Sve je počelo jednostavnom ozljedom palca. No, završilo je tako da je crijevo, anonimnoga čovjeka, postalo svojevrsnom pivovarom koja je fermentirala vlastiti alkohol, što nije zabavno kako možda zvuči.
U nedavnoj studiji slučaja liječnici su iznosili simptome i uzroke veoma čudne bolesti - ABS - auto brewery sindroma - "sindroma auto-pivovare."
To je bio slučaj 46-godišnjega muškarca, inače odlična zdravlja. Njegove nevolje započele su 2011. godine kada je dobio antibiotike zbog ozlijede palca. U roku tjedan dana, nakon što je završio na lijekovima, muškarac se žalio na neke neuobičajene promjene - promjene osobnosti, svojevrsnu depresiju, maglovito sjećanje, agresivno ponašanje i gubitak pamćenja.
Nakon razgovora s nekoliko liječnika, oni su mu propisali antidepresive. Njegovo istinsko zdravstveno stanje na vidjelo je izašlo kada ga je jednoga jutra zaustavila policija, u alkoholiziranom stanju. Nakon provedenih testiranja, u krvi je imao razinu alkohola od 200mg/dL, što je ekvivalentno količini od 10 alkoholnih pića.
"Bolničko osoblje i policija odbili su mu vjerovati kada je u više navrata negirao unos alkohola", naveli su istraživači iz medicinskog centra Sveučilišta Richmond.
Nakon što je bio otpušten iz bolnice daljnje liječenje potražio je u klinici u Ohiju. Medicinski tekstovi prikazivali su normalne rezultate, ali uzorak stolice pokazao je prisustvo Saccharomyces cerevisiae ili pivskoga kvasca, prenosi Science Alert.
Pivski kvasac obično se koristi za pretvaranje ugljikohidrata u alkohol tijekom procesa fermentiranja. Nedugo nakon toga otkrića, dijagnosticirali su mu ABS i savjetovali da ne jede ugljikohidrate. No, to nije uspjelo. Simptomi su se vratili, a on je pao, udario glavom i zadobio ozbiljno krvarenje unutar glave.
Nakon dodatnih pretraga, novi liječnik dao mu je različite lijekove protiv gljivica te također savjetovao izbjegavanje ugljikohidrata. Nakon 6 tjedana došlo je do oporavka. No, ovo nije jedini slučaj.
Što zapravo je ABS
Poznat i kao sindrom fermentacije crijeva, sindrom auto-pivovare rijetko je stanje u kojem etanol nastaje fermentacijom bilo gljiva ili bakterija u gastrointestinalnom sustavu, prema U. S National Libbrary of Medicine.
Normalno je da ljudsko tijelo proizvede etanol kad probavlja hranu, ali ta količina je obično mala. Međutim, ako u tvojem tijelu ima fermentirajućeg kvasca ili određenih bakterija to može uzrokovati ekstremnu razinu alkohola.
Svatko može razviti sindrom auto-pivovare, ali češći je kod ljudi koji boluju i od drugih zdravstvenih problema, poput dijabetesa, pretilosti i Crohnove bolesti.
Koji su znakovi sindroma auto-pivovare?
Ljudi koji imaju sindrom auto-pivovare izgledaju jako pijano, čak i ako ne piju alkohol. To može uključivati simptome kao što su povraćanje, štucanje, vrtoglavicu, gubitak koordinacije i gubitak pamćenja. Ti bolesnici obično jedu puno ugljikohidrata i šećera.
Može li se liječiti sindrom auto-pivovare?
Postoji nekoliko različitih opcija. Za početak, pacijenta treba liječiti zbog akutnog trovanja alkoholom. Zatim je potreban lijek koji će ciljati kvasac ili bakteriju koja izaziva simptome. Nakon toga, "nužni" dio tretmana je dijeta s visokim udjelom bjelančevina i s malo ugljikohidrata dok simptomi ne nestanu, navodi Prevention.
U prethodno navedenom slučaju, anonimni čovjek je prestao jesti ugljikohidrate na neko vrijeme, ali liječnici misle da je njegovo stanje moglo biti potaknuto duljom uporabom antibiotika koje uzimao zbog ozljede palca, što je dodatno moglo promijeniti stanje bakterija u njegovim crijevima pa je trebalo dulje da dođe do poboljšanja.