stanovništva.

Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Prema posljednjim objavljenim podacima u Hrvatskoj u 2019. zabilježeno je 2999 slučajeva raka dojke, dok su u 2020. umrle 722 žene. U svijetu, prema podacima studije Globalnog opterećenja bolešću iz 2019., zabilježeno je više od dva milijuna novih slučajeva raka dojke te više od 700 000 smrti.

U 2019. godini u Hrvatskoj je zabilježeno ukupno 25 352 novooboljelih od raka, (HZJZ, Registar za rak, RH. Incidencija raka u Hrvatskoj 2019., Bilten 44, Zagreb 2021). Muškaraca je 53%, a žena 47% novooboljelih od raka. Najčešća sijela raka kod muškaraca su rak prostate, rak pluća i rak debelog crijeva, dok su kod žena najčešća sijela rak dojke, rak debelog crijeva i rak pluća.  

U 2020. godini u Hrvatskoj je umrlo 13 508 osoba od raka (HZJZ, Izvješće o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2020. godini, Zagreb 2021). Najčešći uzroci smrtnosti od raka kod muškaraca su rak pluća, rak debelog crijeva te rak prostate, dok su kod žena najčešći uzroci smrtnosti od raka: rak pluća, rak debelog crijeva te rak dojke. 

Rak dojke najčešći je tumor kod žena, najčešće se javlja nakon menopauze, odnosno nakon 50. godine, ali sve je veći broj žena mlađe dobi pa čak i mlađih od 30 godina. Budući da su simptomi rijetki u ranim stadijima bolesti, navika obavljanja redovitih samopregleda dojki od izuzetne su važnosti, upozorava Hrvatski zavod za javno zdravstvo. 

Sama najbolje poznaješ svoje tijelo i prva ćeš otkriti neku promjenu. Redovito pregledavaj svoje dojke i ako primijetiš promjene na koži dojke ili oko bradavica, kvržicu ili oteklinu u dojki ili pazuhom, promjene boje/iscjetka iz bradavica ili promjena u obliku, veličini ili položaju tvojih grudi i bradavica. Svaku promjene obavezno javi svom liječniku. Najbolje vrijeme za samopregled je oko tjedan dana nakon menstruacije. 

Važnost mamografije i ranog otkrivanja

Rak dojke može se otkriti prije pojave znakova i simptoma bolesti, a za rano otkrivanje raka, koji se može liječiti i izliječiti, koristi se probirna mamografija. HZJZ ističe da mamografija bilježi promjene na dojci oko dvije godine ranije od kliničkog pregleda zasnovanog na pojavi simptoma ili opipljive kvržice. No iako je mamografija izuzetno vrijedna i nezamjenjiva pretraga u otkrivanju i najmanjih karcinoma, ovom pretragom ne može se prikazati 15-20% karcinoma dojki, posebno kad se radi o dojkama s gustom žljezdanom strukturom. Prema preporuci HZJZ-a prvi mamografski pregled dojki žena treba napraviti između 38. i 40. godine života, dok žene koje imaju rak dojke kod bližnjih srodnika, preporučuje se ranije započinjanje redovitih mamografskih pregleda jednom godišnje.

 | Author: Duško Jaramaz PIXSELL Foto: Duško Jaramaz PIXSELL

U Hrvatskoj se provodi Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke za žene od 50 do 69 godina, a prema službenim podacima koje prenosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, odaziv u nacionalni program se kreće oko 60 posto, dok dio žena obavlja mamografski pregled i izvan programa. Prema podacima Europske zdravstvene ankete (EHIS istraživanja provedenog 2019.), mamografiju je u prethodne tri godine obavilo 77,3% žena u dobi od 50 do 69 godina.

Važno je istaknuti i da se u vrijeme pandemije COVID-19, mamografski probir nije provodio ukupno tri mjeseca, za vrijeme lockdowna u proljeće 2020. Sve žene koje su tada propustile svoj termin, dobile su u jesen 2020. ponovljeni poziv, piše HZJZ. Godišnje se u okviru programa pozove oko 150 000 žena na mamografiju, a do sada je otkriveno više od 7000 novih karcinoma dojke.

Rano otkrivanje ključno je u prevenciji raka dojke jer uz pravovremenu i odgovarajuću terapiju pruža najbolje i najveće mogućnosti uspješnog liječenja. Također, budući da pandemija još uvijek traje, potrebno je i dalje raditi na tome da se bilo kakve zloćudne promjene otkriju na vrijeme i omogućiti brz i rani početak liječenja te tako spasiti živote.

Neke stvari treba otkriti na vrijeme - rak dojke jedna je od njih. Zato klikni na link i tvoja prijateljica i ti, ili tvoj partner i ti, možete dati #pinkypromiss da ćete se podsjećati na redoviti samopregled. Svjetski nagrađivan projekt #pinkypromiss ove godine provodimo u suradnji s Croatia osiguranjem s ciljem da podsjetimo na važnost samopregleda i pregleda dojki.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.